We worden geleid door onze gedachten en de betekenis die we geven aan alles om ons heen. Niets heeft namelijk een betekenis van zichzelf, die geven wij eraan door onze gedachten erover. Het vorige artikel eindigde ik met “Je hebt altijd een keuze” en dat is zo omdat je zelf kiest hoe je ergens over denkt. Het lijkt vaak alsof die hele gedachten-trein automatisch in beweging wordt gezet, maar niets is minder waar. Je manier van denken is aangeleerd en je hebt dus altijd de keuze of je dat zo wil laten of niet.
Laten we in dit artikel nog eens kijken hoe dat werkt met die gedachten van ons, dan kunnen we op die manier beoordelen of we de meest logische keuze maken.
“Pech, dat krijg je bij een negatieve instelling en geluk bij een positieve instelling.”
Johan Cruijff, Nederlands voetballer en coach 1947-2016
Van mug naar olifant
Een gedachten-trein begint over het algemeen met alleen de locomotief. “Ow ja, om tien uur heb ik die online presentatie”. Dat is gewoon een gegeven (de locomotief) en dat heeft van zichzelf geen betekenis. Maar dan beginnen we daar wagons aan te haken. “Als het maar goed gaat…”, “Wat als de techniek niet goed werkt…”, “misschien komt er niemand opdagen, wat dan?”, “Ik hoop dat mijn verhaal duidelijk is…”, “Wat moet ik doen als ik de draad kwijt raak?” en “Als er maar geen vragen komen waar ik geen antwoord op weet…”, “Vorige keer vond iemand het veel te lang…”, enz enz
In no-time hebben we een hele rij wagons aangehaakt en van onze snelle, makkelijk te starten locomotief een logge, zware trein gemaakt. De welbekende mug werd in no-time een olifant. Het gegeven; de presentatie had van zichzelf geen betekenis, maar door de gedachten die je hebt gekozen werd het een grote, donkere wolk. Daarmee bouw je zoveel negatieve energie op (onzekerheid, twijfel, angst) dat het niet meer mogelijk is om er relaxt aan te beginnen.
Je hebt een keuze
Je hebt van de mug een olifant gemaakt en aan het gegeven is niets veranderd; je hebt nog steeds om tien uur die presentatie. Alleen sleur je nu wel een hele rij wagons vol met negatieve energie mee. Je koos voor negatieve gedachten. Dat is écht een keuze, want je had ook kunnen denken “héérlijk dat ik weer mensen mag gaan inspireren”, “ik weet hier zoveel over dat het me gemakkelijk afgaat”, “het maakt niet uit hoeveel mensen er komen opdagen, ik zou het zelfs voor één persoon al de moeite waard vinden”, “mensen steken er altijd het één en ander van op zeggen ze” enz enz. Dan ga je met een positief gevoel beginnen aan je presentatie.
Of een andere optie; denk niets. Doe je voorbereiding, zorg dat de techniek en alles wat je nodig hebt klaarstaan en ga tot vijf voor tien lekker iets anders doen. Iets waarvan je wéét dat het je een goed en sterk gevoel geeft en wat je weinig ruimte laat om na te denken. Muziek luisteren, mediteren, dansen, een boek lezen of lekker een stuk buiten lopen met een inspirerende podcast in je oren. In dit geval begin je aan je presentatie met extra kracht en inspiratie. Je kan je gedachten niet stil zetten, er zit geen pauzeknop op, maar je kan ze wel een bepaalde kant op sturen. Je hebt een keuze dus.
Op zoek naar positieve aspecten
Je kan jezelf ook trainen om altijd, in elke situatie actief op zoek te gaan naar de positieve aspecten van die situatie. Dat is een bewuste keuze die je dagelijks kunt maken, ongeacht de omstandigheden. Het vereist natuurlijk wel wat oefening en consistentie, maar op deze manier train je je brein om automatisch de positieve elementen te herkennen, zelfs in uitdagende tijden. Dat bevordert een positieve focus en voorkomt dat je je laat overweldigen door negatieve emoties.
In elke situatie schuilt een zonnig midden, een positief aspect dat aandacht verdient. Het actief zoeken naar deze positieve elementen is een investering in je welzijn en veerkracht. Veerkracht is de sleutel tot het effectief omgaan met tegenslagen. Het stelt je in staat om flexibel te zijn en snel te herstellen van uitdagingen. Je kan leren om stressvolle momenten te benaderen met een optimistische mindset. Dus, de volgende keer dat je voor een uitdaging staat, herinner jezelf eraan: te midden van de donkerste wolken schijnt altijd érgens de zon. Het is aan jou om actief naar dat zonnige midden te zoeken en het te omarmen.
Kies voor een positieve focus.
De keuze is steeds aan jou.