Je vormt je ervaringen met het verhaal dat jij jezelf erover vertelt. Dat maakt je verantwoordelijk voor al je ervaringen, dat kan lastig en confronterend zijn, maar tegelijkertijd is het ook some kind of magic! Je kan dus je leven elke kleur geven die je maar wil, jij schrijft het verhaal en jij kiest de kleurtjes die je gebruikt. Die terrifying tandartsafspraak….. peanuts als je jezelf een ander verhaal vertelt. Het boek dat je wel wil maar niet durft te schrijven….. fluitje van een cent als je jezelf een ander verhaal vertelt. Alle mensen die in jouw beleving kritiek op je hebben….. not impressed als je jezelf een ander verhaal vertelt.
De kracht van vertrouwen maakt onrust tot rust.
Dr. Eliza Laurillard, Nederlands dichter en dominee 1830-1908
Hoe zou je leven eruit kunnen zien als je jezelf andere verhalen gaat vertellen? Wat doe je allemaal niet door de verhalen die je jezelf nú voorhoudt? Wie zou je kunnen zijn als je vrij bent van de verhalen die je tegenhouden? Welke kansen zou je dan wél grijpen?
Het verhaal en 100% vertrouwen
Autosuggestie omvat elk verhaal dat jij jezelf vertelt, goed of kwaad, positief of negatief, het werkt altijd. Daar zijn heel wat bewijzen voor te vinden, maar de meest eenvoudige is de placebo. Daar is al zóveel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan dat ik toch mag hopen dat niemand daar nog aan twijfelt. Niet alleen onderzoek naar het resultaat van de placebo, maar ook naar de werking en reactie in de hersenen. Wanneer iemand oprecht gelooft dat het “medicijn” dat zij krijgen de kwaal gaat verhelpen (het verhaal) dan gebeurt dat ook.
Die werking berust op twee componenten; het verhaal en het oprechte geloven daarvan. Voor een perfecte werking mag er geen greintje twijfel zijn. “We zullen zien wat ervan komt” gaat misschien verbetering opleveren, maar geen volledige werking. Het verhaal moet waterdicht zijn, zodat het vertrouwen op een goede afloop dat ook is. Wanneer er geen twijfel open gelaten wordt en het vertrouwen dus 100% is, laat de verwachte werking niet lang op zich wachten. De patiënt moet niet wensen of hópen dat er iets zal gebeuren, maar wéten dat dat gebeurt.
Het placebo-effect werkt altijd!
In de medische wereld wordt er enthousiast gebruik gemaakt van het placebo-effect, maar het is erg jammer dat het bij die wereld blijft. Dat effect treedt uiteraard niet uitsluitend binnen ziekenhuismuren of de dokterspraktijk op, maar werkt overal daarbuiten exact hetzelfde. Gek genoeg kennen en geloven we wél allemaal de negatieve werking van het placebo-effect. Van tocht word je verkouden, door cafeïne kun je niet slapen, stress (=100% gedachten) veroorzaakt hoofdpijn, buikpijn, hoge bloeddruk en nog honderden andere klachten, tot hartaanvallen aan toe. Deze verhalen kennen we allemaal, hebben we als waarheid aangenomen en daarmee creëren we het verwachte resultaat.
Ik drink koffie wanneer ik daar zin in heb en slaap prima. Tocht is niet meer dan langskomende lucht, hoe kan dat lichamelijke klachten opleveren? En stress zijn je eigen gedachten die met je op de loop gaan. Het kan zijn dat je veel te doen hebt, dat je je zorgen maakt over dingen of ongerust bent, maar wanneer je daar even een moment rustig naar kijkt zie je dat je die stress juist veroorzaakt met die gedachten en je dus beter kunt kiezen voor constructieve gedachten en plannen die je vooruit kunnen helpen. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan, maar omdat je je realiteit creëert met je gedachten, is het de enige manier om een prettigere uitkomst te creëren.
ELK verhaal heeft een placebo-effect!
Zoals die placebo het gewenste resultaat oplevert, zonder werkzame stoffen maar puur op vertrouwen en verwachtingen, zo zal élk verhaal dat je jezelf vertelt en oprecht gelooft het gewenste resultaat opleveren. Niet na één of twee keer proberen, de verhalen die je nu gelooft zijn ook eindeloos herhaald totdat ze wortel hebben geschoten. Maar wanneer jij jezelf weet te overtuigen, kun je elk resultaat creëren dat je graag ziet.
Dat je dat boek nog niet hebt geschreven komt doordat je jezelf wijsmaakt dat je het misschien niet kan, dat je de tandarts doodeng vindt komt doordat je jezelf blijft vertellen dat alles wat ze daar doen een ellende is en wat andere mensen van jou vinden is negen van de tien keer je eigen bedenksel en niet dat van hen. Maar omdat je de verhalen bent gaan geloven en 100% vertrouwt op de uitkomst….. is dat ook wat er komt.
Je mind weet niet het verschil tussen een echte ervaring of één die je in gedachte creëert. Vandaar dat je ook van het dénken aan een spin echt kippenvel kunt hebben, van het dénken dat er iets met je kind is écht een verhoogde bloeddruk krijgt en door het dénken aan je geliefde echt je gelukshormonen kan verhogen. Allemaal placebo-effect; er is niet echt een werkzame oorzaak, maar de resultaten zijn er wél.
Denk hier eens een poosje rustig over na……
Begint er al iets te kriebelen bij de mogelijkheden die dit biedt?!
Wil je alles en meer leren over de werking van de placebo en de mogelijkheden die je dat biedt?
Lees dan “Jij bent de placebo” van Dr. Joe Dispenza!
Krijg je graag wat hulp bij het aanleren van andere gedachten?
Kijk dan even op deze pagina.