Geloof je het wel echt…?

Oké, nieuwe gedachten, dat is dus de oplossing… Want we hebben gezien hoe die eindeloos repeterende, steeds dezelfde gedachten je ook eindeloos dezelfde resultaten opleveren. Maar (ja daar heb je weer zo’n maar ツ) van sommige gedachten heb je diepgewortelde overtuigingen gemaakt. Laten we eens kijken hoe je dat gedaan hebt, dan kan je dat gebruiken bij die nieuwe gedachten.

“De enige ernstige overtuiging die een mens dient te hebben,
is dat er niets te ernstig moet worden genomen.”

Samuel Butler, Engels schrijver 1835-1902

Overtuigingen impliceren een soort weten. Je bent er bijvoorbeeld van overtuigd dat je kan fietsen, een engelse tekst kan lezen of dat je kan zingen. Dat is een diep weten waar je niet aan twijfelt. Het maakt je leven een stuk eenvoudiger, omdat je niet steeds hoeft na te denken, maar je kan vertrouwen op dat weten. Het geeft je een gevoel van zekerheid. Je kan het zien als een soort map of doos, waar je al die dingen instopt die je gewoon weet. Een doos vol overtuigingen.

Maar wat komt in die doos terecht?

Dat begint bij een gedachte, een idee. En misschien ben je in eerste instantie helemaal niet zeker van dat idee, maar denk je er alleen maar over. Of iets een overtuiging wordt hangt af van hoe zeker jij je voelt als je de gedachte uitspreekt. Neem het idee, de gedachte dat je niet zo’n handige vogel bent. Dat is slechts een idee, geen overtuiging. Je denkt het wellicht, maar je bent er niet zeker van. Als je die gedachte uit zou spreken voel je twijfel. Je kan je idee, je gedachten  zien als een tafelblad, maar zonder poten. *

Geloof je het wel echt...?Dat idee kan niet zonder hulp rechtop staan. Dat idee heeft poten nodig om op te steunen. Ervaringen die je opdoet of “bewijzen” van anderen kunnen je idee kracht bij zetten en ondersteunen. Pas als je idee voldoende ondersteuning heeft staat het stevig en kan je het een overtuiging noemen. Je bent er inmiddels behoorlijk zeker van omdat het steunt op ervaringen en “bewijzen”. Anderen zeggen ook dat je een onhandig type bent. Als je iets wil repareren lukt het niet. De stoelen die je in elkaar hebt gezet wiebelen. En je valt van de trap over je eigen voeten. Niet zo handig dus.

Geen bewuste keuze

De beslissing of iets een overtuiging wordt ligt altijd bij jou. Alleen nemen we die beslissing nagenoeg nooit bewust. Zoals je in het voorgaande voorbeeld zag, groeit die overtuiging bijna vanzelf, deels ook vanuit de self-fulfilling prophecy; je gaat voldoen aan je eigen verwachtingen en die van anderen. De overtuiging is gebaseerd op interpretaties uit het verleden. Interpretaties van jezelf en mensen om je heen. Maar als je die overtuiging voor waar aanneemt vergeet je dat het alleen maar interpretaties zijn en maak je er jouw waarheid van.

Je gaat je gedragen naar die “waarheid” en behandelt je overtuiging alsof het een evangelie is. Je stelt er geen vragen meer bij, je probeert niets meer en accepteert dat je een onhandige vogel bent. Je gaat klussen uit de weg en onderneemt niets wat twijfel zou kunnen zaaien, of zelfs het tegendeel zou kunnen bewijzen. Je overtuiging zit in het doosje weten en je haalt die er niet meer uit om hem nog eens opnieuw te bekijken.

Geloof je het wel echt…?

Als je veranderingen in je leven wil aanbrengen, dan moet je die overtuiging uit dat doosje halen en opnieuw bekijken. Welke poten ondersteunen dat blad eigenlijk? Uit welke tijd stammen die poten? Heb je die er wel zélf onder gezet? Kortom; is het allemaal waar? Geloof je dit echt?

En daar mogen we heel erg kritisch naar kijken. Overtuigingen hebben de kracht om je te maken en breken, dus daar mogen we best wat nauwkeuriger mee omgaan. Vanuit de medische wereld weten we dat de overtuiging dat iets werkt of juist niet, de werking van medicijnen teniet kan doen. De overtuiging van de patiënt maakt het verschil. Overtuigingen kunnen je de vastberadenheid geven om actie te ondernemen, maar ook juist je hele motivatie vernietigen. Geen kinderachtig goedje dus!

Haal de poten er onder vandaan!

Als je dus niet bent op de plek waar je wil zijn, niet doet wat je wil doen en niet bent wie je wil zijn, kijk dan eens in dat doosje met overtuigingen. Daar zitten dus overtuigingen tussen die je hinderen en die wellicht helemaal niet waar zijn. Die stammen uit een ver verleden. Gebaseerd zijn op ervaringen van anderen. Of die steunen op poten die jij er niet eens zelf onder hebt gezet.

Kijk er eens opnieuw naar. Wees je bewust van de kracht die ze hebben en zaag dus gewoon die poten er onder vandaan. Verwijder de hele overtuiging uit die doos en vervang die door een nieuwe. Een nieuwe overtuiging die je dus op dezelfde manier kan opbouwen. Het begint met de gedachte en daar ga je vervolgens poten onder zetten. Uit je eigen ervaring, maar ook met bewijzen die je ziet van anderen of vindt op internet. Als iemand het ooit heeft gedaan, dan kán het dus. Wat we jaren geleden voor onmogelijk hielden is nu gemeengoed, terwijl we toch écht geloofden dat het niet kon….

Het kan wél!
Check je overtuigingen, zodat die je niet in de weg staan.

*een idee van Tony RobbinsIf you change your mind, your life will change too!

Waar een wil is, is altijd een weg

“Ja maar….” mijn opleiding, mijn ouders, de regering, mijn financiën, mijn twee linker handen, mijn gebrek aan zelfvertrouwen, de buren, m’n vrienden, enz enz enz. Dat gaf ik in het vorige artikel aan als oorzaak voor de verschillende resultaten die mensen halen. Maar als dát de excuses zijn om dingen niet te

Lees verder »

Spookie…?

Even een berichtje tussendoor omdat ik wel weer moest lachen om iemand’s gedachten vorig weekend. Maar het gaf ook wel aan hoe onbekend de kracht van je mind nog is. Op een feestje kwam ik iemand tegen die ik al vele jaren niet meer had gezien, érg leuk en dus

Lees verder »

Voor je gezondheid!

In het vorige artikel heb ik je laten zien wat de voordelen en de vooruitgang zijn van elke dag even tien minuutjes focussen op de positieve aspecten in je leven. Even reflecteren op jezelf en je dag of week. Naast dingen als meer zelfvertrouwen, een positievere kijk op het leven,

Lees verder »
Schrijf je in!

Vul hier je e-mailadres in en je ontvangt een mailtje als er een nieuw artikel online staat.

Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *