Stel je voor, dat je alles wat je graag wil wél zou doen. Dat je je niet zou laten hinderen door angst, twijfel of onzekerheid. Waar zou je dan nu zijn? Wat zou je nu dan hebben of doen? Hoe zou je je nu voelen?
“Bijna iedereen verlangt naar vrede en vrijheid; maar weinigen onder ons hebben veel enthousiasme voor de gedachten, gevoelens en acties die zorgen voor vrede en vrijheid.”
Aldous Huxley, Engels schrijver 1894-1963
In het vorige artikel schreef ik al dat ik niet geloof dat verlangens er voor niks zijn, dat die random in je hoofd opkomen. Ik geloof dat elk verlangen, elke diep-gekoesterde wens een doel dient. Dat die je altijd leiden naar ervaringen die je vooruit helpen. Dat kan dus ook een “negatieve” ervaring zijn die je een belangrijke les leert want ook dan was dat verlangen er met een doel. Maar gelukkig is het mijn ervaring dat het over het algemeen pósitieve ervaringen oplevert als je doet wat je hart je ingeeft.
Feiten en cijfers.
Gevoel blijft -zeker voor de mannelijke lezers hier- altijd een beetje een vaag onderwerp. Zelfs als je mensen gewoon vraagt hoe ze zich voelen blijft het vaak stil, soms omdat iemand het niet wil zeggen, maar meestal omdat ze het gewoon niet wéten. We zijn niet bezig met gevoel en we vinden het ook een vaag gebeuren. Zeg in een vergadering eens dat je het gevoel hebt dat ze beter een ander besluit kunnen nemen…. In het beste geval wordt er een beetje meesmuilend gelachen, maar zeker niet serieus overwogen. Je moet met argumenten komen, liefst met cijfers maar zeker met onderbouwingen die te bewijzen en te controleren zijn.
We zijn niet -meer- gewend om te functioneren op gevoel. Terwijl dat gevoel je over het algemeen prima laat weten wat de beste keuze voor je is, hebben we er een gewoonte van gemaakt om het te negeren. We functioneren op regels, cijfers, zogenaamde feiten, liefst wetenschappelijk bewezen ook al wijzigt dat nogal eens. Er zijn al heel wat wetenschappelijke bewijzen, studies en feiten achterhaald, dus waarom zetten we dan geen vraagtekens bij de feiten en bewijzen die we nu geloven. Maar dat is weer een ander onderwerp, terug naar dat gevoel.
Allemaal gevoelens!
Terwijl we functioneren op feiten, cijfers en zogenaamde bewijzen, laten we ons wel tegenhouden door angst, twijfel en onzekerheid. En guess what, dat zijn allemaal gevoelens! Niet onderbouwde, niet bewezen, niet na te rekenen gevoelens! En die maken we wél leidend!? Aan die gevoelens kennen we zoveel waarde toe dat ze bepalen wat we doen en vooral wat we niet doen. Is gevoel dan misschien toch niet zo vreemd en vaag als we denken?
Nee, dat is het zeker niet. Alles wat we doen is namelijk voor een bepaald gevoel. We doen iets omdat we ons dan veilig voelen, gewaardeerd voelen, vrij voelen, geliefd, belangrijk of mooi voelen. Wat een grap hé, voor mensen die gevoelens maar iets vaags vinden….
De zaak omdraaien
Is het mogelijk om de zaak om te draaien? Om niet angst, twijfel en onzekerheid leidend te maken, maar om te voelen wat je gevoel van je wil? Zoals je eet wanneer je honger voelt en slaapt als je je moe voelt?! Je hart weet als geen ander wat goed voor je is, waar je blij en gelukkig van wordt en wat je energie en levensvreugde geeft. Het weet wat jou sterk en zeker maakt, waar jij je goed door voelt en wat je immuunsysteem een boost geeft. Maar toch luisteren we liever naar die angsten, waarmee we juist het tegenovergestelde bereiken?
Welke behoeften/verlangens voel je nog meer? Wat blijft er in je hoofd opkomen als álles mogelijk was? Wat zou je gaan doen als je de loterij wint? Welke verlangens komen er dan in je op? En waarom maak je díe niet leidend? Waarom maak je vage, niet onderbouwde angstgevoelens of twijfels belangrijker en groter?
Als je morgen zou sterven, wie ben je dan niet geworden die je wel had willen zijn? Alleen maar omdat je je tegen liet houden door twijfels en angsten? Dát zijn pas écht vage gevoelens!
Raadpleeg je gevoel, luister naar je hart, die weet de weg!