In het vorige artikel zagen we al heel wat invloeden die niet bepaald jouw lievelingsleven ondersteunen. Alle media met elk (half?) uur alle narigheid in de wereld, talkshows waarin ze al deze narigheid tot in de treuren herkauwen, social media en de mensen om je heen. Over het algemeen komen daar niet zoveel positieve invloeden vandaan. Niet dat mensen bewust negatief tegen je zijn, maar het pas-op en kijk-maar-uit gehalte is gewoon gigantisch. We zijn elkaars waarschuwingssysteem in plaats van cheerleaders.
Het is erg fijn te weten dat de wereld niet in staat is het binnenste van je hoofd te beïnvloeden.
Frank McGourt, Iers auteur (1930 – 2009)
Misschien herken je het wel. Je voelt je prima, de dag lacht je toe, je hebt net een kop koffie ingeschonken en zit te fantaseren over een geweldig plan dat je hebt. Het heeft nog geen handen en voeten, maar het voelt nu al heerlijk. Maar zodra je “de fout” begaat om je vriendin er een appje over te sturen gaat het mis. “Maar dan moet je je vaste baan opzeggen. Zou je dat nu wel doen? De tijden zijn al zo onzeker. En wat als het niet lukt?”. In één bericht pleurt ze al háár angsten op jouw bord. Tot zover je heerlijke humeur….
Jouw hoofd is geen opslagplaats voor andermans angsten
Het lijkt wel alsof we een collectieve hobby hebben ontwikkeld: elkaar overladen met zorgen. Soms met de beste bedoelingen, soms uit gewoonte. “Heb je gehoord wat er is gebeurd?” “Nou, ik zou daar niet naartoe gaan, want laatst was daar iemand…” “Pas jij wel goed op je geld? Je weet hoe het nu gaat met de inflatie.” En voor je het weet, ben je niet meer bezig met je dromen, maar met het ontwijken van denkbeeldige rampen die zich mogelijk in de toekomst zouden kunnen afspelen.
Maar besef je dan dat dat niet van jou is! Dat jij het niet op hoeft te pikken. Je bent geen vergaarbak voor andermans angsten, zorgen en doemscenario’s. Je hoeft niet elke zorg of angst die iemand over je uitstort op te rapen en mee naar huis te nemen. Je mag het gewoon laten waar het is: bij hen.
“Maar je moet wel realistisch blijven”
Dat is dé klassieker. Want zodra je besluit om minder negativiteit toe te laten en vol overgave te gaan voor jouw eigen dromen en wat jou gelukkig maakt, komt de realisme-brigade in actie. “Je moet wel realistisch blijven!” wordt dan geroepen, alsof je van plan bent in een roze luchtballon de ruimte in te vliegen. Maar laten we eens eerlijk zijn: hoeveel van die negatieve waarschuwingen en doemvoorspellingen zijn ook echt uitgekomen? En zo ja, hielp het om ze al weken of maanden van tevoren in je hoofd rond te laten spoken?
Realistisch blijven betekent niet dat je je laat meeslepen door elk mogelijk rampscenario en elk drama alvast bedenkt. “Je moet niet piepen voordat je geslagen wordt” roep ik juist altijd. Het betekent dat je kritisch kijkt waar je je aandacht aan besteedt en waar je dus energie aan toevoegt. En als jij je aandacht richt op groei, liefde, plezier en mogelijkheden, dan is dat óók realistisch.
Je hoeft geen strijd aan te gaan
En dan hoef je de strijd niet aan te gaan met anderen. Je hoeft niet uit te leggen waarom jij je niet langer wil laten meeslepen door hun angsten en waarom jij kiest voor een andere mindset. Dat is nergens voor nodig. Je hoeft niemand te overtuigen, niemand te veranderen. Het enige wat je hoeft te doen, is zelf een andere keuze maken.
Als iemand begint met een eindeloze klaagzang, kun je rustig luisteren zonder het op te nemen. Of je verandert subtiel het onderwerp. En als je merkt dat iemand structureel meer problemen dan oplossingen brengt, dan mag je je afvragen hoeveel tijd je nog in dat contact wilt investeren.
Jij mag kiezen waar jij je aandacht aan geeft
Dit is waar jouw kracht ligt. Jouw aandacht is als zonlicht voor een plant. Alles waar jij je op richt, groeit. Als jij je richt op schoonheid, liefde, kansen en plezier, dan zal dat steeds meer zichtbaar worden in je leven. Niet omdat je blind bent voor de realiteit, maar omdat je bewust kiest welke realiteit je wilt versterken.
Dus stel jezelf eens de vraag: wat laat ik allemaal binnen in mijn hoofd en hart? Zijn het dingen die me blij maken, die me helpen groeien, die me inspireren en motiveren? Of zijn het vooral zorgen, angsten en negativiteit die eigenlijk helemaal niet van mij zijn?
Je mag selectief zijn.
Je mag bewuste keuzes maken. Want uiteindelijk ben jij de regisseur van je eigen leven. En je leven is te kostbaar om het vol te stoppen met andermans zorgen en angsten.
Dus de volgende keer dat iemand je een verhaal wil geven dat je stemming omlaag haalt? Blijf gewoon vriendelijk glimlachen en besef: je hoeft het niet aan te nemen. En je hoeft het zeker niet te accepteren als waarheid. Dé realiteit bestaat helemaal niet, want jouw realiteit is anders dan de mijne. Je realiteit wordt gekleurd door het filter waar je door kijkt.
Wil je bijdragen aan het internationale pas-op-en-kijk-uit-waarschuwingssysteem of wil je cheerleader zijn voor mensen die met mooie plannen en positieve energie de wereld een beetje mooier willen maken?
Jij mag kiezen.