Jouw gedachten in actie.

Wanneer je naar buiten kijkt zie je een mooie tuin, of dat de ramen erg vuil zijn of misschien beiden. Als je je mail checkt zie je fijne of vervelende mails. Mijn hond is in de ogen van velen een gevaarlijke pitbull. Die opmerking van de kassière was onvriendelijk en als je een flinke spin in huis tegenkomt, spring je op de dichtstbijzijnde stoel. Gedachten in actie…..

Betekenissen worden niet bepaald door de omstandigheden, maar bepalen wij zelf door de betekenis die we geven aan situaties.
Alfred Adler, Oostenrijks-Amerikaans psychiater 1870-1937

Een paar voorbeelden van wat je gedachten zoal aan het doen zijn op een dag….. ze hebben een mening over alles wat je tegenkomt en ervaart. Al die dingen op zich hebben geen enkele betekenis. De tuin, de ramen, je mail, mijn hond, de opmerking van die kassière en die spin, ze betekenen geen van allen iets. Ze krijgen de betekenis die JIJ eraan geeft. Wat JIJ erbij en erover denkt, dát geeft ze betekenis voor jou. Die bepaal je dus voor 100% zélf.

Jouw gedachten kleuren de ervaring

Jij hebt gedachten bij al deze dingen en dat maakt ze tot wat ze zijn voor jou. Voor een ander kunnen het totaal andere ervaringen zijn. Ik vind de tuin misschien wel een zootje. Die ramen zie ik niet eens. Ik ervaar al mijn mails als mooie vormen van aandacht. Uiteraard vind ik mijn hond een schatje. Ik kan wel lachen om die kassière en jah, die spin blijft wel een dingetje hé 😉 Maar dat maakt exact dezelfde voorvallen toch tot totaal andere ervaringen. Niet beter of slechter maar anders, omdat we er verschillende gedachten bij hebben.

Wanneer je om je heen kijkt, in je leven of letterlijk in je kamer en je bekijkt daar het één en ander, dan voel je al dat allerlei zaken heel verschillende betekenissen voor je hebben. Ze betekenen eigenlijk geen van allen iets, maar jij hebt er verschillende gedachten en gevoelens bij. Het zal vele malen makkelijker zijn om je van je eethoek te realiseren dat die geen enkele betekenis heeft dan van dat vaasje dat je van je oma kreeg. Beiden zijn hetzelfde, gewoon artikelen die in je huiskamer staan, maar je hebt er heel verschillende gedachten en gevoelens bij. Ik keek nu even naar die “gevaarlijke Pitbull” naast me op de bank en dan lukt het ook niet zomaar om me te realiseren dat ze geen betekenis heeft behalve die die ik eraan geef (en dat is nogal wat).

Welke betekenis kies jij?

Nou is dat bij alle spullen om je heen nog niet zo van belang, tenzij je ze op moet gaan ruimen, maar bij vele andere ervaringen en belevenissen natuurlijk wel. Jij bepaald helemaal zelf welke betekenis je geeft aan alles wat je tegenkomt. Maar omdat je mind zo voorgeprogrammeerd is ben je je daar niet meer van bewust. Je reageert vanuit standaard geïnstalleerde programma’s en dus altijd op dezelfde manier. Dat lijkt vanzelf te gaan, maar is dus ooit een keuze geweest die je hebt gemaakt en opgeslagen als de -enige?- juiste.

Al die standaard gedachten hebben echter wel gevolgen, ze maken je blij of boos, angstig of ongerust, vrolijk of juist bloed-chagrijnig. En dat heeft vervolgens weer invloed op hoe je je voelt, hoe je je leven ervaart en zelfs op wat er in je lichaam gebeurt. Jeetje en dat allemaal door de betekenis die JIJ geeft aan betekenisloze voorvallen, spullen en ervaringen.

Positieve gedachten creëeren positieve(re) ervaringen

Vanuit dit oogpunt is het dus best de moeite waard om eens stil te staan bij die betekenis die je geeft aan alles om je heen en in je leven. Om je eens af te vragen of een andere betekenis misschien beter zou werken en je een prettiger gevoel oplevert. De betekenis die ik bijvoorbeeld aan een tandartsbezoek geef helpt me op geen enkele manier. Ja het helpt me in de stress, dat wel. En natuurlijk zijn er redenen waarom ik die tandarts-wezens zo verafschuw, maar wat koop ik daar vandaag voor? Wat heb ik daaraan als er weer een afspraak met zo’n wezen in mijn agenda opdoemt? Vrij weinig.

Het zou me heel veel meer opleveren als ik de betekenis die ik aan die afspraken geef eens opnieuw ga bekijken en daar een andere draai aan ga geven. Het is voor mij waarschijnlijk een hele lange weg om het leuk te gaan vinden, maar ik kan er zeker een positievere betekenis aan geven dan “de schrik van je leven” en dan zal het een stuk minder negatief voelen als ik die kant weer een keer op moet.

Herprogrammeer je perspectief

Door bewust je interpretaties te onderzoeken, kun je je ervaring veranderen. Vraag jezelf af: Wat betekent dit echt? En is er een andere, positievere manier om dit te zien? Misschien ontdek je dat de situatie minder bedreigend is dan je dacht, of dat er waardevolle lessen in schuilen.

Een eenvoudige manier om je interpretaties te veranderen, is door nieuwsgierig te blijven en aannames los te laten. In plaats van automatisch te denken: “Dit gaat fout,” of “Dit is @#&##…” kun je jezelf trainen om te denken: “Welke positieve aspecten zitten hieraan?” en “Wat kan ik hiervan leren?” Hoe vaker je dit doet, hoe meer je mindset verschuift naar veerkracht en groei. Door je gedachten te sturen, creëer je een nieuwe werkelijkheid waarin je niet langer slachtoffer bent van omstandigheden, maar de regisseur van je eigen ervaringen.

Gebruik visualisatie om je positiviteit te versterken

Visualisatie kan ook een krachtig hulpmiddel zijn om je negatieve gedachten om te zetten in positieve(re). Neem een moment de tijd om je voor te stellen hoe de situatie eruitziet als het helemaal perfect verloopt en hoe je je zult voelen als het resultaat fantastisch is. Dit kan je brein voorbereiden op een succesvolle uitkomst. Bijvoorbeeld, stel je voor hoe fijn het is als die ene kies weer perfect is, of hoe voldaan je zult zijn na het afronden van dat lastige traject.

Door bewust andere gedachten te kiezen en de kracht van visualisatie te gebruiken, maak je de situatie niet alleen makkelijker, maar ook leuker. 

Welke gedachten kun jij vandaag nog herzien om je leven leuker te maken?

Ebook - How your mind got wiredWil je meer leren over hoe al die gedachten zijn ontstaan en hoe je ze zou kunnen inzetten om positieve(re) resultaten te realiseren?
In deze twee ebooks leg ik het je uit!

Ebook "How your mind got wired"Ebook - How to rewire your mind

Ebook "How to re-wire your mind"Change your mind to change your life

 

De automatische piloot uitschakelen

Jouw automatische piloot

NIET realistisch blijven, je NIET bezighouden met de realiteit zoals die nu is. Omdat je daarmee steeds weer opnieuw aantrekt wat er al ís. Wéér een ochtend rennen tegen de klok in. Wéér het gevoel dat je niet gewaardeerd wordt op je werk. Wéér moe en wéér hoofdpijn. Dat knagende

Lees verder »
Je moet wel realistisch blijven...?

Je moet wel realistisch blijven…?

Dat is een reactie die we ons leven lang al horen. Niet alleen van je ouders, maar ook docenten, familie, vrienden en collega’s. Het lijkt alsof iedereen met diezelfde naald is ingeënt, allemaal verkondigen ze hetzelfde. Sommige dingen zijn nou eenmaal niet realistisch volgens deze realisme-brigade. Dat roept alleen wel

Lees verder »

Zelf kiezen waar jij je aandacht aan geeft

In het vorige artikel zagen we al heel wat invloeden die niet bepaald jouw lievelingsleven ondersteunen. Alle media met elk (half?) uur alle narigheid in de wereld, talkshows waarin ze al deze narigheid tot in de treuren herkauwen, social media en de mensen om je heen. Over het algemeen komen

Lees verder »
Laat je inspireren!
Wekelijks het nieuwe artikel in je mailbox én je ontvangt een gratis planner om de reis naar je lievelingsleven goed te beginnen.
Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!