In het vorige artikel had ik het al even over de self fulfilling prophecy. We kennen de term allemaal wel, maar hoe werkt het precies? En als je verwachtingen je gedachten en gedrag zo beïnvloeden, dan kun je dus een heleboel bereiken met verwachtingen. Als je de self fulfilling prophecy maar ten goede weet te keren, dan werkt dat dus ook!
Overtuiging dringt namelijk overal door. Overtuiging is onoverwinnelijk.
Epictetus, Grieks filosoof
Verwachtingen…. ik heb er een haat/liefde-verhouding mee. Enerzijds zouden we ze niet moeten hebben, tenminste niet van elkaar, dat scheelt een hoop teleurstellingen. Maar anderzijds is het een heel krachtig middel om je doel te bereiken. De self fulfilling prophecy is in aanvang een foute definitie van de situatie, die vervolgens gedrag oproept waardoor de oorspronkelijke foute kijk waar wordt. Je verwacht iets niet te kunnen en door het gedrag dat je gaat vertonen -bijvoorbeeld niet opletten, geen vragen stellen, niet studeren- lukt het je ook inderdaad niet. De verwachting wordt waarheid en we zijn bij het “zie je wel, ik wíst het” aanbeland. Maar dat het je niet gelukt is kwam door je eigen verwachting, de werkelijkheid wordt hier dus achterstevoren gedraaid.
Welke vooringenomen gedachte had je?
Ook hier zouden we terug moeten naar het begin van deze reeks gedachten en gebeurtenissen. Hoe kwam je aan de aanname dat je het niet zou kunnen? Was die gedachte wel juist? Als je dat weet te achterhalen, kun je beredeneren dat het niet logisch en zeker niet behulpzaam is om zo te denken en de self fulfilling prophecy ten goede keren met positieve gedachten. “Natuurlijk kan ik dat, er is geen enkele reden om daaraan te twijfelen!”.
Maar heel vaak is de gedachte die aan de self fulfilling prophecy ten grondslag ligt niet zo gemakkelijk te achterhalen. Het is vaak geen bewuste gedachte, maar een overtuiging waarmee je leeft, die zich ergens in je onderbewustzijn heeft genesteld. De overtuiging kan al in je jeugd geboren zijn en al die jaren de tijd hebben gehad om stevig wortel te schieten. Dan is het een stuk lastiger om de overtuiging te achterhalen en die met wortel en al te verwijderen. Toch is het wel heel belangrijk omdat deze overtuiging voor negatieve resultaten zal blijven zorgen wanneer die niet wordt verwijderd of omgebogen naar een positieve overtuiging.
De wet van Murphy.
In mijn omgeving gelooft iemand vol overgave in de wet van Murphy, vrij vertaalt tot “als er eenmaal één ding fout gaat, dan gaat ook alles fout”. Ik zie niet letterlijk al het gedrag van deze persoon, maar ik zie deze overtuiging wel keer op keer waarheid worden. Als deze persoon te maken krijgt met een tegenvaller dan leeft hij al helemaal in verwachting van de volgende en die laat dan ook niet lang op zich wachten, omdat hij gebeurtenissen dan ook erváárt als tegenslagen en hij gefocust is op het moment waarop zijn overtuiging wordt bevestigd. Dat is de kracht van overtuigingen en verwachtingen. Wanneer je er voor de volle 100% van overtuigd bent dat er meer tegenslag gaat volgen, dan volgt die ook.
Het werkt in beide richtingen 100%
Henry Ford heeft ons lange tijd geleden al op deze werking gewezen. Wanneer je ervan overtuigd bent dat je iets niet kan, niet verdient of het buiten je bereik ligt, dan zul je niet veel tijd, geld of moeite steken in het bereiken van dit doel en zal datgene je ook niet ten deel vallen. Maar, de bewezen werking van placebo’s leert ons dat het tegenovergestelde ook werkt! Wanneer je vol overgave gelooft dat iets kan of werkt en je van daaruit vol verwachting uitkijkt naar het positieve resultaat dat zal volgen, dan zál dat ook volgen. Je zal dan die taak naar tevredenheid afronden, of de kwaal die je hindert zal inderdaad verdwijnen. De self fulfilling prophecy werkt op positieve wijze even feilloos als zijn negatieve variant, jammer dat die negatieve variant veel bekender is geworden dan de positieve!
Gebruik de kracht van verwachting in je voordeel!