In het vorige artikel hebben we gezien hoe gedachten of ideeën uitgroeien tot vaste overtuigingen. Hoe ze een vast gegeven worden waarvan we vergeten dat het in oorsprong “slechts” gedachten en ideeën waren. Jouw interpretatie van iets waar je vervolgens bevestiging voor hebt gevonden. Omdat je moeder niets moest hebben van honden, dacht jij “die zijn dus eng” (idee/gedachte). Met dat idee in je hoofd zag je een hond blaffen of grommen tegen iemand of las je in de krant over een bijt-incident (bevestiging/“bewijs”). Jouw interpretatie hiervan is dat honden gevaarlijke beesten zijn die je niet kan vertrouwen (overtuiging). Je ziet niet meer hoe lief en trouw de meeste honden zijn.
“Het geloof in genezing, zonder de werking van medicijnen, zal vaak genezing veroorzaken.”
Lucretius, Romeins dichter en filosoof c.95-55 BC
Déze overtuiging zorgt er alleen maar voor dat jij zelf nooit zal samenleven met een hond en dat je wellicht de straat oversteekt als een hond je tegemoet komt. Dat is heel erg jammer want honden zijn fantastisch, maar geen groot probleem in je leven. Maar stel nou dat je moeder niets moest hebben van ménsen of je vader geloofde dat je overal ziek van kunt worden. Dan vind je daar ook bevestiging voor en dat wordt al een heel stuk lastiger. De overtuiging die je daarmee vormt beperkt je op alle gebieden van je leven. Je dénkt misschien dat je je daar niks meer van aantrekt, maar onbewust is het wel opgeslagen.
Elke overtuiging heeft invloed
Hoe klein of onbelangrijk je overtuigingen ook lijken te zijn, het beïnvloedt hoe je je omgeving ervaart. Het beïnvloedt hoe je je voelt op elk moment en hoe je reageert. Overtuigingen en de “bewijzen” waarmee je die onderbouwt, creëren namelijk bepaalde verwachtingen. Je verwacht bepaalde resultaten. Je verwacht dat een hond elk moment zal gaan blaffen of grommen en je verwacht dat je bijvoorbeeld verkouden wordt van tocht. And guess what, dat is dan ook precies wat je krijgt. Niets zo krachtig als verwachtingen, positieve maar ook negatieve.
Positieve verwachtingen kunnen wonderen voor je verrichten. Denk aan het placebo-effect waarmee mensen daadwerkelijk genezen van allerlei aandoeningen. Maar zijn de verwachtingen negatief, dan werken ze nét zo sterk. Dat noemen we een nocebo-effect. Het bekendste voorbeeld daarvan vinden we ook in de medische hoek, namelijk het horen of lezen van de bijwerkingen van een medicijn. Door het nocebo-effect kunnen deze bijwerkingen vervolgens optreden. Of wanneer iemand met (medische) autoriteit een negatieve diagnose stelt kunnen mensen spontaan symptomen ontwikkelen. Iemand die allergisch is voor katten, kan symptomen krijgen door alleen de overtuiging dat er een kat in huis leeft, zelfs als dat niet zo is. Zó krachtig zijn verwachtingen.
De kracht van verwachtingen
Het placebo- en nocebo-effect kennen we uit de medische wereld, maar het werkt uiteraard exact hetzelfde buiten die medische contreien. Je kan dagelijks gebruik maken van deze krachtige werking. Hoe?
Bijvoorbeeld door je bewust te worden van je gedachten. Het begint allemaal met bewustwording. Let op je gedachten en overtuigingen. Als je positieve verandering wilt zien, moet je eerst geloven dat het mogelijk is en dus alle overtuigingen die dat in twijfel trekken achter je laten.
Gebruik positieve affirmaties om je gedachten bewust te sturen en een positievere mindset te creëren. Vertel jezelf herhaaldelijk dat je in staat bent te bereiken wat je graag wil, dat je geliefd en succesvol bent, sterk en kerngezond. Dat het wel kan.
Visualiseer je gewenste uitkomsten. Zie jezelf in het leven dat je graag wenst; gezond, succesvol en gelukkig. Of zie een positief resultaat al voor je. Dit versterkt je geloof in de mogelijkheid van deze uitkomsten.
Behandel zelfzorg als een krachtig ritueel en geloof in de helende kracht ervan. Het nemen van tijd voor jezelf kan op zichzelf al een therapeutisch effect hebben.
Het placebo-effect herinnert ons eraan dat geloof een krachtige drijfveer is voor verandering en genezing. Het benutten van dit effect in ons dagelijks leven kan leiden tot een verbeterd welzijn en een positievere levenservaring. Maar ook tot het bereiken van welk doel dan ook, als jij het oprecht kunt geloven en voor je kan zien, kan je het waarmaken!