Orde in de chaos van je gedachten

Niet iedereen is er even gek op en zeker niet even goed in; opruimen. Er worden televisie-programma’s besteed aan de mensen die het zo bont maken dat hun huis onleefbaar is geworden. Door maar eindeloos meer spullen hun leven binnen te slepen en nooit iets weg te doen creëren ze een ondoordringbare puinhoop in hun huis. Bij de meesten van ons is het niet zó erg gesteld, maar velen zullen toch ook onrustig worden wanneer ze aan hun keukenkastjes, garage of de zolder denken…..

Opruimen doen we niet door op te bergen, maar door los te laten.
-Sanne Wallis de Vries, Nederlands cabaretière en actrice-

Maar wat nou als de chaos zich niet in de keukenkastjes bevind, of op zolder, maar in een ander soort bovenkamer? Stel dat je steeds vastloopt in de chaos van je eigen gedachten? Hoe begin je daar dan aan?

Eerst wordt de puinhoop groter.

Eigenlijk hetzelfde als aan die keukenkastjes. Om die opgeruimd te krijgen zul je eerst moeten weten wat er allemaal in zit. Je keuken wordt eerst een steeds grotere puinhoop, alles wat in de kastjes zat komt op het aanrecht en op de grond te liggen, één grote chaos! “Waar bén ik aan begonnen?!”. Terwijl je de puinhoop staat te bekijken, zie je al wel dat er heel wat tussen ligt wat je eigenlijk nooit gebruikt. Je hebt het ooit gekocht omdat je dacht dat het handig was, maar al snel lag het ergens achter in een lade of kastje en gebruikte je het nooit. Je ziet ook een hoop dingen die ooit handig wáren, maar waar je al lang betere oplossingen voor hebt. En natuurlijk zijn daar die oude theelepeltjes van oma, je gebruikt ze nooit, maar je bent wel aan ze gehecht.

Eén voor één ga je alles oppakken, bekijken en beoordelen wat je ermee wil. Gebruik je het? Helpt het je, is het handig? Heeft het waarde, emotionele of financiële? En dan ga je beslissen of je het wil houden of dat het weg kan. Dit levert je drie soorten spullen op;
1- houden omdat je het gebruikt, het is handig en het helpt je bij het koken.
2- tja, het helpt je niet echt, is niet echt handig, maar je wil het ook (nog) niet weg doen. En
3- het is echt rommel, je snapt niet eens hoe het ooit in jouw keuken terecht is gekomen.

Weg of niet?

Die laatste soort is gemakkelijk, want die kan gewoon weg. Het waardeloze deel in de container en waardevolle spullen geef je weg of zet je op marktplaats of zo. De eerste groep is eigenlijk ook heel makkelijk want die spullen heb je nodig om te koken, of maken het leven van de kok een stuk aangenamer. Die mogen dus terug in de kastjes, netjes geordend met het meest gebruikte vooraan. Je keuken ziet er op dit punt al een heel stuk aangenamer uit dan even daarvoor!

En dan hebben we nog die tweede soort, niet echt handig, het helpt je niet, maar toch wil je het nog niet wegdoen. Dat deel van de spullen kun je nog eens opnieuw bekijken. Je hebt nu al veel meer ruimte, dus je ziet het allemaal beter. Misschien mag het toch gewoon naar iemand anders, of toch maar weg? Waar je uiteindelijk (nog) geen afstand van kan of wil doen, kun je bewaren in in een opbergbox die je in de schuur of op zolder kwijt kan. Het staat je dan niet meer in de weg, je ziet later wel wat je daarmee doet. En ineens is je hele keuken weer leeg, zijn je kastjes allemaal netjes en logisch ingedeeld en heb je er alle ruimte om te doen wat je er wil doen; koken!

Hoe krijg je orde in de chaos van je gedachten?

Met de chaos in je hoofd kun je exact hetzelfde aan de slag. Eerst zul je moeten weten wat er zoal is aan gedachten. Door je bewust af te vragen wat je gedachten eigenlijk zijn over een situatie, een persoon en over jezelf en je leven. Je kunt deze gedachten een tijdje opschrijven, zodat ze “op het aanrecht en de vloer komen te liggen”. Als je daarmee aan het werk gaat, kan het ook eerst een grotere puinhoop worden, omdat je je bewust wordt van alle gedachten terwijl die voorheen op de automatische piloot langs vlogen. Ook hier kom je dan drie soorten gedachten tegen;

1- handige, dat zijn logische gedachten die je vooruit helpen. Bijvoorbeeld “als je iets écht graag wil dan lukt het je wel”.
2- iets minder handige, die je niet echt vooruit helpen, maar ze hinderen je ook niet. Ze zijn misschien niet erg logisch, maar je hebt er geen last van. Bijvoorbeeld angst voor honden of spinnen, niet erg handig maar goed mee te leven. En
3- heel onhandige gedachten die je echt hinderen en tegenhouden om te doen en zijn wat je echt graag wil. Bijvoorbeeld “ik ben niet goed genoeg” of “zo ben ik nou eenmaal”. Die zijn echt funest als je vooruit wil komen!

Die MOETEN weg!

In de keuken waren de eerste en de laatste soort makkelijk, maar hier ligt dat anders. De eerste groep is inderdaad makkelijk, die wil je houden en vol overgave verder ontwikkelen. De tweede groep is ook nog niet zo moeilijk, want die kun je voor nu wel even laten voor wat ze zijn. Ze helpen je niet maar je hebt er ook niet dagelijks last van. Die liggen even op zolder, die bekijk je later nog eens. Maar die laatste groep, die moeten weg! Daar heb je helemaal niets aan!

De chaos is op dit punt, net als in de keuken al een stuk overzichtelijker geworden. Je weet nu wat je te doen staat. Het feit dat je je er nu van bewust bent geworden doet al heel veel, je zal zien dat je het nu elke keer meteen opmerkt wanneer je op die -donkere- manier denkt. En tegelijkertijd ben je de gedachten uit de eerste groep verder aan het ontwikkelen. Die zullen, samen met je inzet om de gedachten uit de derde groep weg te doen, die donkere gedachten gaan overspoelen met licht.

Natuurlijk gebeurt dat niet -volledig- binnen een week, maar de aanhouder wint en uiteindelijk zul je merken dat je er meer van overtuigd raakt dat “alles lukt als je het maar écht graag wil” en dat “zo ben ik nou eenmaal” dus helemaal niet klopt!

Ga er lekker mee aan de slag.
Het zal je verbazen wat het je brengt!

Ebook - Keep growing | persoonlijke ontwikkeling | oefeningen

In dit ebook heb ik meer dan 30 oefeningen uitgeschreven voor 7 verschillende gebieden van je mentale leven. Van het veranderen van je gedachten en het loslaten van oude overtuigingen tot vergeven en zelfvertrouwen opbouwen. Je vindt het ebook hier.

Change your mind to change your life

Angst is een gedachte

Het is “maar” een gedachte

Angst dus. Hoe overweldigend het soms ook voelt, het is uiteindelijk alleen maar een verhaal dat we onszelf vertellen. Het is een kluwen van gedachten die we hebben gevormd op basis van onze ervaringen, overtuigingen en verwachtingen. Maar wat gebeurt er wanneer je die angstige gedachten echt op hun waarde

Lees verder »
Uiteindelijk is het ALTIJD angst

Het is uiteindelijk ALTIJD angst

“Je gedachten, gevoelens en emoties voeden je lichaam óf vergiftigen het”…. schreef ik in het vorige artikel. Dat is een stevige uitspraak misschien, maar wel een ware want wat we denken en voelen heeft directe gevolgen voor ons fysieke en mentale welzijn. Deze uitspraak is gebaseerd op wetenschap en eeuwenoude

Lees verder »
Laat je inspireren!
Wekelijks het nieuwe artikel in je mailbox én je ontvangt een gratis planner om de reis naar je lievelingsleven goed te beginnen.
Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *