Natuurlijk weet je wat je leuk vindt. Wat je graag doet, waar je energie van krijgt. Je hebt leuk werk en je hobby’s geven je de rest van de broodnodige voldoening….. toch? Je bent de meeste uren op een dag bezig met dingen die je graag doet….. toch?
Je bent nooit te oud om een ander doel te stellen of om een nieuwe droom te dromen.
C. S. Lewis, Iers-Brits schrijver en letterkundige 1898-1963
Als baby doen we echt wat we graag willen, we reageren op elke impuls precies zoals we willen. We gaan niet tegen onze eigen natuur in en we zijn het middelpunt van ons universum. We uiten elk gevoel dat we hebben vrij en blij en we geven duidelijk aan wat onze behoeften zijn. Als peuter zetten we deze gezonde lijn natuurlijk gewoon voort want we weten niet beter, we hebben nog niet geleerd dat er allerlei regels en voorschriften zijn en dat mensen het normaal vinden om tegen je natuur in te gaan. Maar dat leren we al heel snel en omdat we écht niet begrijpen waarom we onze natuurlijke behoeften moeten gaan negeren, worden we heel dwars en noemen ze ons gedrag ineens “peuter-puberen”. Dat kan ons uiteraard weinig schelen hoe ze dat noemen, maar dat we ineens tegen de stroom in moeten zwemmen wel!
Rare regeltjes…
Waarom willen die mensen allemaal dat we ons aan ingewikkelde regeltjes gaan houden? Waarom mag je niet meer met je handen in je fruit zitten? Waarom moet je je kleren netjes houden? Waarom mag je iets thuis wel zeggen, maar buiten of op school niet? Waarom moet je de buurvrouw ineens tante gaan noemen terwijl ze Betty heet en de juf op school mevrouw Jansen, terwijl ze Juf is? Huh?! Allemaal hele rare regeltjes! En dan noemen ze óns dwars?!
Maar na een aantal jaren goed trainen hebben we al die rare regels onder de knie en passen we keurig in het stramien. Onze natuurlijke impulsen hebben we feilloos leren onderdrukken en ingeruild voor een perfect aanpassingsvermogen. We zetten niet meer onze eigen behoeften op de eerste plaats, maar kijken eerst of het wel past binnen het stramien. Of we kijken zelfs eerst naar de behoeften van anderen en passen die van ons daaraan aan. Langzaam raken onze eigen behoeften, wensen en dromen op de achtergrond.
Waar is je eigenheid gebleven?
Totdat je ze niet eens meer kent. Je bent zo gewend geraakt aan het meelopen in het stramien, het nemen van de bekende paden, dat je je eigenheid en je eigen wensen en dromen bent vergeten. Mede daardoor is vaak de studiekeuze zo moeilijk, die keuze moet gemaakt worden op het moment dat kinderen al jaren meelopen in het vaste stramien van regels en voorschriften en ze hun eigenheid vergeten zijn. Velen kiezen op basis van het schooladvies of kijken waar het grootste deel van hun vrienden heen gaat, maar niet op basis van hun eigen wensen en dromen voor de toekomst. Ze lopen mee in de stroom in plaats van hun eigen wensen en dromen te volgen.
Want; wat zijn die wensen en dromen?
Hoe wil je eigenlijk leven? Hoe wil je je voelen? Hoe wil je wonen? Waar wil je je tijd en energie aan besteden? Wat voor persoon wil je zijn? Met wat voor mensen wil je omgaan? Hoe wil je dat je huis eruit ziet? Wat voor werk wil je doen? Wil je een rustig en stabiel leven of liever avontuur? Wat voor gevoel wil je de mensen om je heen geven? Met wie wil je je leven delen? Enz.enz…..
Zoek je dromen weer op!
Weet jij het? Zoek je de stilte wel eens op om je af te vragen wat de antwoorden op al deze vragen zijn? Ken je je eigen diepste wensen en dromen? Wanneer je weet wat je dromen en wensen zijn, kun je er aandacht aan besteden. Kun je je focussen op waar je wil zijn en wat je wil doen. En waar je aandacht op gericht is…..
Pak eens een schrijfblok en een pen en zoek de rust en stilte om naar jezelf te kunnen luisteren. Zet bovenaan dat lege blad “Ik wil……” en vul die zin op zoveel mogelijk manieren aan met datgene wat je op allerlei gebieden écht graag zou willen. Laat je niet hinderen door dat maffe stemmetje dat zegt dat iets niet haalbaar voor je is, want dat is gebaseerd op het gekende stramien. Schrijf gewoon alles op wat je graag zou willen, maak het zo groots en mooi mogelijk en sta geen moment stil bij hoe je dat zou moeten realiseren. Schrijf het alsof het al zo ís. En doe dat vanaf nu alle dagen.
Als jij 100% gelooft in de werking van een placebo, dan werkt die voor jou.
Als jij 100% gelooft in je wensen en dromen…..
Wil je graag meer leren over de werking van je mind. Hoe je gedachten en overtuigingen je realiteit creëren én hoe je dus je dromen nieuw leven in kan blazen? Lees dan mijn ebook “How to rewire your mind“.