Een gedachte is maar een gedachte schreef ik in het vorige artikel. Het is een wolkje dat voorbij drijft en van zichzelf geen betekenis heeft. Pas als jij je aandacht richt op die gedachte en er betekenis en waarde aan gaat hechten krijgt de gedachte invloed….. Maar dan moeten we de keuze wel bewust gaan maken; aan welke gedachten besteed je aandacht en welke waarde geef je ze? Hoe belangrijk maak je die gedachten? Hoe bouw je aan een gezond zelfvertrouwen?
Vermijd, koste wat het kost, negatieve mensen. Het zijn de grootste verwoesters van zelfvertrouwen en eigenwaarde.
Brian Tracy, Amerikaans managementconsultent en spreker 1944-
Eigenlijk is het leven heel simpel, je hebt een ingebouwd systeem wat je precies laat weten naar welke gedachten je aandacht gaat. Voel je je zeker, vrolijk en blij? Dan heb je je aandacht gericht op vrolijke, blije en positieve gedachten, gedachten vol vertrouwen. Maar voel je je down, chagrijnig of bezorgd? Dan was je aandacht bij zorgelijke, negatieve en sombere gedachten. Kei simpel, een kind kan de was doen 😉
Angst en onzekerheid met stip op 1
Volgens het Trimbos Instituut hebben in Nederland ruim vier op de tien mensen ooit last van psychische aandoeningen. Dat komt akelig dicht in de buurt van de helft! In België gaat het niet veel beter volgens Sciensano, zij schrijven dat 1 op 3 last heeft van een psychisch onwelbevinden en het gevoel heeft voortdurend onder druk te staan (29%), een slaaptekort heeft door zorgen (23%) en zich ongelukkig en depressief voelt (20%). Dit zijn onderzoeken over de afgelopen jaren en ik denk dat het er in 2020 beslist niet beter op geworden is!
We twijfelen, we maken ons zorgen, we piekeren en we zijn bang. Angst en onzekerheid staan met stip op 1. En dat lijkt allemaal o zo logisch, zeker nu in deze tijd. Maar is het logisch? Heeft het je ooit geholpen? Heeft het ooit iets opgeleverd? En hoeveel van de dingen waar je je druk over maakt gebeuren überhaupt? Wat bereik je met al het tobben en piekeren? Hoe voel je je als je je ongerust maakt over die presentatie of dat sollicitatiegesprek? Gaat het leven je gemakkelijker af als je je angstig en onzeker voelt?
Voldoen aan verwachtingen.
We zijn massaal aan het twijfelen en dat maakt ons onzeker en angstig. Ja ook die buurman die zo zelfverzekerd lijkt heeft zijn onzekerheden en twijfelt aan zijn eigen kunnen. De lat ligt vaak erg hoog, er wordt veel van je verwacht en je hebt het gevoel daar maar nét of net niet aan te kunnen voldoen. Alleen is de vraag wie die lat daar heeft gelegd?!
Heel erg vaak zijn we dat namelijk zélf. We stellen zelf allerlei eisen aan onszelf. We vinden dat we het niet goed genoeg doen, er niet goed genoeg uitzien, niet genoeg kennis en/of kunde hebben. We zien anderen die het beter, sneller en mooier kunnen en denken al snel dat we tekort schieten. We moeten voldoen aan allerlei verwachtingen die we onszelf hebben opgelegd; hét recept voor het creëren van een hele grote berg onzekerheid!
En dan hebben we nog de verwachtingen waarvan we dénken dat anderen die hebben. We denken aan allerlei ongeschreven regels te moeten voldoen. Vaak denken we dat anderen heel erg op ons letten. We bedenken zelf wat anderen van ons vinden of over ons denken. En we horen de kritische stem en de commentaren van anderen in ons hoofd terwijl die er helemaal niet zijn. Kortom niet bepaald de juiste ingrediënten voor een gezond zelfvertrouwen.
Je aandacht mag een andere kant op.
Je bent dus een behoorlijk deel van je tijd met je aandacht bij gedachten van twijfel, angst en onzekerheid. Maar daar is nog nooit iemand beter of vrolijker van geworden. Je gevoel geeft het constant aan, want je voelt je niet oké als je loopt te dubben, je ongerust loop te maken, loopt te twijfelen of bang bent voor….. iets.
Een gebrek aan zelfvertrouwen ligt altijd aan de basis van deze psychische problemen, aan de twijfel, de angst en de onzekerheid die je leven niet gemakkelijker maken. Stuur je aandacht dus de tegenovergestelde richting in. Zie dat je oké bent zolang je je best doet. Ook al gaat niet alles vlekkeloos, als je je best hebt gedaan is het oké. Zie dat anderen lang niet zoveel op jou letten en van jou vinden als jij denkt. Zij zijn met hun eigen issues bezig, niet met jou. Merk op dat alles veel gemakkelijker gaat als je vertrouwen hebt in jezelf en in het eindresultaat. Voel je oké met het leven zoals het is en met je wensen en dromen.
Vraag je letterlijk af waar je aan twijfelt of onzeker over bent. Ga aan de slag met de gedachten die je aandacht op minder prettige plekken vast houden. Ga kijken naar alle mooie en waardevolle eigenschappen die je hebt en naar alles wat je goed doet. En laat je helpen aan nieuwe overtuigingen en aan technieken om die te vinden en vast te houden. De snelste route naar meer zelfvertrouwen is de online training “Blijvend zelfvertrouwen“. Een training van dertien weken die je gegarandeerd het gewenste resultaat op gaat leveren!
Hoe zou het zijn om écht in jezelf te geloven?
Hoe zou het zijn als je kunt vertrouwen op jezelf?
Hoe zou het zijn om niet bang te zijn om fouten te maken?