Alles waar je het volste vertrouwen in hebt, doe je gewoon. Je stapt vol vertrouwen op je fiets of in je auto, er is geen twijfel of je dat wel kan. Vol vertrouwen lees je een boek of doe je je dagelijks werk, je vraagt je niet ineens af of je dat wel kan. En als je iets op de computer moet doen, vraag je je ook niet af of dat wel goed gaat komen, je doet het gewoon.
Angst kan je net zo min pijn doen als een droom.
William Golding, Brits schrijver en Nobelprijswinnaar literatuur (1983) 1911-1993
Omdat je alle vertrouwen hebt in je eigen vaardigheden in deze voorbeelden, stap je gewoon op de fiets of in de auto en rijdt je weg. Zo eenvoudig kan het dus zijn. Er is maar één ding(etje) voor nodig; vertrouwen. En dat is dan ook de eerste truc die onze professor gebruikt, hij probeert dat vertrouwen te ondermijnen door twijfel te zaaien. Hij bombardeert je met allerlei gedachten in de hoop dat er één of meer blijven plakken. “Ja maar het is wel heel lang geleden dat je hebt gefietst.” en “stel dat er aan die fiets iets niet in orde is?” of “weet je nog hoe Bart toen is gevallen omdat hij weer opnieuw ging fietsen?”. Op deze manier trekt die professor alle registers open en probeert steeds je vertrouwen te saboteren. Hij wil niks liever dan alles gewoon houden zoals het is en doet daar stevig zijn best voor. “Gremlin” is eigenlijk een meer toepasselijke naam voor deze saboteur*.
Waar angst is, is geen vertrouwen
Angst is een gebrek aan vertrouwen, dus waar jouw Gremlin angst kan zaaien is geen vertrouwen. Het is de belangrijkste truc van je Gremlin en hij heeft dan ook een tas vol met varianten daarvan.
Angst vanuit het verleden.
Hij draagt allerlei ervaringen aan die je in het verleden hebt opgedaan en kiest daarbij niet voor de successen. De wereld die je nu ervaart is gebaseerd op angstige overtuigingen uit je verleden, overtuigingen dat je niet goed genoeg bent, niet slim genoeg, niet mooi genoeg, niet slank genoeg, enz.
Angst voor de toekomst.
Alle “stel dat….”-opties worden voor de dag gehaald om je vooral te wijzen op wat er misschien wel eens zou kunnen gebeuren. Ooit….. Je projecteert negatieve overtuigingen die je hebt opgedaan op de toekomst. De toekomst bestaat nog niet, die vorm je zelf.
Aanvallen op jezelf.
Verslavingen, slechte keuzes, impulsieve beslissingen, oordelen, jaloezie, enz. Hiermee zorgt je Gremlin dat je blijft geloven in armoedige overtuigingen, lijden en pijn. Waar lijden is is geen vertrouwen, maar overheerst de angst. Je voelt je minderwaardig.
Aanvallen op anderen.
Wanneer we ons gekwetst voelen door een ander kunnen we vergeven om terug te keren naar vertrouwen en liefde. Onze Gremlin zet ons echter aan tot een aanval op de ander, met als motivatie dat we onszelf beschermen en daarmee insinuerend dat dat nodig is. In werkelijkheid beschermen we alleen de illusie die onze Gremlin zelf in het leven heeft geroepen en voeden we angst en boosheid. We voelen ons alleen maar slechter en houden angst in stand.
Vertrouwen is ook een optie
Dat zijn zo wat voorbeelden van de standaard trucs die hij in z’n tas heeft zitten. Maar het probleem ligt nooit ergens daarbuiten, het zit in onze mind. Het probleem is niet dat je Gremlin zo’n tas vol met trucs heeft, maar het feit dat jij naar die tas reikt. We zijn vergeten dat er ook nog een andere weg is. Je Gremlin steekt zoveel tijd in het in stand houden van angst, dat je vergeet dat vertrouwen een optie is. Want we kiezen steeds zelf waar we naar luisteren en waar we waarde aan hechten. We kiezen zelf voor de angst in plaats van vertrouwen, we geven zelf die Gremlin zoveel zendtijd.
Maar nu je al een deel van zijn trukendoos kent, kun je ze herkennen wanneer ze voorbij komen en dat geeft je de gelegenheid om hem voor te zijn. Om andere keuzes te maken, te kiezen voor vertrouwen in plaats van angst! De illusies die hij je voorhoudt zijn niet waar. De toekomst vorm je met wat je nu kiest te geloven en je bent volkomen vrij in die keuze.
Wie is er aan het woord geweest?
Stel je de komende tijd heel regelmatig de vraag wie er aan het woord is. Zijn het trucjes van je Gremlin die je voorgeschoteld krijgt? Schrijf elke dag eens op welke trucjes je langs heb zien komen. Wanneer speelde er angst vanuit het verleden? Liet je je weerhouden door angst voor de toekomst? Koos je voor een aanval op jezelf? Of viel je iemand anders aan?
Wanneer je zijn trucjes doorhebt werken ze natuurlijk niet meer…..
*Het woord “Gremlin” is afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. Het concept van een gremlin als vliegtuigsaboteur werd voor het eerst verteld onder piloten van de Royal Air Force gedurende de oorlog. Gremlins zouden volgens de verhalen kwaadaardige monsters zijn die machines (met name vliegtuigen) saboteren. Hun oorsprong ligt in verhalen die Britse piloten in de Tweede Wereldoorlog aan elkaar vertelden, waarin ze gremlins de schuld gaven van technische mankementen aan vliegtuigen.