Je had dus wéér een aanvaring met die vervelende buurman of die irritante collega. Maar inmiddels ben je weer helemaal afgekoeld en heb je even rustig de tijd genomen om weer tot jezelf te komen. Je hebt je mind kunnen resetten, dus kunnen we even op een andere manier naar dit soort voorvallen kijken.
Wanneer iemand in woede zou uitroepen dat ik hem beledigd heb, laat hij dan wel bedenken, dat wie de schoen past, hem mag aantrekken.
Erasmus, Nederlands humanist en filosoof 1469-1536
Waarom loop jij dit soort voorvallen tegen het lijf? Is dat toeval? Heeft het gewoon te maken met het humeur van die collega en je buurman? Hebben zij een andere bloedgroep dan jij? Of lag het aan jouw humeur? Was je met het verkeerde been uit bed gestapt? Of te laat erin?
Steeds weer opnieuw
Vaak als je even rustig in je leven rondkijkt zie je een gelijkenis in de situaties die jou boos maken. Je ziet dat het steeds opnieuw gelijksoortige ervaringen zijn. Waarom trek jij die aan? Niet omdat je het zo gezellig vindt denk ik. Ik denk dat elke persoon en elke situatie die je in je leven tegenkomt je iets te zeggen heeft. Je hebt die aangetrokken om je iets te laten zien. Iets wat in jouw energieveld aanwezig is, want daarmee trok je het aan. Het was een energie die jij uitstraalt die deze persoon of situatie naar je toetrok om je daarvan bewust te maken.
Iemand in mijn omgeving werkt steeds met mensen die haar triggeren. De ene gaat en de andere komt en steeds spelen er soortgelijke trubbles. Zolang zij de lessen die daarin schuilgaan niet oppikt, zal ze blijven aantrekken wat ze nu doet. Pas als zij ergens een lijn trekt en in zichzelf werkt aan de issues waarmee ze dit aantrekt, zullen deze trubbles verdwijnen. Het leven is echt een prachtige leerschool, maar je krijgt de lesstof niet in een boek voor je neus gelegd, die kun je oppikken uit alles wat je op je weg tegenkomt.
Lessen halen uit ontmoetingen en ervaringen
Waar stond die buurman nou precies over te toeteren? En dan bedoel ik niet wat hij letterlijk zei, maar wat was de intentie van zijn woorden? Wat maakte je precies zo boos? Soms is dat maar één opmerking in een veel te lang betoog. Als je de intentie erin weet te vinden, dan weet je waarom dit voorval op jouw pad moest komen. Het zal iets zijn wat je herkent, iets waar je vaker over struikelt, de beroemde gevoelige snaar. Als je die erin weet te vinden én op weet te lossen, zul je dit soort situaties niet meer aantrekken. Dat klinkt in veel gevallen wel iets eenvoudiger dan dat het in de praktijk zal zijn, maar je kan er wel vanuit gaan dat je wéét wat er nou zo gevoelig lag aan zijn betoog. Je wéét waar de schoen wringt maar je moet de bereidheid nog vinden om het te accepteren en vervolgens op te lossen.
Elke persoon die je ontmoet, elke situatie waarin je belandt, draagt bij aan jouw groei—mits je bereid bent er een les uit te halen. De buurman die je geduld test of de collega die jou irriteert, zijn niet zomaar toevallige obstakels; het zijn spiegels die jouw eigen gedrag, overtuigingen of uitdagingen weerspiegelen. Door bewust te kijken naar wat deze interacties je leren, vergroot je je zelfinzicht en emotionele veerkracht. Vraag jezelf af: Wat zegt dit over mij, en hoe kan ik hierdoor groeien?
Het leven als een leerschool
Als je het leven beschouwt als een leerschool, wordt zelfs de lastigste situatie een kans om te groeien. Die lastige buurman of collega kan bijvoorbeeld een les zijn in grenzen stellen, geduld ontwikkelen, of je eigen verwachtingen bijstellen. Door met een open blik naar deze ervaringen te kijken, transformeer je negativiteit in waardevolle leermomenten. Uiteindelijk zijn het juist deze lessen die je sterker, wijzer en meer in balans maken
Dankjewel vervelende man
En dan kun je het hele epistel afsluiten met een bedankje aan de buurman 😉 ; “Dank je vervelende buurman. Dank je dat je de moeite nam om mij te wijzen op deze gevoelige snaar. Ik heb dat euvel perfect kunnen oplossen dankzij uw vervelende, onterechte en onvriendelijke opmerking.”