De meest onderschatte oplossing voor bijna elk probleem; schrijven. We leren op school wel de stelling van Pythagoras, de scheikundige formule van karnemelk 😉 en de voortplanting van het pantoffeldiertje, maar creatief schrijven, iets waar iedereen zijn leven lang profijt van zou kunnen hebben is behoorlijk op de achtergrond geraakt. Er worden heel wat meningen uitgewisseld, goedbedoelde adviezen in de rondte gestrooid en therapievormen bedacht, maar zo iets eenvoudigs als schrijven kan heel veel oplossen voor iedereen die vastloopt in moeilijkheden. Schrijven helpt!
“Lang leve de lettertjes, en de fantasie om ze in de juiste volgorde te plaatsen.”
– onbekend –
Problemen komen we allemaal tegen, dat hoort nu eenmaal bij mens-zijn en bij het leven dat we leiden. Sommige lossen zich al vrij snel vanzelf weer op, of we komen weer op het juiste pad door een goed gesprek. Maar andere zaken breken ons echt op. Ze nemen je in beslag, ze blijven in je hoofd spoken en je lijkt in kringetjes rond te draaien of ziet helemaal geen lichtpuntje om je op te focussen. Je probeert het leven van alle dag voort te zetten, maar het probleem neemt teveel gedachten in beslag. Het dient zich op de meest onhandige momenten aan. Het maakt je somber. En het neemt allerlei zijstraten waardoor je helemaal in de war en afgeleid bent van je dagelijkse bezigheden, kortom; het wil aandacht!
Schrijven helpt!
Eindeloos blijven redeneren helpt niet. Je hébt alle voors- en tegens al honderd keer de revue laten passeren en je wordt er alleen maar verward en chagrijnig van omdat je steeds weer op hetzelfde punt uitkomt. Hier is het ideale moment om te gaan schrijven.
Dat mag met pen en papier, maar een laptop of Ipad werkt ook perfect. Ga het probleem opschrijven. Schrijf wat er aan de hand is, wat je erover denkt en wat je erbij voelt. Schrijf alles wat er voor jouw gevoel mee samenhangt. Je mag ongecensureerd schrijven. Schrijf gewoon op wat er in je hoofd opkomt aan gedachten en gevoelens. Het hoeft niet mooi en netjes, het hoeft niet in prachtige volzinnen en grammaticaal correct, als het er maar komt te staan. Je schrijft dit voor jezelf, niemand die het hoeft te lezen, dat bepaal jij zelf. Dus schrijf en schrijf net zo lang door totdat je er even niets meer aan toe weet te voegen.
Het geeft ruimte in je hoofd.
Je hebt het probleem nu volledig aan het papier -of scherm- toevertrouwd, nu hoef je er even niets meer mee. Je hoeft er even niet meer over na te denken, je hoeft het zelfs niet meer te onthouden. Dat is ook de reden dat we een boodschappenlijstje, of notities maken; zodat we het niet meer hoeven te onthouden en dus ruimte in ons hoofd maken voor andere gedachten. Je bent het nu even kwijt, het staat allemaal op een veilige plek opgeschreven en daarmee heb je het een klein beetje buiten jezelf geplaatst, je hebt een kleine ruimte gecreëerd tussen jou en je probleem. Vandaar de uitdrukking “van je afschrijven“.
Je hebt nu ook het probleem omkaderd. Je hebt het opgeschreven precies zoals jij het ervaart en hoe het voor jou voelt. Het is een verhaal geworden met een begin en eind. Nu nog een open eind, want je hebt het probleem nog niet opgelost, maar het is omkaderd en blijft waar het is. Het wordt niet meer groter doordat je er steeds over piekert, of het probeert weg te stoppen. Gedachten die je probeert te onderdrukken gaan juist om aandacht vragen en worden steeds sterker.
Gedachten en gevoelens bij elkaar.
Om het in begrijpelijke taal op papier of scherm te zetten, heb je je gedachten enigszins moeten ordenen. Ze springen nu minder heen en weer en er komen er even geen meer bij, die meestal weer op hetzelfde neerkomen. Je hebt er nu een overzichtelijk geheel van gemaakt. En nog belangrijker; je hebt er je gevoelens aan toegevoegd. Je gedachten en gevoelens zijn bij elkaar gekomen. Hierdoor ontstaan inzichten. Je ziet bijvoorbeeld nu wel in dat het zo gevoelig ligt omdat het je onzeker of angstig maakt. En woorden sturen je emoties. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je emoties benoemt, de activiteit van emotionele centra in de hersenen wordt getemperd, een resultaat dat zelfs na een week nog meetbaar is. Met het ‘wegschrijven’ van je probleem heb je je emotionele centra dus voor een week wat rustiger gemaakt! Heel prettig.
Blijf schrijven!
Je hebt met het schrijven meer logica aangebracht in je probleem en jezelf aan verschillende inzichten geholpen. Soms kan dit al genoeg zijn om tot een bevredigende oplossing te komen en soms moet er meer en vaker geschreven worden. Blijf schrijven wat je bezighoudt, ook al schrijf je voor de zoveelste keer over hetzelfde onderwerp. Bij het teruglezen zie je dat er steeds een ander stukje bewustwording wordt toegevoegd en uiteindelijk heb je het hele probleem doorgrond en kan je het achter je laten. Voor de één zal dit sneller zijn dan voor de ander, de één heeft meer affiniteit met schrijven dan de ander, maar het werkt absoluut voor iedereen, daar zijn de wetenschappers het wel over eens!
Schrijf je vrij!!
Hier vind je al allerlei planners to start with. De journals are comming soon!