Op koers blijven.

In je omgeving ben je altijd omringt door vele invloeden. Kijk maar even om je heen en word je bewust van alle invloeden. De radio of misschien een televisie, internet, je telefoon, kranten met schreeuwende koppen en uiteraard de mensen om je heen. Zelfs al zijn die op dit moment niet aanwezig. Soms is het best moeilijk om op koers te blijven.

Wie het doel weet, voelt zich zeker, wie zich zeker voelt komt tot rust, wie tot rust komt kan vrede brengen, wie vrede heeft kan plannen maken, wie een levensplan heeft kan slagen.
Confucius, Chinees filosoof 551 v.C. – 479 v.C.

Al die zaken hebben invloed op jouw doen en laten en jouw denken. Anderen hebben er belang bij om jouw gedrag zo te sturen dat het hun ervaringen positief beïnvloed. Door verwachtingen te uiten beïnvloeden ze jouw gedrag. Ze vragen je eigenlijk om je zó te gedragen dat zij zich prettiger voelen. En daarbij houden zij geen rekening met jouw wensen of plannen, want dat zijn niet hun belangen.

Een ongemakkelijke situatie

Maar eigenlijk zou die ander zélf moeten zorgen dat hij of zij zich prettig voelt en dat niet bij jou neer moeten leggen. Als je dat van een ander laat afhangen creëer je een heel ongemakkelijke situatie voor beiden. Ze maken op die manier jou verantwoordelijk voor hun vreugde en hebben zelf geen controle over het resultaat. En jou geven ze links-of rechtsom altijd een ongemakkelijk gevoel. Je kan voldoen aan hun verwachtingen, maar daarmee laat je je eigen wensen wachten. Of je kan besluiten niet aan de verwachtingen te voldoen en dan voel je je daar ongemakkelijk over.

Je wordt overspoeld door wetten, regels en verwachtingen die worden opgelegd door anderen. Bijna iedereen heeft een mening over hoe jij je zou moeten gedragen. Van je medemensen tot de media, allemaal proberen ze jouw gedrag te beïnvloeden.

Wat is jouw eigen koers?

Maar wat vind jij? Hoe vind jij dat je je moet gedragen? Wat is jouw koers? Waar ben je onderweg naartoe? Je kan onmogelijk op koers blijven als je je steeds door externe invloeden laat leiden. Dan raak je het spoor bijster in je pogingen om anderen tegemoet te komen. Je eigen wensen en plannen raken op de achtergrond en moeten elke keer weer opnieuw worden afgestoft als je omgeving je de ruimte biedt om er tijd aan te besteden.

Een begrip van waar je nu bent en waar je heen wil is essentieel als je bewuste keuzes wil maken over je reis. Je hebt navigatie nodig, zoals je dat ook gebruikt als je letterlijk op reis gaat. De gps in je auto vraagt je nooit waar je hiervóór geweest bent en ook niet waarom je daar zolang bent blijven hangen. Zijn enige taak is om je de weg te wijzen van waar je nu bent naar waar je heen wil en het doet er niet toe welke wegen je hiervóór hebt bewandeld. Zo’n navigatie is er ook voor de reis die je leven is; je gevoelens.

Een duidelijk reisdoel

Als je voor ogen hebt waar je heen wil in je leven, zijn je gevoelens een feilloos navigatiesysteem. Zij laten je zonder twijfel weten of je bezig bent met dingen die je helpen je doel te bereiken. Of dat je je laat afleiden door alles en iedereen om je heen, die allerlei verwachtingen koesteren. Wanneer je op koers bent en bezig bent met dingen die naar je doel leiden voelt dat altijd goed. Zelfs wanneer je hiervoor buiten je comfort zone moet treden voel je positieve opwinding. Maar ben je bezig met dingen die je van je route áfhalen, dan voel je dat ook meteen. Het voelt niet prettig, je doet het met frisse tegenzin en het kost je een hoop energie.

Een duidelijk reisdoel voor ogen hebben is uiteraard een eerste vereiste om vervolgens bewust op weg te kunnen gaan in de richting van dit doel. Stel je interne gps in en volg de aanwijzingen die je daarvan krijgt. Negeer zoveel mogelijk de invloeden van buitenaf. Natuurlijk willen zij graag dat je je op zo’n manier gedraagt dat zij zich beter voelen. Maar zij zijn zelf verantwoordelijk voor hun reis. Dit is de jouwe en daar ga jij over, jij alleen.

Laat je geen andere richtingen uitsturen dan de richting die JIJ kiest.

 

Maak je persoonlijke plan en ga op weg!
Deze planner helpt je daarbij.


Change your mind to change your life

Angst is een gedachte

Het is “maar” een gedachte

Angst dus. Hoe overweldigend het soms ook voelt, het is uiteindelijk alleen maar een verhaal dat we onszelf vertellen. Het is een kluwen van gedachten die we hebben gevormd op basis van onze ervaringen, overtuigingen en verwachtingen. Maar wat gebeurt er wanneer je die angstige gedachten echt op hun waarde

Lees verder »
Uiteindelijk is het ALTIJD angst

Het is uiteindelijk ALTIJD angst

“Je gedachten, gevoelens en emoties voeden je lichaam óf vergiftigen het”…. schreef ik in het vorige artikel. Dat is een stevige uitspraak misschien, maar wel een ware want wat we denken en voelen heeft directe gevolgen voor ons fysieke en mentale welzijn. Deze uitspraak is gebaseerd op wetenschap en eeuwenoude

Lees verder »
Laat je inspireren!
Wekelijks het nieuwe artikel in je mailbox én je ontvangt een gratis planner om de reis naar je lievelingsleven goed te beginnen.
Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *