Ook nog voor een ander denken?!

Je hebt zo je ideeën en gedachten over nagenoeg alles in het leven. Met zo’n 50.000 gedachten per dag moet dat wel lukken. Maar behalve jouw eigen gedachten over alles wat zich op een dag aandient, denk je ook nog voor anderen?! Je bedenkt wat ze vinden, wat ze geloven, waarom ze doen wat ze doen, wat ze eigenlijk echt bedoelen met wat ze zeggen enz enz. Mocht je het gevoel hebben dat het een dagtaak is om je bewust te worden van je eigen gedachten en overtuigingen, dan komt daar al het denken voor een ander nog eens bij. Terwijl al je collega human-being’s dat prima zelf kunnen…

“Nadenken is zwaar, daarom oordelen de meesten.”
Carl Gustav Jung, Zwitsers psychiater 1875-1961

Enerzijds lijken we daar weinig vertrouwen in te hebben en vinden we dat anderen gewoon hetzelfde moeten denken en geloven als wij zelf doen. Dát is tenslotte de waarheid. En anderzijds hechten we onevenredig veel waarde aan de gedachten en meningen van diezelfde anderen. We kunnen ons enorm druk maken over wat ze allemaal denken of zeggen. We dichten hen allerlei gedachten toe die we zelf bedenken. En we geven invulling aan hun doen en laten en bedenken daar beweegredenen bij. We maken hun gedachten, overtuigingen en beweegredenen ongelooflijk belangrijk. Soms zelfs belangrijker dan die van onszelf.

Onontgonnen gebieden

We houden ons steeds bezig met die gedachten van anderen, terwijl er in onze eigen mind nog genoeg werk ligt te wachten. We hoeven ons echt niet te vervelen. Zolang er onzekerheden, twijfels en angsten zijn en we niet al onze dromen en wensen hebben waargemaakt, hebben we nog genoeg te doen. Waarom doe je wat je doet? Wat zíjn je dromen en wensen? Hoe denk je over jezelf? Welke overtuigingen heb je over wat je kan bereiken in je leven? Hoe voel je je over het algemeen? Wat zou je het allerliefste gaan doen? En waarom doe je dat niet? En zo kunnen we nog een heel tijdje doorgaan met het opnoemen van onontgonnen gebieden waar je misschien nog nooit bent geweest.

Terwijl je een hele massa (levens)vragen voor en over jezelf nog niet hebt beantwoord, kijk je wel in de richting van anderen en houd je je bezig met wat zíj denken. We vinden het namelijk niet zomaar oké als dat teveel afwijkt van wat we zelf denken. Zeker de afgelopen jaren hebben we gezien en ervaren hoe mensen elkaar in de haren kunnen vliegen over gedachten en overtuigingen. We hebben wel bewondering voor de unieke persoon die authentiek en trouw aan zichzelf haar eigen weg gaat, maar tegelijkertijd hebben we ook snel een oordeel over mensen niet op het uitgestippelde paadje lopen.

We weten het voor anderen wél

Al weten we dus van alles voor onszelf niet op te lossen of te veranderen, voor een ander schijnen we juist heel goed te weten hoe ze het allemaal zouden moeten doen. In de vorm van ongevraagde adviezen of commentaren laten we weten hoe die ander het moet doen of oplossen. Gewoon zoáls ze het doen is het meestal niet goed (genoeg), want er staan altijd stuurlui aan de wal te vertellen hoe het hád gemoeten, hoe ze het béter hadden kunnen doen. Maar die stuurlui hebben dus eigenlijk genoeg te doen in hun eigen leven…

Doe jij jou, dan doe ik mij

Ik ben natuurlijk de laatste die zal zeggen dat we elkaar niet zouden moeten helpen en steunen. Dat moeten juist overal waar het kan. Maar elkaar helpen en steunen is niet hetzelfde als voor de ander gaan denken, dát kan die ander prima zelf en die dóet dat -net als jij- ook het liefst zelf. Als we ons allemaal op de eerste plaats met onze eigen gedachten bezig houden en daar kritisch naar kijken en verbeteringen aanbrengen, dan kunnen we eerst zélf een tevreden, gelukkig en liefdevol persoon worden. Dan kunnen we ons eigen leven vormgeven precies zoals we dat graag willen. Onze dromen en wensen waarmaken.

Vanuit zo’n rijk gevuld -innerlijk- leven heb je een ander ook véél meer te geven. Je kan dan spreken en handelen vanuit ervaring en de wijsheid die je opdeed bij het vormgeven van je eigen leven. Doe jij jouw leven, dan doe ik het mijne en onderweg kunnen we elkaar op allerlei manieren helpen, maar niet door elkaar te veroordelen of invulling te geven aan wat een ander wel of niet denkt. Houd je aandacht gericht op jezelf en op je eigen gedachten en overtuigingen, daar is echt nog genoeg te doen.

Doe jij jou, dan doe ik mij en maken we samen de wereld mooier.

Change your mind to change your life

De automatische piloot uitschakelen

Jouw automatische piloot

NIET realistisch blijven, je NIET bezighouden met de realiteit zoals die nu is. Omdat je daarmee steeds weer opnieuw aantrekt wat er al ís. Wéér een ochtend rennen tegen de klok in. Wéér het gevoel dat je niet gewaardeerd wordt op je werk. Wéér moe en wéér hoofdpijn. Dat knagende

Lees verder »
Je moet wel realistisch blijven...?

Je moet wel realistisch blijven…?

Dat is een reactie die we ons leven lang al horen. Niet alleen van je ouders, maar ook docenten, familie, vrienden en collega’s. Het lijkt alsof iedereen met diezelfde naald is ingeënt, allemaal verkondigen ze hetzelfde. Sommige dingen zijn nou eenmaal niet realistisch volgens deze realisme-brigade. Dat roept alleen wel

Lees verder »

Zelf kiezen waar jij je aandacht aan geeft

In het vorige artikel zagen we al heel wat invloeden die niet bepaald jouw lievelingsleven ondersteunen. Alle media met elk (half?) uur alle narigheid in de wereld, talkshows waarin ze al deze narigheid tot in de treuren herkauwen, social media en de mensen om je heen. Over het algemeen komen

Lees verder »
Laat je inspireren!
Wekelijks het nieuwe artikel in je mailbox én je ontvangt een gratis planner om de reis naar je lievelingsleven goed te beginnen.
Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!