Hoe zit het met jouw (zelf) vertrouwen?

Durf jij te vertrouwen? Op jezelf? De loop van het leven? Op je dromen en verlangens? Je capaciteiten en mogelijkheden om je plannen uit te voeren? Op je kennis en moed? Durf je erop te vertrouwen dat je het kan? Dat je het mag? En dat je van alles mag vragen en willen? Mag jij dat? Van jezelf?

Een professor is volgens een bekende definitie een man die een andere mening toegedaan is.
Eduard von Hartmann, Duits filosoof 1842-1906

Of ben je de ideeën gaan geloven waarmee de meesten van ons zijn grootgebracht? Doe maar normaal, dan doe je gek genoeg. Een opleiding is heel belangrijk en kies verstandig, kies een opleiding waar werk in is. Als je voor een dubbeltje geboren bent word je nooit een kwartje. En zo zijn er nog honderden te noemen. Maar hoe vaak hebben ze tegen jou gezegd “Je kan alles doen, hebben en zijn, wat je maar wil. Alles waar jij werkelijk naar verlangt kun je waar maken.“? Ik gok op nooit. Dat wordt niet tegen je gezegd, want zo denken we niet. We denken in beperkingen en onmogelijkheden. Want wie ben jij om zoveel te willen? Om alles te hebben waar je naar verlangt?

Maar die vraag kun je met hetzelfde gemak omdraaien! Wie ben jij niet? Waarom zou jij niet alles mogen hebben waar je naar verlangt? Niet je droomleven mogen leven? Waarom zou dat voor jou niet weggelegd zijn, waarom zou jij dat niet kunnen?

“Omdat je het niet gelooft!”

Omdat je geen vertrouwen hebt, niet in jezelf en niet in de mogelijkheden die het leven in zich heeft. Je gelooft zelf niet dat het kan, dus waarom zou een ander of het leven zelf dan in jou geloven? Jij vindt jezelf niet goed genoeg! Je vindt jezelf niet belangrijk genoeg! En je vindt zelf dat je het niet waard bent!

Maar wat een onzin is dat! Zo ben je niet geboren! Zo ben je gemaakt. Als baby en peuter was je het centrum van the Universe, niets was zo belangrijk als jij! Jij en jouw wensen, dáár draaide de wereld om! En je wist ook niet beter, dat kwam later pas. Toen men je ging vertellen dat je niet egoïstisch mocht zijn, dat je op je beurt moest wachten, rekening met anderen moest houden en zelfs dat anderen belangrijker waren dan jij?! “De wereld draait niet om jou“.

Dat is het moment dat je vanuit je bubble van liefde, voor jezelf, het leven en de hele wereld, kennis maakte met angst, twijfel en onzekerheid. Vanaf dat moment regeerde niet meer de liefde, maar de twijfel en onzekerheid of je wel goed genoeg was. Die liefde was niet meer vanzelfsprekend, maar die moest je verdienen. Het stemmetje in je hoofd is geboren, je professor, die al heel snel de innerlijke gids waar je tot dan toe op vertrouwde overruled, simpelweg door meer kabaal te maken.

Die professor maakt kabaal!

Wie hoor je het hardste bij elke beslissing die je wil nemen? Is dat die professor met allerlei angsten, twijfels en onzekerheden? Of je innerlijke gids die zegt dat je het kan, dat je het waard bent en dat je alles kan bereiken wat je maar wil? ……precies, die eerste maakt veel meer kabaal! Die laat veel vaker van zich horen en vele malen fanatieker. We hebben geleerd om naar hem te luisteren zodat we keurig in het stramien passen en ons geen gekke dingen in het hoofd halen. Maar wat is er gek aan doen waar je gelukkig van wordt, je droom leven? Is een baan bij de bank dan normaal als je daar niet gelukkig van wordt? Is het raar om op je eigen gevoel te vertrouwen en je hart (innerlijke gids) te volgen? Waarom kennen we die professor meer waarde toe dan onze innerlijke gids?

Luister naar die innerlijke gids

Omdat we hebben geleerd te vertrouwen op feiten en cijfers en grafieken en niet op zo iets vaags als je gevoel. Zelfs wanneer het om de liefde gaat, proberen we nog alles te beredeneren en zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten. We passen ons aan en gedragen ons op zo’n manier dat de ander happy is. Allemaal uit angst en angst is een truc van die professor! Je innerlijke gids adviseert je liefde en vertrouwen, in jezelf en in je wensen. Die laat je feilloos voelen wat goed voor je is en waar je gelukkig van wordt. Luister naar die innerlijke gids en laat die professor op die manier op de achtergrond verdwijnen! Dan kan jij zijn wie je bent, van jezelf houden zoals je bent en vertrouwen hebben in jezelf en het leven!

Vertrouw op liefde, voor jezelf, in jezelf en overal om je heen!

Dit ebook kan je helpen te begrijpen hoe je bent gekomen waar je nu bent. Maar het staat ook boordevol tips om daar verandering in te brengen. Om te gaan doen waar je blij van wordt!

Change your mind to change your life

Angst is een gedachte

Het is “maar” een gedachte

Angst dus. Hoe overweldigend het soms ook voelt, het is uiteindelijk alleen maar een verhaal dat we onszelf vertellen. Het is een kluwen van gedachten die we hebben gevormd op basis van onze ervaringen, overtuigingen en verwachtingen. Maar wat gebeurt er wanneer je die angstige gedachten echt op hun waarde

Lees verder »
Uiteindelijk is het ALTIJD angst

Het is uiteindelijk ALTIJD angst

“Je gedachten, gevoelens en emoties voeden je lichaam óf vergiftigen het”…. schreef ik in het vorige artikel. Dat is een stevige uitspraak misschien, maar wel een ware want wat we denken en voelen heeft directe gevolgen voor ons fysieke en mentale welzijn. Deze uitspraak is gebaseerd op wetenschap en eeuwenoude

Lees verder »
Laat je inspireren!
Wekelijks het nieuwe artikel in je mailbox én je ontvangt een gratis planner om de reis naar je lievelingsleven goed te beginnen.
Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *