Vraag en het zal gegeven worden!

Vraag!Je kunt geen ijzer met handen breken zegt het spreekwoord, maar toch blijven we het meestal wel proberen. Om vervolgens steeds gefrustreerder te worden over het feit dat het niet lukt. We blijven meestal net zo lang met iets bezig tot het is opgelost, of het nu om een praktisch probleem gaat, een dilemma of een beslissing die we te nemen hebben. “Het laat me niet los” zeggen we, maar in werkelijkheid laten wij zelf niet los. We blijven piekeren, tobben en de voors- en tegens tegen elkaar afwegen tot we door de bomen het bos niet meer zien.

Vraagt en u zal gegeven worden; zoekt en gij zult vinden; klopt en u zal opengedaan worden.
Mattheüs 7:1-12 – De Bijbelboeken

We denken en piekeren een probleem steeds groter en halen er in ons hoofd steeds meer haken en ogen bij aan. Ken je dat, je begint je iets af te vragen en van het één tuimel je in het ander totdat je bijna niet meer weet waar dit mee begonnen is? Voor je het weet ben je oplossingen aan het bedenken voor problemen of dilemma’s die je hiervoor helemaal niet hád. Het is mij al een paar keer gebeurd bij de techniek achter deze website en dingen die ik ermee wil. Dan had ik naar mijn idee een eenvoudige wens, maar zat ik na een tijdje zúlke ingewikkelde technische instructies te lezen dat er vraagtekens boven m’n hoofd groeiden. Tot ik dan bijna letterlijk in mijn hoofd hoor “is dit écht waar je mee bezig wil zijn?”.

Omdat dat een vraag is die ik me heel regelmatig heb leren stellen, maar stel dat je dat niet hebt geleerd, dan zou je verzuipen in problemen die je eigenlijk niet had. Ik denk dat “je suf piekeren” precies doet wat het zegt en dat je daarmee dus geen oplossing zal vinden. Oplossingen en antwoorden die krijg je en vind je, maar die kun je niet afdwingen. Ja, op de vraag “waar staat de appelmoes” zal je wel meteen een antwoord krijgen, maar voor uitgebreidere en wat diepere vraagstukken en dilemma’s ligt het toch even anders dan voor die appelmoes. Het enige wat ze gemeen hebben is dat je de vraag wel moet stéllen.

En dát doen we te weinig. Gewoon hulp vragen bij het oplossen van een probleem of wanneer je een antwoord zoekt, is iets wat voor veel mensen moeilijk is. Al een jaartje of 800 wordt in katholieke kringen heilige Antonius om hulp gevraagd wanneer er iets kwijt is, maar verder blijven we vooral zélf tobben en zoeken. Terwijl we allemaal het fenomeen kennen dat dingen je te binnen schieten of je het antwoord ineens weet juist wanneer je NIET meer zoekt, wanneer je het hebt losgelaten. Vaak komen de antwoorden ’s nachts en schiet je ineens overeind met “nou weet ik het!” omdat ´s nachts je gedachten een stuk rustiger zijn en je dan de antwoorden kan horen.

“Ik had ineens een helder moment” zeggen we wanneer we de oplossing voor een vraagstuk hebben gevonden. Het was een moment waarop je even rustig was, je gedachten waren niet aan het tobben en achter antwoorden aan het aanjagen, maar waren even stil en dat gaf de ruimte om het antwoord in je op te laten komen. Juist wanneer jij je er even niet meer mee bemoeit, blijkt dat je hele systeem, je innerlijk, het universum of hoe je het dan ook wil noemen, perfect weet wat je nodig hebt. En dat je aan dat systeem, innerlijk, universum of wat dan ook, dus ook gewoon vraagstukken kunt voorleggen en het je altijd van antwoorden zal voorzien. Niet alleen bij praktische vraagstukken, maar ook bij persoonlijke dilemma’s, belangrijke beslissingen of de diepere betekenis van bepaalde dingen in je leven.

“Waarom overkomt mij dit?”, “wat heb ik te leren van deze persoon of deze situatie?”, “welke achterliggende boodschap heeft deze kwaal of dit ongemak?”, enz. Je kan je suf gaan piekeren en daarmee het dilemma of de vraag steeds groter en ingewikkelder denken, maar je kan de vraag ook gewoon stellen aan dat universum/je innerlijk, zeker weten dat jouw eigen innerlijk de antwoorden exact weet, de vraag is alleen maar of jij die ratelende stroom gedachten stil genoeg kunt krijgen om het antwoord te ontvangen. Het antwoord komt altijd, maar ben jij KLAAR* om het te ontvangen?

*klaar (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord; vergrotende trap: klaarder, overtreffende trap: klaarst)
1 helder
2 duidelijk
3 in een toestand van gereedheid

Heb je de vraag duidelijk gesteld? Zijn je gedachten rustig en helder? En ben je in een toestand van gereedheid om te ontvangen? Dan zal je het antwoord altijd ontvangen. “Zoekt en gij zult vinden, vraagt en u zal gegeven worden, klopt en u zal worden opengedaan”. Deze instructies zijn al eeuwen oud, maar we maken nauwelijks gebruik van de mogelijkheden die ze in zich hebben.

Waar een wil is, is altijd een weg

“Ja maar….” mijn opleiding, mijn ouders, de regering, mijn financiën, mijn twee linker handen, mijn gebrek aan zelfvertrouwen, de buren, m’n vrienden, enz enz enz. Dat gaf ik in het vorige artikel aan als oorzaak voor de verschillende resultaten die mensen halen. Maar als dát de excuses zijn om dingen niet te

Lees verder »

Spookie…?

Even een berichtje tussendoor omdat ik wel weer moest lachen om iemand’s gedachten vorig weekend. Maar het gaf ook wel aan hoe onbekend de kracht van je mind nog is. Op een feestje kwam ik iemand tegen die ik al vele jaren niet meer had gezien, érg leuk en dus

Lees verder »

Voor je gezondheid!

In het vorige artikel heb ik je laten zien wat de voordelen en de vooruitgang zijn van elke dag even tien minuutjes focussen op de positieve aspecten in je leven. Even reflecteren op jezelf en je dag of week. Naast dingen als meer zelfvertrouwen, een positievere kijk op het leven,

Lees verder »
Schrijf je in!

Vul hier je e-mailadres in en je ontvangt een mailtje als er een nieuw artikel online staat.

Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *