Deel 2 van je levenspad

Yeahhh je bent een “volwassen peuter” geworden! Je mag gaan beginnen aan twee jaar kleuterschool, zes jaar basisschool en vier tot zes jaar middelbaar onderwijs. Ze gaan je zo’n 12 tot 14 jaar opleiden, “klaarstomen voor de maatschappij” noemen ze ’t ook wel eens. Gelukkig niet tegen jou, want dan zou je die maatschappij waarschijnlijk doodeng gaan vinden. Jij gaat lekker spelen op de kleuterschool…..

De grootste fout die men bij de opvoeding van de jeugd pleegt te maken is deze, dat men de jeugd niet aan eigen nadenken gewent.
Gotthold Ephraim Lessing, Duits toneelschrijver 1729-1781

Samen met een heel dotje andere “volwassen peuters” mag je je wereld een stukje vergroten. Dát is leuk! Overal is speelgoed en er is altijd iemand om mee te spelen, dit wordt een feest! Misschien niet helemaal zonder slag of stoot want hier krijg je natuurlijk de eerste schoolse regels en voorschriften aangeleerd. Je leert sociaal te functioneren in een groep en rekening te houden met anderen. Niet geheel onbelangrijk natuurlijk. Het is wel even wennen dat je niet mag eten als je honger hebt en niet kan slapen als je moe bent, maar het blijft een heerlijk feest met al die andere kinders.

Daar komen de regels en voorschriften

En dan mag je verder naar de eerste klas -groep drie- van je basisschool-carrière. Fantastisch, nu gaat het echt gebeuren. Je gaat leren lezen, schrijven en rekenen! En je gaat leren over de geschiedenis, over biologie en waar Swara* ligt. Je gaat de wereld weer een stukje verder leren kennen. De wereld daarbuiten en de wereld op school.

Gedurende deze zes jaren worden nieuwe regels en voorschriften toegevoegd aan diegene die je al kende. Je leert netjes te luisteren naar de juf of meester want die weet het allemaal. Dat je óp de lijntjes moet schrijven en binnen de lijntjes moet kleuren. Je leert dat je je aandacht ín de klas moet houden en je niet mag afdwalen naar die vogeltjes buiten. En dat jouw opdracht er precies hetzelfde moet uitzien als die van je buurvrouw en dat er anders iets niet klopt. Je leert dat je toestemming moet vragen voor alles wat je wil doen, zelfs om te plassen en dat je geen beslissingen zelf mag nemen. Als je een huis moet tekenen, weten we allemaal hoe dat eruit ziet en teken je dus geen boomhut. En als je iets moet schrijven over je dromen moet je het wel realistisch houden volgens de normen van……? Dat laatste weet niemand.

Wat leer je ondertussen nog meer?

Je wordt boordevol informatie gestopt, al dan niet nuttig, maar wat leer je allemaal nog meer ondertussen? Bijvoorbeeld:

  • Nog verder afdwalen van je eigen oordeel. Je doet de dingen zoals ze horen, zoals ze van de juf moeten en zoals iedereen ze doet, niet zoals jij zélf denkt dat het goed is.
  • Je leert te twijfelen aan jezelf en aan je eigen kunnen. Doe je het wel goed? Wat zal de juf hiervan zeggen? Met welk cijfer gaat ze je beoordelen?
  • Binnen de lijntjes kleuren. Je leert binnen een stramien te blijven functioneren, maar ook binnen dat stramien te blijven dénken. Een huis ziet eruit zoals we dat kennen en als jij een heel ander huis tekent is het geen huis, voldeed je niet aan de opdracht en heb je een onvoldoende te pakken. Je fantasie wordt aan banden gelegd.
  • Je leert dat heel veel NIET kan. Je kan niet naar buiten gaan zitten staren, niet naar ’t toilet wanneer je moet, niet eten als je honger hebt, niet praten wanneer je daar behoefte aan hebt, enz. Maar ook gróótse dromen kunnen niet. “Je moet wel realistisch blijven” is de reactie van de juf en je klasgenoten lachen je uit.

.

Natuurlijk is de basisschool onmisbaar, het doet exact wat het zegt; het legt een mooie basis. Een basis van kennis en kunde, een basis van vaardigheden en een basis van sociale omgangsvormen. Maar óók een basis voor die drie “vrienden” die we al heel vaak hebben gezien, onzekerheid, angst en twijfel. Helaas heb je weinig geleerd over hoe je weerbaar wordt. Hoe je trouw blijft aan jezelf. En hoe je je fantasie kunt inzetten om een mooiere wereld te creëren, wat een kracht je gedachten hebben.

In hoeverre leef jij nog met de overtuigingen die je leerde op de basisschool?

Lees ook de andere delen van je levenspad, Deel 1 van je levenspad, Deel 3 van je levenspad, Deel 4 van je levenspad en Deel 5 van je levenspad.

Change your mind to change your life

*Swara ligt in Nepal 😉

De automatische piloot uitschakelen

Jouw automatische piloot

NIET realistisch blijven, je NIET bezighouden met de realiteit zoals die nu is. Omdat je daarmee steeds weer opnieuw aantrekt wat er al ís. Wéér een ochtend rennen tegen de klok in. Wéér het gevoel dat je niet gewaardeerd wordt op je werk. Wéér moe en wéér hoofdpijn. Dat knagende

Lees verder »
Je moet wel realistisch blijven...?

Je moet wel realistisch blijven…?

Dat is een reactie die we ons leven lang al horen. Niet alleen van je ouders, maar ook docenten, familie, vrienden en collega’s. Het lijkt alsof iedereen met diezelfde naald is ingeënt, allemaal verkondigen ze hetzelfde. Sommige dingen zijn nou eenmaal niet realistisch volgens deze realisme-brigade. Dat roept alleen wel

Lees verder »

Zelf kiezen waar jij je aandacht aan geeft

In het vorige artikel zagen we al heel wat invloeden die niet bepaald jouw lievelingsleven ondersteunen. Alle media met elk (half?) uur alle narigheid in de wereld, talkshows waarin ze al deze narigheid tot in de treuren herkauwen, social media en de mensen om je heen. Over het algemeen komen

Lees verder »
Laat je inspireren!
Wekelijks het nieuwe artikel in je mailbox én je ontvangt een gratis planner om de reis naar je lievelingsleven goed te beginnen.
Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

3 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!