Al meerder malen heb je je voorgenomen om dingen anders te gaan doen, maar elke keer kom je na dagen, weken of maanden tot de conclusie dat je weer exact hetzelfde bezig bent. Er is niets meer van je voornemen te bekennen en er is niets veranderd.
Geduld is de metgezel van wijsheid.
Augustinus, Romeins filosoof en theoloog 354-430
En dat heb jij echt niet alleen hoor, dat heb je gemeen met duizenden of misschien wel miljoenen anderen! Ook al weet je echt wel dat het beter voor je is, of het je zelfs iets zal opleveren, toch lukt het je niet om te blijven doen wat je ervoor moet doen. Je vindt jezelf na een tijdje toch weer voor de televisie in plaats van in de sportschool, je staat steeds weer iets later op totdat je weer in je oude ritme teruggevallen bent of je slaat “één keertje over….. echt één keer…..” en we weten allemaal hoe die ene keer afloopt.
Waarom is het toch zo moeilijk om onze vastgeroeste patronen te doorbreken en iets nieuws op te pakken? Zelf als je wéét dat het je een hoop zal opleveren. In tijd of rust, geld of gemak, kennis of gezondheid, noem maar op. Niets lijkt het te kunnen winnen van de patronen waar we uiteindelijk weer in terecht komen. Zelfs als ze minder prettig zijn dan de update die je wilde installeren.
En dan moet ik je op deze plek ook nog wat teleurstellend “nieuws” vertellen. Vele coaches, therapeuten, zelfhulp goeroe’s en psychologen beweren dat het aanleren van een nieuwe gewoonte 21 dagen vraagt. Maar om teleurstellingen na die drie weken te voorkomen heb ik me eens verdiept in de oorsprong van deze 21-dagen-theorie.
“Dr. Maxwell Maltz, een plastisch chirurg uit de 50-er jaren merkte op dat patiënten na een ingrijpende plastische operatie, na zo ongeveer 21 dagen begonnen te wennen aan hun nieuwe lichaam. Hij ging in zijn eigen leven opletten hoe lang het bij hem duurde om bijvoorbeeld een nieuwe gewoonte aan te leren en merkte dat ook hij er na ongeveer 21 dagen aan begon te wennen. Op basis hiervan schreef hij in zijn boek ‘Psycho-Cybernetics: A new way to get more living out of life’:
“Deze, en vele andere algemeen geobserveerde fenomenen lijken te laten zien dat het minimaal ongeveer 21 dagen duurt voordat een oud mentaal plaatje oplost om plaats te maken voor een nieuw.”
Het LIJKT te laten zien dat het MINIMAAL, ONGEVEER 21 dagen duurt….. en daar heeft men van gemaakt “een nieuwe gewoonte leer je in 21 dagen aan” punt. Dat is wel heel strak door de bocht, de nuances waren blijkbaar uitverkocht.
Volgens wetenschappelijk onderzoek duurt het aanleren van een nieuwe gewoonte inderdaad minimaal ongeveer 21 dagen. Pas na zo’n 66 dagen is een nieuwe gewoonte een automatisme geworden en om écht stevig in het systeem opgenomen te worden heeft het nog langer nodig.
Daar zit dus het probleem, wij willen alles snel, bij voorkeur NU en als dat dan écht niet kan, is morgen ook nog wel goed. We hebben geen geduld, zelfs niet als het om échte verbeteringen gaat in ons leven, ook die moeten binnen drie weken haalbaar zijn en anders haken we af. Ik ben altijd de eerste die zegt dat we lief moeten zijn voor onszelf en dat vind ik ook echt, maar op dit punt mogen we toch iets strenger, maar vooral wat geduldiger zijn. Gun jezelf het eindresultaat, ontneem jezelf niet de mooie dingen die je kunt hebben of zijn omdat je de inspanning teveel moeite vindt, want dat ís niet zo. Het ís niet teveel moeite. Het is nieuw, onbekend en daardoor onwennig, maar dát verdwijnt dus heel snel, want ook 66 dagen is peanuts!
Ga dus gewoon doen wat je graag wil, ga hardlopen, mediteren, dagelijks afstemmen op je dromen, anders eten, meer lezen, schilderen, of wát het dan ook is wat je wil bereiken. Zet een wekker in je telefoon die je de eerste twee, drie maanden helpt herinneren en laat op het scherm ook meteen komen te staan dat het een kleine moeite is voor het mooie resultaat dat je voor ogen hebt. Hou je aan de afspraak die je met jezelf maakt, stel jezelf niet teleur want je weet dat dat je geen goed gevoel oplevert. Juist als je het elke dag wél doet voel je je een heel stuk beter dan wanneer je wéér een avond voor de tv bent blijven hangen. Je kan jezelf wel belonen met bijvoorbeeld iets lekkers of een aflevering van je favoriete serie nadat je hebt gedaan wat je hebt afgesproken met jezelf, maar sla je afspraak niet over. En heb oog voor élke kleine verandering die je al ziet of voelt, geen betere motivatie dan dat!
Ook “baby-steps” zijn vooruitgang!
Begin VANDAAG nog!