Het stemmetje in je hoofd

Hoeveel keren op een dag hebben we ‘ruzie’ met dat stemmetje in ons hoofd? Of op z’n minst een stevige discussie. Hoe vaak wil dat stemmetje andere dingen dan wij, of brengt het ons aan het twijfelen over plannen die we juist zo leuk dachten te vinden? Zijn dit wel echt míjn gedachten en overtuigingen?

Gedachten wisselen van hoofd en daarmee van vorm.
Stanislaw Jerzy Lec, Pools dichter

Een verklaring daarvoor is misschien te vinden in de opvoeding van dat stemmetje. Wat hebben we allemaal voor waar aangenomen in de loop der jaren en klopt dat allemaal nog wel? Doen we ervaringen op die het bestaande beeld bevestigen of zetten we er een nieuw beeld voor in de plaats?

Welke gedachten en overtuigingen geloof je?

Dat stemmetje kan bijvoorbeeld beweren dat je vooral niet op een boot moet gaan want dan wordt je zeeziek. Daar kunnen we gehoor aan geven en bij boten uit de buurt blijven. Maar we kunnen er ook voor kiezen om dat eerst eens zelf te onderzoeken voordat we het zomaar geloven. De eerste keer dat ik me op een boot begaf, was ik vergeten om me daar ongerust over te maken. De eigenaar van de boot -een vriend- waarschuwde me nog om maar niet te gaan koken want dat zou me misschien zeeziek maken. Maar ik zag -en voelde- geen enkele reden om daarnaar te luisteren. Samen met een vriendin heb ik een fikse pan spaghetti gecreëerd aan boort en behalve honger door de heerlijke geuren, hadden we nergens last van. Het is maar net wat je gelooft. Ik kon me echt niet voorstellen dat een beetje geschommel mij ziek zou maken, dus gebeurde het ook niet.

Ik heb het in dit geval niet voor waar aangenomen en een andere -positieve- ervaring opgedaan. Deze ervaring helpt mij om zelfverzekerd op de volgende boot te stappen en een stemmetje dat zou zeggen “misschien wordt je wel zeeziek” heel snel de mond te snoeren. Maar de suggestie van deze vriend had ook wortel kunnen schieten in onzekerheid en dan was de kans groot geweest dat ik wel zeeziek was geworden omdat ik het idee al half geloofde. We krijgen dan te maken met een self fulfilling prophecy; dat wat je gelooft wordt ook waar.

Geloof niet alles wat ie zegt!

Op dezelfde manier als in dit voorbeeld heeft dat stemmetje allerlei overtuigingen opgeduikeld in de loop der jaren. Van ouders, leerkrachten, vrienden, uit boeken, van televisie, enzovoort. Allemaal opgeslagen in het archief, om op de meest ongeschikte momenten op te duiken! Precies als je op het punt staat de deur uit te gaan naar een leuk feestje, komt dat stemmetje je nog even herinneren aan het feit dat je de vorige keer was gestruikeld op je hoge hakken. En voila, weg is je zelfverzekerde gevoel bij je nieuwe pumps. Je trekt nog snel een sprintje naar boven om toch die platte schoenen maar aan te doen. En als je eindelijk de moed hebt verzameld om die leuke jongen aan te gaan spreken, komt dat stemmetje je nog even zeggen dat je bij je vriendinnen al niet eens weet wat je moet zeggen. Hup, weg verzamelde moed, je loopt de andere kant maar op en spreekt die leuke jongen dus niet. Misschien had je je zekerder gevoeld op je hoge hakken, maar ja dan had je dat stemmetje niet moeten geloven.

Leer hem een nieuw deuntje.

Ik denk dat we ons veel vaker af moeten vragen met welke gedachten en overtuigingen we leven, of die nog wel kloppen en vooral of ze je helpen of hinderen. Toen je tien was sprak je niet zomaar met vreemden, want dat stemmetje vertelde je “dat mag je niet, dat heeft je moeder je gezegd“. Dat was toen een veilige maatregel. Maar nu je volwassen bent is het uiteraard niet de bedoeling dat je nog steeds naar dat stemmetje luistert en je ongemakkelijk voelt bij vreemden. Je hebt -als het goed is- inmiddels geleerd om op je eigen oordeel te vertrouwen en vreemden met een open houding tegemoet te treden. Zou je nog steeds luisteren naar dat stemmetje, dan werd je leven erg moeilijk want we ontmoeten overal steeds nieuwe mensen, dus dat stemmetje zou je behoorlijk hinderen, niet helpen.

Maar zo leven we met heel veel gedachten en overtuigingen die wellicht ooit handig en bruikbaar waren, maar nu eigenlijk al lang niet meer van toepassing zijn. We hadden dat stemmetje al lang de mond kunnen snoeren, of een ander deuntje kunnen leren zingen! Bij de eerstvolgende keer dat dat stemmetje van zich laat horen moeten we dus eens goed luisteren en beslissen of het überhaupt wel waar is wat hij verkondigt en of het ons helpt of hindert. Misschien kunnen we meteen al een liedje uit z’n reportoire schrappen en zorgen dat hij een toontje lager gaat zingen!

Geloof niet alles wat die wijsneus te melden heeft!

Wil je echt definitief je zelfvertrouwen vergroten?
Schrijf je dan in voor de online training “Blijvend zelfvertrouwen“!

Change your mind to change your life

Waar een wil is, is altijd een weg

“Ja maar….” mijn opleiding, mijn ouders, de regering, mijn financiën, mijn twee linker handen, mijn gebrek aan zelfvertrouwen, de buren, m’n vrienden, enz enz enz. Dat gaf ik in het vorige artikel aan als oorzaak voor de verschillende resultaten die mensen halen. Maar als dát de excuses zijn om dingen niet te

Lees verder »

Spookie…?

Even een berichtje tussendoor omdat ik wel weer moest lachen om iemand’s gedachten vorig weekend. Maar het gaf ook wel aan hoe onbekend de kracht van je mind nog is. Op een feestje kwam ik iemand tegen die ik al vele jaren niet meer had gezien, érg leuk en dus

Lees verder »

Voor je gezondheid!

In het vorige artikel heb ik je laten zien wat de voordelen en de vooruitgang zijn van elke dag even tien minuutjes focussen op de positieve aspecten in je leven. Even reflecteren op jezelf en je dag of week. Naast dingen als meer zelfvertrouwen, een positievere kijk op het leven,

Lees verder »
Schrijf je in!

Vul hier je e-mailadres in en je ontvangt een mailtje als er een nieuw artikel online staat.

Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *