Het zijn gedachten, dat worden waarheden!

Roken is schadelijk voor je gezondheid, we gaan geen uitlaatgassen op staan snuiven, je eet niet elke dag bitterballen, we gaan geen dagenlang in de zon liggen en met alcohol letten we ook een beetje op wat we doen. Van al deze dingen hebben we geaccepteerd dat ze niet goed voor je zijn en daar zijn we dus een beetje voorzichtig mee. Maar hoe zit het met gedachten en overtuigingen die niet goed voor je zijn? Ben je daar ook een beetje voorzichtig mee?

Niet de arts maar het lichaam geneest de ziekte.
Hippocrates, Grieks arts (grondlegger van de geneeskunde) 460 v.C. – 377 v.C.

Veel mensen niet, om de doodeenvoudige reden dat ze zich helemaal niet bezighouden met alle gedachten en overtuigingen waar ze mee leven. Die zijn er gewoon, daar zetten ze geen vraagtekens bij. Terwijl diezelfde mensen ook weten dat bijvoorbeeld stress een heel scala aan gezondheidsklachten kan veroorzaken. En wat is stress? Een heel scala aan negatieve gedachten! Dát is gek, we weten dus dat onze gedachten verantwoordelijk zijn voor lichamelijke gevolgen, maar toch gaan we met die gedachten niet zo voorzichtig om als met die sigaretten, uitlaatgassen, bitterballen en ons biertje……?

In het vorige artikel schreef ik “het zijn maar gedachten” omdat ik wilde benadrukken dat het geen waarheden zijn. Nu schrijf ik “het zijn gedachten!” omdat het die gedachten zijn die aan de basis van lichamelijke klachten liggen. Zoals bij stress voor iedereen zichtbaar is dat het één een gevolg is van het ander, zo is dat bij elke negatieve gedachte. Vaak is dat veel gemakkelijker te zien bij anderen dan bij jezelf, maar ook voor jou werkt het uiteraard zo. “Logisch dat zij steeds maagklachten heeft, die maakt zich overal zó ongerust over“, “dat hij ziek is begrijp ik wel, hij is altijd zó negatief“, dat zijn opmerkingen die we volkomen normaal vinden, we vinden zelfs een hartaanval “normaal” als iemand veel stress heeft, maar we doen helaas verder heel weinig met die kennis.

Het herhaaldelijk denken van een bepaalde gedachten, of het leven met een of meer negatieve overtuigingen kan de oorzaak zijn van allerlei lichamelijke ongemakken. Misschien levert het in eerste instantie zo iets eenvoudigs op als pijn aan je knie, om je te laten zien hoe onbuigzaam je gedachten zijn, maar bij volharding zal er een volgend signaal komen om je aan te sporen die gedachten los te laten of om te keren. Ik weet inmiddels uit eigen ervaring en met verschillende mensen die ik heb mogen helpen, dat je lichamelijke klachten kunt herstellen door uit te zoeken met welke negatieve overtuigingen je die hebt gecreëerd. Maar daar zeg je dan al wat hé…… dat je de klachten zelf hebt gecreëerd. Op dit punt haken de meeste mensen al af. “Natuurlijk ben ik niet zelf verantwoordelijk voor die kwaal, dat waren bacteriën of virussen of het koude weer, of de donkere dagen, of….. of….. of…..

Maar is het niet heel logisch dat bijvoorbeeld leven met angstige gedachten iets teweeg brengt in je lijf? Iets anders dan dat leven in vertrouwen doet? Als ik non-stop zou denken dat niemand van me houdt, zou dat dan niet iets met m’n hart doen? En als ik altijd ongerust ben en overal over loop te tobben, zal mijn maag echt wel van zich laten horen. Ik schreef al eens eerder dat we dan zeggen “ik heb last van m’n maag“, maar de waarheid is dat die maag last heeft van jou! Die maag heeft last van jouw negatieve gedachten en gebrek aan vertrouwen.

Als we die lijn doorzetten en vooral op onszelf betrekken, dan weten we ook waarom we hoofdpijn, darmkrampen, hooikoorts, last van onze rug, of wat dan ook hebben. Oók daar ligt een mentaal patroon aan ten grondslag, dus het enige dat we hoeven doen is dat te vinden en te elimineren of om te buigen. En om de ongemakken voor te blijven, zouden we met onze gedachten en overtuigingen ook wat voorzichtiger mogen zijn. Daar staat niet op dat ze schadelijk voor je kunnen zijn, maar uit ervaring wéten we dat dus wel. Je kan je vast al die klachten nog wel herinneren toen je zo liep te tobben over je baan bijvoorbeeld. En je weet ook nog wel dat je absoluut nérgens last van had toen je verliefd was…….

Is het dan weer een kwestie van “positief denken”? Is daar dan weer alles mee opgelost? Is dat niet gewoon een hype? Dat heeft inderdaad een beetje suf en negatief imago gekregen door alle goeroes die van daaruit allerlei resultaten claimen. Ik denk dat het voornamelijk een kwestie van bewustwording is, je bewust worden van de gedachten en overtuigingen waarmee je leeft. Onderzoek die eens, kijk er kritisch naar en kijk of ze je helpen of hinderen. Stel je voor dat elke gedachte en overtuiging per direct waarheid wordt, denk je dan op dit moment gedachten die je in je realiteit terug wil zien? Gaan die je iets moois en iets goeds opleveren, word je er blij van?

Luister naar de signalen die je lichaam je geeft, die zijn er niet per ongeluk, die wijzen je op gedachten en overtuigingen die niet goed voor je zijn. Exact hetzelfde als die kater doet na een avond teveel drinken!! 🙂

EllenOnline.nl

Vraag je eens af wat dat pijntje, die klacht of dat ongemak je probeert te zeggen.

Eigenwaarde en zelfvertrouwen

In het vorige artikel kwamen een aantal vragen langs “Hoe belangrijk vind je jezelf?”. “Heb je genoeg respect voor jezelf?”. “Vind je je eigen verlangens en behoeften belangrijk genoeg dat andere dingen daarvoor moeten wachten of wijken?”. Maak je jouw eigen verlangens en je mening daarover belangrijker dan die van

Lees verder »

Waar een wil is, is altijd een weg

“Ja maar….” mijn opleiding, mijn ouders, de regering, mijn financiën, mijn twee linker handen, mijn gebrek aan zelfvertrouwen, de buren, m’n vrienden, enz enz enz. Dat gaf ik in het vorige artikel aan als oorzaak voor de verschillende resultaten die mensen halen. Maar als dát de excuses zijn om dingen niet te

Lees verder »

Spookie…?

Even een berichtje tussendoor omdat ik wel weer moest lachen om iemand’s gedachten vorig weekend. Maar het gaf ook wel aan hoe onbekend de kracht van je mind nog is. Op een feestje kwam ik iemand tegen die ik al vele jaren niet meer had gezien, érg leuk en dus

Lees verder »
Schrijf je in!

Vul hier je e-mailadres in en je ontvangt een mailtje als er een nieuw artikel online staat.

Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *