Oké, nieuwe gedachten en overtuigingen, that’s what we need. Eigenlijk weten we dat al een tijdje, want dat komt nogal eens langs in mijn artikelen, maar waarom hebben we het dan nog niet voor elkaar? Waarom lopen we tóch nog zo vaak tegen dezelfde situaties aan, of creëeren we keer op keer dezelfde kwaal? Omdat het dagelijks leven weerbarstig is en je huidige overtuigingen wortels hebben tot aan je tenen.
Groot is de kracht van de gewoonte.
Marcus Tullius Cicero, Romeins staatsman en schrijver 106 v.C. – 43 v.C.
Je leeft al jaren en jaren met de gedachten en overtuigingen waaraan je gewend bent. Dát zijn de vaste circuits in je hersenen, die treden automatisch in werking, het is de vaste bedrading van je besturingssysteem. Om die te wijzigen zullen we eerst wat draadjes los moeten trekken. Dit doe je door vragen te stellen bij de huidige verbindingen. Klopt het wat je denkt? Is het een logische conclusie? Is het -nog steeds-waar? Zijn er andere mogelijkheden? Is de gedachte/overtuiging nuttig? Helpt het je of weerhoudt het je juist? Waarom doe je wat je doet? En is dit wat je wíl doen? Al dit soort vragen geven je toegang tot de bedrading van je besturingssysteem en geven je de gelegenheid om zo hier en daar eens een draadje los te trekken waardoor het oude stramien in beweging komt.
Een nieuwe gewoonte aanleren.
Maar de rust en tijd om bij deze en andere vragen stil te staan vinden we vaak niet. Vaak doordat veel minder belangrijke zaken onze tijd opslokken. Het dagelijks leven roept om je aandacht en vanuit gewoonte geef je die steeds aan dezelfde dingen. Wanneer je blijft doen wat je al deed, zul je steeds dezelfde resultaten behalen en (her)leef je dus je verleden, dat heb je hier ook al vaker gelezen. Om aan die nieuwe gedachten en overtuigingen te komen, zijn er dus nieuwe gewoonten nodig, zoals mediteren, schrijven, lezen of inspirerende audio luisteren.
Maar bij het aanleren van nieuwe gewoonten komen we een paar hindernissen tegen. Na drie keer proberen begint bijvoorbeeld die wijsneus in je hoofd te zeuren, die houdt niet van veranderingen, die wil alles houden zoals het is. Dus die begint een beetje te piepen dat het toch allemaal niet nodig is, dat je leven zo ook wel oké is, dat het teveel moeite kost en te moeilijk is, dat je er geen tijd voor hebt, enz. enz. enz. Een heel arsenaal bezwaren om de boel maar gewoon te laten zoals het was. Maar dat brengt je op zeker niks, dus negeren die wijsneus!
Gewoon DOEN, dat is de kunst.
Het enige wat je nodig hebt is DOEN, gewoon DOEN. Neem een beslissing, hou goed voor ogen wat de consequenties zijn als je het (nu weer) niet doet en ga aan de slag met datgene wat je wil veranderen. In het begin kost het je inderdaad moeite, moeite om eraan te denken, moeite om er tijd voor in te plannen, moeite om het te doen. Maar je weet heel goed wat je doel is en waarom je dit wil veranderen. Dus heb ik om je te helpen met die andere twee punten; eraan denken en de tijd ervoor nemen, een leuke planner voor je gemaakt. Een planner die je helpt onthouden en die je motiveert met een leuk kadootje voor jezelf als je je streefdoel behaald.
Download deze planner en ga ermee aan de slag! Wanneer je deze planner één keer hebt gebruikt en je hebt je doel gehaald, dan is de nieuwe gewoonte al aardig ingebed in je leven, gebruik je hem nog een tweede of zelfs derde periode dan kun je het met een gerust hart een nieuwe gewoonte noemen, maar hé waarom zou je stoppen met jezelf leuke beloningen te geven 🙂
Neem een beslissing en geef jezelf de verandering die je wenst!