Handelen vanuit angst

“Als we altijd en vóór elk ander geluid zouden luisteren naar onze eigen innerlijke stem, dan zijn vervelende signalen en pijn helemaal niet nodig.” Dat schreef ik in het vorige artikel. De signalen die je krijgt geven namelijk aan dat het op een bepaald gebied in je leven wringt. Dat je op één of meerdere punten tegen je eigen natuur ingaat. Dat je niet handelt vanuit liefde voor jezelf en doet wat goed voelt, maar handelt vanuit een angst. En dus doet wat je denkt dat er verwacht wordt of dingen doet om iets anders, bijvoorbeeld afwijzing, te voorkomen.

“Angst ontstaat als het denken terugblikt op dingen die in het verleden gebeurd zijn of vooruitloopt op dingen die in de toekomst kunnen gebeuren.

Krishnamurti, In India geboren spiritueel leraar 1895-1986

En dat voelt nooit goed. Punt. Eigenlijk zou ik het hierbij kunnen laten, want dit is het hele punt waar ik het over wilde hebben; niet handelen vanuit liefde voor jezelf gaat tegen je natuur in, voelt nooit goed en levert altijd problemen op. Maar een ander punt is de vraag “hoe goed ken je je eigen natuur nog?”. In hoeverre herken je je eigen gevoelens nog? We zijn tenslotte allemaal opgegroeid in een maatschappij waarin we weinig ruimte laten voor gevoel. Open en eerlijk zijn maakt je heel kwetsbaar en dat is een kant die we niet op willen. Dat is zó diep geworteld in ons systeem dat we zelfs tegen onszelf niet meer eerlijk zijn.

Natuurlijk voelt dat niet goed

We maken onszelf van alles wijs en we geloven nog liever in die verhaaltjes dan dat we ons kwetsbaar opstellen. Want als je écht open en eerlijk bent, dan verlaat je partner je misschien. Als je écht laat weten wat je het allerliefste wil doen, raak je je baan misschien kwijt. Als je écht zegt wat je ervan denkt, raak je misschien je familie, vrienden of kinderen kwijt. Dus zeg je maar niks, druk je die gevoelens met kracht onder water en negeer je je eigen natuur om mee te bewegen op de wensen en verlangens van anderen.

Natuurlijk voelt dat niet goed, maar dat kan je prima verzachten met alcohol. Je kan jezelf heel goed verstoppen achter een wolk van sigarettenrook. Je kan een beschermlaag creëren met veel en ongezond voedsel. Je kan jezelf ‘opblazen’ door alle dagen naar de sportschool te gaan. Of je verdoezelt je angst door anderen te gaan overheersen. Een willekeurige greep uit de manieren die we gebruiken om onze angsten te verstoppen. En mocht het zover komen dat deze manier van doen fysieke klachten op gaat leveren -en dat gebeurt op zeker!- dan nemen we gewoon medicijnen om die signalen de kop in te drukken. Als dát dan weer maagklachten oplevert nemen we daar een pilletje extra voor, kortom we draaien ons in de meest vreemde bochten om maar niet toe te geven dat het niet oké is wat we doen en dat we bang zijn!

Uiteindelijk is het een keuze

Bang voor verlies, bang voor afwijzing, angst om niet goed genoeg te zijn, bang dat wat we graag willen niet lukt, bang voor de reacties van de omgeving, bang dat een ander groter, sterker, sneller of beter is dan jij, enz enz enz. Angst, angst, angst. We leven in één grote angstbubble die fanatiek in stand wordt gehouden door de mensen die daar baat bij hebben. Maar uiteindelijk is het wel een keuze. Jouw keuze. Blijf je jezelf verstoppen achter alle theater, met alle gevolgen van dien? Of kies je voor jou, jouw gevoel, jouw verlangens, jouw wensen en dromen?

Ga je je leven in overeenstemming brengen met jouw ware natuur? Ga je op zoek naar je échte gevoelens en van daaruit handelen? Ga je luisteren naar de signalen die je krijgt in plaats van ze de kop in te drukken? Ga je korte metten maken met theater en oorverdovend eerlijk zijn? Op de eerste plaats tegen jezelf en daarna ook tegen de wereld om je heen? Ga je doen wat goed voelt en waar je blij van wordt? Ga je eindelijk luisteren naar een andere zender, die van je hart?

Er zijn twee dingen waar je vandaag nog mee kan beginnen:

  1. Stel jezelf de juiste vragen, namelijk “wat voelt goed?”. En dat hoeft helemaal niet over levens-veranderende zaken te gaan, maar gewoon bij alles wat je doet en elke keuze die je maakt; wel of niet, ja of nee, “wat voelt goed?”. “Wat wil ík?”. Als geld, status, tijd, de mening of reacties van anderen én je ego geen enkele rol spelen, “wat wil ík dan?”, wat zou ik dan op dit moment het allerliefste willen? En neem geen genoegen met “dat weet ik niet” want je weet het wél. Je bent hooguit bang om het toe te geven. Ik las ooit een leuke manier om wel tot een antwoord te komen en dat is een muntje opgooien. Kop is optie A en munt optie B. Gooi het muntje maar omhoog. Nog vóórdat het terug in je hand valt voel je al naar welke optie je voorkeur uitgaat!!
  2. Het tweede wat je kan gaan doen is dankbaar zijn. Ow no, nee toch?! Ja, zeker wél. Door actief te kijken naar dingen waar je dankbaar voor bent of naar de pósitieve aspecten van iets of iemand is je aandacht constant gericht op positieve zaken. En we weten allemaal dat met een positieve insteek de zaken ook gewoon een stuk positiever zijn. Zoals de roze bril als je verliefd bent of een grijze bril als je het gevoel hebt dat “alles” fout gaat. Begin dus vandaag nog met het benoemen van minimaal tien dingen waar je dankbaar voor bent en doe dat elke dag. Zie wat het je gaat brengen.

“Als we altijd en vóór elk ander geluid zouden luisteren naar onze eigen innerlijke stem, dan zijn vervelende signalen en pijn helemaal niet nodig.” Je zal zeker gaan zien dat het je leven een stuk leuker maakt!



Eigenwaarde en zelfvertrouwen

In het vorige artikel kwamen een aantal vragen langs “Hoe belangrijk vind je jezelf?”. “Heb je genoeg respect voor jezelf?”. “Vind je je eigen verlangens en behoeften belangrijk genoeg dat andere dingen daarvoor moeten wachten of wijken?”. Maak je jouw eigen verlangens en je mening daarover belangrijker dan die van

Lees verder »

Waar een wil is, is altijd een weg

“Ja maar….” mijn opleiding, mijn ouders, de regering, mijn financiën, mijn twee linker handen, mijn gebrek aan zelfvertrouwen, de buren, m’n vrienden, enz enz enz. Dat gaf ik in het vorige artikel aan als oorzaak voor de verschillende resultaten die mensen halen. Maar als dát de excuses zijn om dingen niet te

Lees verder »

Spookie…?

Even een berichtje tussendoor omdat ik wel weer moest lachen om iemand’s gedachten vorig weekend. Maar het gaf ook wel aan hoe onbekend de kracht van je mind nog is. Op een feestje kwam ik iemand tegen die ik al vele jaren niet meer had gezien, érg leuk en dus

Lees verder »
Schrijf je in!

Vul hier je e-mailadres in en je ontvangt een mailtje als er een nieuw artikel online staat.

Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *