Verwachtingen leiden vaak regelrecht naar teleurstelling. As jij verwacht dat je partner de vaatwasser leegruimt, het eten voorbereid en de tafel alvast dekt, dan creëer je de mogelijkheid dat er drie teleurstellingen op je wachten bij thuiskomst. Zou je die verwachtingen niet gehad hebben, dan waren het misschien wel drie leuke verrassingen.
Onze gedragslijn wordt niet door onze ervaring bepaald, maar door onze verwachtingen.
George Bernard Shaw, Iers-Engels schrijver, criticus en Nobelprijswinnaar literatuur (1925) 1856-1950
Onze verwachtingen zijn over het algemeen gericht op anderen. We proberen het gedrag van anderen te (be)sturen en ondertussen doen die anderen exact hetzelfde en verwachten dus dingen van jou. Soms maken we het zelfs zo bont dat we van anderen dingen verwachten die we zelf niet doen. Respect verwachten terwijl je zelf loopt te roddelen, geduld verwachten terwijl je iedereen achter de vodden zit of verwachten dat mensen op tijd komen terwijl jij eer betoont aan het Brabantse kwartiertje. Best krom natuurlijk, maar niets menselijks is ons vreemd.
Als ik veel verwachtingen heb van jou en jij van mij, dan kunnen we elkaar eigenlijk alleen maar teleurstellen. Het zou wonderlijk zijn als we continu aan alle verwachtingen voldoen die mensen om ons heen hebben. We kennen al die verwachtingen meestal niet eens en zelfs als dat wel zo was hebben we wellicht helemaal geen zin om daaraan te voldoen. We ervaren het ook allemaal als vervelend als anderen van alles van ons verwachten. We willen vaak best van alles voor een ander doen, maar zodra dat een verwachting is, voelt het niet prettig meer. Het doel van ons leven is nou eenmaal niet “voldoen aan de verwachtingen van anderen“.
Het doel van ons leven is onze eigen verlangens, wensen en dromen waarmaken, dus laten we onze verwachtingen daarop richten in plaats van op elkaar. Wat jij wenst en verwacht heb je wel zelf in de hand, maar die kracht laten we vaak liggen. We leven vaak achter de feiten aan en maken geen gebruik van de kracht die verwachtingen ook kan hebben. Name it, claim it & recieve it, de drie stappen om je leven bewust vorm te geven. Weet wat je graag wil, maak het je eigen door het bijbehorende gevoel op te roepen en verwácht dat je zal ontvangen wat je wenst.
Name it: een pil die je klachten weghaalt
Claim it: je weet tot in je tenen hoe je je wíl voelen
Recieve it: je verwácht dat je klachten verdwijnen en dat is dan ook precies wat er gebeurt.
Zie hier het recept van de placebo, ontdekt door Émile Coué, ongeveer in 1882! “I have never cured anyone in my life. All I do is show people how they can cure themselves.” Inmiddels is de werking van het placebo-effect wetenschappelijk bewezen in iedere toonsoort die er is.
De self fulfilling prophecy is de andere variant die we kennen; door de verwáchting die jij ergens van hebt, ga je onbewust gedrag vertonen wat die verwachting zal waarmaken. Ook dit is een al lang bewezen variant van hoe sterk je verwachtingen je gedrag beïnvloeden.
Je zou deze twee dus ook “de kracht van verwachtingen” kunnen noemen, waren het niet dat als mensen wéten dat er geen wetenschappelijk bewezen werkzaam stofje in die pillen zit, hun verwachtingen wegsmelten door twijfel en ongeloof. Dus moet de medische wetenschap vooral voorkomen dat jij jezelf van alles kan wijsmaken…….. ze moeten de blokkades (gedachten van twijfel en ongeloof) die jij zelf steeds opwerpt omzeilen om te zorgen dat de kracht van verwachtingen gewoon ongestoord kan doen wat die doet, namelijk; de verwachting waarmaken.
Laten we de kracht van verwachtingen dus niet meer gebruiken om het gedrag van anderen te sturen, maar om ons eigen leven vorm te geven. Focus op datgene wat je wenst en verwacht dat je het zal ontvangen. Als jij geen blokkades opwerpt in de vorm van twijfel en ongeloof, doet die kracht precies wat jij wil!