Zo gaat het lukken!

Oké, nieuwe gedachten en overtuigingen, that’s what we need. Eigenlijk weten we dat al een tijdje, want dat komt nogal eens langs in mijn artikelen, maar waarom hebben we het dan nog niet voor elkaar? Waarom lopen we tóch nog zo vaak tegen dezelfde situaties aan, of creëeren we keer op keer dezelfde kwaal? Omdat het dagelijks leven weerbarstig is en je huidige overtuigingen wortels hebben tot aan je tenen. Maar, lees even verder want zo gaat het lukken!

Groot is de kracht van de gewoonte.
Marcus Tullius Cicero, Romeins staatsman en schrijver 106 v.C. – 43 v.C.

Je leeft al jaren en jaren met de gedachten en overtuigingen waaraan je gewend bent. Dát zijn de vaste circuits in je hersenen, die treden automatisch in werking, het is de vaste bedrading van je besturingssysteem. Om die te wijzigen zullen we eerst wat draadjes los moeten trekken. Dit doe je door vragen te stellen bij de huidige verbindingen. Klopt het wat je denkt? Is het een logische conclusie? Is het -nog steeds-waar? Zijn er andere mogelijkheden? Is de gedachte/overtuiging nuttig? Helpt het je of weerhoudt het je juist? Waarom doe je wat je doet? En is dit wat je wíl doen? Al dit soort vragen geven je toegang tot de bedrading van je besturingssysteem en geven je de gelegenheid om zo hier en daar eens een draadje los te trekken waardoor het oude stramien in beweging komt.

Een nieuwe gewoonte aanleren.

Maar de rust en tijd om bij deze en andere vragen stil te staan vinden we vaak niet. Vaak doordat veel minder belangrijke zaken onze tijd opslokken. Het dagelijks leven roept om je aandacht en vanuit gewoonte geef je die steeds aan dezelfde dingen. Wanneer je blijft doen wat je al deed, zul je steeds dezelfde resultaten behalen en (her)leef je dus je verleden, dat heb je hier ook al gelezen. Om aan die nieuwe gedachten en overtuigingen te komen, zijn er dus nieuwe gewoonten nodig, zoals mediteren, schrijven, lezen of inspirerende audio luisteren.

Maar bij het aanleren van nieuwe gewoonten komen we een paar hindernissen tegen. Na drie keer proberen begint bijvoorbeeld die wijsneus in je hoofd te zeuren, die houdt niet van veranderingen, die wil alles houden zoals het is. Dus die begint een beetje te piepen dat het toch allemaal niet nodig is, dat je leven zo ook wel oké is, dat het teveel moeite kost en te moeilijk is, dat je er geen tijd voor hebt, enz. enz. enz. Een heel arsenaal bezwaren om de boel maar gewoon te laten zoals het was. Maar dat brengt je heel zeker niks, dus negeren die wijsneus!

Gewoon DOEN, dat is de kunst.

Het enige wat je nodig hebt is DOEN, gewoon DOEN. Neem een beslissing, hou goed voor ogen wat de consequenties zijn als je het (nu wéér) niet doet en ga aan de slag met datgene wat je wil veranderen. In het begin kost het je inderdaad moeite, moeite om eraan te denken, moeite om er tijd voor in te plannen, moeite om het te doen. Maar je weet heel goed wat je doel is en waarom je dit wil veranderen. Dus heb ik om je te helpen met die andere twee punten; eraan denken en de tijd ervoor nemen, een leuke bundel voor je gemaakt. In de bundel vind je een 30 dagen challenge om je nieuwe gewoonte aan te leren en drie trackers om je voortgang in beeld te houden.

Bestel deze planner en ga ermee aan de slag! Wanneer je deze challenge één keer hebt gebruikt en je hebt je doel gehaald, dan is de nieuwe gewoonte al aardig ingebed in je leven, gebruik je hem nog een tweede of zelfs derde periode dan kun je het met een gerust hart een nieuwe gewoonte noemen! Maar hé waarom zou je stoppen met jezelf leuke beloningen te geven 🙂

Neem een beslissing en geef jezelf de verandering die je wenst!

Ebook - Your healthy habits | persoonlijke ontwikkeling | planners en trackers Hier kan je de bundel vinden.

Change your mind to change your life

De automatische piloot uitschakelen

Jouw automatische piloot

NIET realistisch blijven, je NIET bezighouden met de realiteit zoals die nu is. Omdat je daarmee steeds weer opnieuw aantrekt wat er al ís. Wéér een ochtend rennen tegen de klok in. Wéér het gevoel dat je niet gewaardeerd wordt op je werk. Wéér moe en wéér hoofdpijn. Dat knagende

Lees verder »
Je moet wel realistisch blijven...?

Je moet wel realistisch blijven…?

Dat is een reactie die we ons leven lang al horen. Niet alleen van je ouders, maar ook docenten, familie, vrienden en collega’s. Het lijkt alsof iedereen met diezelfde naald is ingeënt, allemaal verkondigen ze hetzelfde. Sommige dingen zijn nou eenmaal niet realistisch volgens deze realisme-brigade. Dat roept alleen wel

Lees verder »

Zelf kiezen waar jij je aandacht aan geeft

In het vorige artikel zagen we al heel wat invloeden die niet bepaald jouw lievelingsleven ondersteunen. Alle media met elk (half?) uur alle narigheid in de wereld, talkshows waarin ze al deze narigheid tot in de treuren herkauwen, social media en de mensen om je heen. Over het algemeen komen

Lees verder »
Laat je inspireren!
Wekelijks het nieuwe artikel in je mailbox én je ontvangt een gratis planner om de reis naar je lievelingsleven goed te beginnen.
Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!