Wacht niet tot het vervelend wordt.

Luisteren naar signalen van je lichaamWij hebben geleerd om te denken en te beredeneren. Argumenten, logica, berekeningen en bewijzen. Wanneer je het niet kunt beredeneren of narekenen is het niet waar…..

Het is het verstandigste om zoveel mogelijk te luisteren, want dat is goed voor je algemene ontwikkeling, als je er tien procent van leert, dan ben je de anderen al een eind voor.
Johan Cruijff, Nederlands voetballer en coach 1947-2016

Voelen is hierbij totaal op de achtergrond geraakt. De professor in ons heeft altijd het hoogste én laatste woord, maar is dat wel terecht? Wat zeggen al die feiten en cijfers? Functioneert je leven op feiten en cijfers? Kun je vertrouwen op die feiten en cijfers? Wijzen die je de juiste weg?

Soms wel natuurlijk, de navigatie in je auto is reuze handig en we kunnen tegenwoordig ook niet meer zonder telefoon, laptop of tablet. Maar met al deze aandacht voor technologie en wetenschap heeft de professor in ons een te grote rol toebedeeld gekregen denk ik. We zijn verleerd om naar ons gevoel te luisteren. Dat gevoel is iets vaags en zelfs engs geworden. Niet te beredeneren, niet na te rekenen en daarvoor is in ons geautomatiseerde, high-tech leven weinig ruimte meer overgebleven. We doen er zelfs een beetje lacherig en meesmuilend over.

Je gevoel is je navigatie

En dat terwijl ons gevoel uiteindelijk de enige is die je kan vertellen of je op de goede weg bent. Ons gevoel maakt ons duidelijk wanneer er iets niet oké is. De informatie die vanuit je gevoel komt is vaak vele malen belangrijker dan die van je telefoon, laptop of tablet. Ik ben nog nooit door mijn telefoon gewaarschuwd dat iemand tegen me liegt, mijn laptop zegt me niet dat ik nog emoties te verwerken heb en m’n tablet geeft geen antwoord op de vraag of ik in loondienst wil blijven of toch voor die eigen onderneming zal gaan. Ik kan informatie zoeken die ermee te maken heeft en wellicht helpt, maar je gevoel zegt je of het goed is en neemt uiteindelijk de beslissing. Zelfs vele uitvindingen en ontdekkingen vinden hun oorsprong in het gevoel van de onderzoeker. Achteraf kun je dingen beredeneren, maar als je nog aan het begin staat en er miljoenen mogelijkheden voor je liggen, dan is het je gevoel dat je een bepaalde richting instuurt.

Als dat gevoel zo’n belangrijke rol speelt dan zouden we er best eens wat meer tijd en aandacht voor mogen hebben. We zouden ons best eens wat vaker bewust kunnen worden van dat gevoel, je bewust kunnen afvragen wat je voelt. Daar valt heel wat zeer bruikbare info te vinden. Wanneer je lichaam een angstig gevoel in de rondte stuurt, of je een gevoel van onzekerheid geeft, dan is dat een gelegenheid om daar iets mee te doen. Op voorwaarde dat je luistert natuurlijk. Wanneer je elk signaal (gevoelens, emoties, klachten en pijntjes) negeert, zet je geen stappen vooruit en zal je gevoel steeds opnieuw signalen blijven geven. Dat angstige gevoel zal overgaan in buikpijn, hoofdpijn, verhoogde bloeddruk en uiteindelijk in hartklachten. De keuze is aan ons, of we al luisteren naar dat eerste gevoel of dat we wachten tot we met hartklachten te maken hebben.

Door je bewust te worden van alle signalen die je krijgt van jezelf, weet je exact of je bezig bent met dingen die je helpen of die je hinderen. Zoals ik al vaker heb geschreven; je krijgt geen positieve gevoelens van negatieve gedachten. Je gevoel zegt je precies welke route je bewandelt. Is het een negatieve route, dan ontvang je signalen als stress, pijn, spanning, kramp, depressie enz. En is het een positieve route dan voel je dat aan opwinding, energie, moeiteloosheid, geluk, blijdschap enz. Dat maakt het zeer de moeite waard om al die signalen die je dagelijks ontvangt niet te negeren, maar er regelmatig even bewust bij stil te staan.

Check je navigatie en stel die bewust in.

Vraag je op elk rustig moment even af hoe je je voelt. Hoe voel je je over het algemeen, ben je meestal opgewekt en vrolijk of zijn er toch wel erg veel momenten waarop je je down voelt of gestresst? Wat voor gevoel geef je jezelf, ben je geduldig en positief met en tegen jezelf of heb je vaak kritiek en vind je dat je het niet snel goed genoeg doet? Hoe voelt het werk dat je doet, krijg je er energie van en haal je er voldoening uit, of sleep je jezelf elke dag naar een baan waar je niet gelukkig mee bent? Welk gevoel geven de mensen om je heen je, voel je je gewaardeerd en geliefd of cijfer je jezelf weg en ben je eigenlijk alleen maar aan het geven?

Allemaal gevoelens die kunnen uitgroeien tot iets heel moois als het positieve gevoelens zijn, maar ook kunnen leiden tot heel vervelende resultaten als het negatieve gevoelens zijn die je negeert. Elk gevoel dat je probeert te negeren of te onderdrukken blijft om aandacht vragen en dus steeds luidere en duidelijkere signalen sturen net zo lang tot je ernaar luistert en er iets mee gaat doen. Wacht dus niet tot negatieve gevoelens en emoties leiden tot allerlei vervelende klachten of zelfs een ziekte, maar besteed er nu aandacht aan nu het nog relatief eenvoudig op te lossen is!

EllenOnline.nl

Hoe voel jij je op dit moment?
En wat heeft je lichaam je te melden?

EllenOnline.nl

Waar een wil is, is altijd een weg

“Ja maar….” mijn opleiding, mijn ouders, de regering, mijn financiën, mijn twee linker handen, mijn gebrek aan zelfvertrouwen, de buren, m’n vrienden, enz enz enz. Dat gaf ik in het vorige artikel aan als oorzaak voor de verschillende resultaten die mensen halen. Maar als dát de excuses zijn om dingen niet te

Lees verder »

Spookie…?

Even een berichtje tussendoor omdat ik wel weer moest lachen om iemand’s gedachten vorig weekend. Maar het gaf ook wel aan hoe onbekend de kracht van je mind nog is. Op een feestje kwam ik iemand tegen die ik al vele jaren niet meer had gezien, érg leuk en dus

Lees verder »

Voor je gezondheid!

In het vorige artikel heb ik je laten zien wat de voordelen en de vooruitgang zijn van elke dag even tien minuutjes focussen op de positieve aspecten in je leven. Even reflecteren op jezelf en je dag of week. Naast dingen als meer zelfvertrouwen, een positievere kijk op het leven,

Lees verder »
Schrijf je in!

Vul hier je e-mailadres in en je ontvangt een mailtje als er een nieuw artikel online staat.

Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *