Wat hebben die twee met elkaar te maken?

Heel erg veel. Het onderwerp “geld” is in heel veel situaties, bij allerlei gelegenheden en in al je wensen en dromen on top of your mind. Een leven zonder geld is behoorlijk onmogelijk, een leven met weinig geld is moeilijk en een leven met genoeg geld om te doen wat je graag wil is waar nagenoeg iedereen van droomt. Dan mag je toch best stellen dat het je mind aardig bezig houdt.

Maar wel in stilte graag, want geld en het graag willen hebben is nog steeds een taboe onderwerp. Daar praat je niet openlijk over, that’s not done. Je maakt meer kans op een antwoord als je naar iemand’s seksleven vraagt, dan wanneer je vraagt hoeveel ze verdienen. En dat terwijl het ons allemaal op dagelijkse basis bezighoudt. Het bepaald voor een heel groot deel hoe dat dagelijkse leven eruit ziet. Wat je wel en niet kan doen, hoe je woont, hoe je leeft, wat voor werk je doet, waar je allemaal nee tegen moet zeggen…. en daarmee dus ook zeer regelmatig hoe je je voelt.

We hebben namelijk ook allemaal de neiging om de hoogte van je salaris en dat van je banksaldo één op één te verbinden aan je waarde als persoon. Van iemand die een beter-betaalde functie uitoefent denken we nogal snel dat die ook intelligenter is, slimmer, handiger en zo nog wat van die termen die eigenlijk niets te maken hebben met dat salaris. Die persoon zit daar wellicht alleen maar omdat hij of zij tijdens het examen net één vraag genoeg goed heeft beantwoord en dat een diploma opleverde. Het kan zomaar zijn dat hij of zij weinig begreep van de overige 40% van dat examen. We kennen allemaal wel mensen waarvan we niet begrijpen hoe ze zich weten te handhaven in de functie die ze bekleden of die goed zijn in een deel van de functie, maar bijvoorbeeld hopeloos met mensen omgaan. Die functie en dat salaris zeggen dus weinig over de intrinsieke waarde van de persoon.

Wat zegt het over jou?

Het kan wel zijn dat het iets zegt over jouw. Voel je jaloezie of frustratie als anderen meer verdienen dan jij? Voel je je minderwaardig door de hogere functie of het betere salaris? Maakt het je boos dat het jou niet lukt om op een relaxte manier genoeg te verdienen om te leven zoals je wil?

Op school leerde je weinig of niks over geld. Niet hoe je ermee omgaat en de enige manier waarop je het kan verdienen volgens het schoolsysteem is in een 9-5 job. Vandaar dat dat diploma zo belangrijk is. Eigenlijk wordt je dus opgeleid voor een tijd die uit de tijd is. En er is natuurlijk helemaal niks mis met een 9 to 5 job, als je je daar goed bij voelt en je kan leven zoals je graag wil is dat helemaal prima. Maar realiseer je wel dat het een molen is waar je niet uit kan stappen. Met elke salarisverhoging verhoog je over het algemeen ook je levensstandaard en om dat te kunnen betalen moet je dus wel blijven werken. We leren op school dat een eigen huis een bezit is en dus aan de credit-kant van de balans staat, maar vergeet niet dat het ook een enorme kostenpost is, je schuld reikt in eerste instantie precies tot aan de dakgoot. En ook de hypotheek is zo’n dingetje waar je niet even mee kan stoppen.

Je leert helaas niet op school hoe je op andere manieren je inkomen kan verhogen. Misschien omdat dat bij veel docenten en beleidsmakers nog niet bekend was óf omdat het natuurlijk ook gewoon van pas komt als zoveel mogelijk mensen zich in het standaard stramien voegen. Al het werk moet tenslotte wel gedaan worden en zolang mensen móeten werken om hun leven te bekostigen hoeven beleidsmakers zich niet ongerust te maken. Dus aan het einde van je 10 tot 15 jarige educatie weet je vaak nog steeds niet wat er allemaal mogelijk is, hoe je met geld om moet gaan, hoe je een belastingformulier invult of hoe belangrijk je eigen gedachten zijn over geld.

Wat denk jij?

Hoe denk jij over geld? Is geld de bron van al het kwaad? Stinkt het? Maakt het niet gelukkig? Is het een machtsmiddel? Word je nooit een kwartje als je voor een dubbeltje geboren bent? Regeert het de wereld? Is het vaak een dubbeltje op z’n kant? Maakt geld dat stom is, recht wat krom is? Of vind je dat geld moet rollen, smijt je het graag over de balk en geef je het uit als water? We kennen nogal wat spreekwoorden en gezegdes over geld, maar hoe je er écht over denkt wordt meestal in je jeugd al ingeprent. En het is best lastig om van die diepgewortelde overtuigingen af te komen.

Maar lastig is niet onmogelijk. Zeker niet als je gaat begrijpen hoe groot de invloed van die gedachten is. Als jij een hekel hebt aan alles wat met geld te maken heeft en je er liever ver uit de buurt blijft omdat je vader het altijd als dwangmiddel inzette, dan zal het heel moeilijk zijn om wel open te staan voor het ontvangen ervan. Als jouw aandacht constant strak gericht is op het ontbreken van geld en je steeds loopt te tobben om de eindjes aan elkaar te knopen, dan heb je geen oog voor de vele mogelijkheden die er zijn om je inkomsten te verhogen. Als je je altijd kleiner en minder belangrijk voelt dan al je collega’s dan gaat die betere functie aan je neus voorbij. En als je niet de discipline kan vinden om met je eigen financiën aan de slag te gaan, dan zal alles blijven zoals het is.

Je mind heeft dus wel degelijk te maken met je money!

Hoe jij denkt over geld, over rijke mensen, over de manier waarop mensen geld verdienen en ermee omgaan, over jezelf en over jouw kansen en mogelijkheden, is heel bepalend voor je financiële situatie. Geloof je dat geld goed is, dat het oké is om er veel van te willen hebben? Geloof je dat het haalbaar is voor jou om geld te verdienen met wat je graag doet, waar je blij van wordt? Of denk je dat dat alleen kan door keihard te werken en dat ‘s avonds totaal uitgeblust zijn er nou eenmaal bijhoort? Kan je je écht voorstellen dat geld verdienen leuk kan zijn, inspirerend kan zijn en een hoop voldoening kan geven? Of is dat allemaal alleen weggelegd voor the happy few….? Ben je relaxt met geld, voel je je er goed bij? Is geld iets moois in je leven of een bron van zorgen en frustraties? De relatie die je hebt met geld is even bepalend als de relaties die je hebt met mensen. Zou je die zien als een bron van zorgen en frustraties dan liep het ook niet zo lekker natuurlijk.

Naast je eigen gedachten en overtuigingen over geld maakt het ook een wereld van verschil wat je erover weet. Kennis is macht is in dit geval wel heel toepasselijk. Lees boeken over geld, over investeren en beleggen en over je mindset met betrekking tot geld. Verdiep je in mensen die geld verdienen op een manier die jou aanspreekt. Hoe doen ze dat, hoe zijn ze gekomen waar ze nu staan? En nee, niet iedereen met geld heeft altijd maar geluk gehad. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die echt bij nul begonnen zijn, die ook geen hoge opleiding hebben (dat hoeft ook helemaal niet) en geen ouders die ze hielpen. Google eens wat mensen die zijn waar jij zou willen zijn en lees hun verhaal.

Werken aan je mindset

Werken aan je gedachten en overtuigingen over geld en rijkdom is dus even belangrijk als gaan kijken naar manieren om je financiële situatie te verbeteren. Door het werken aan je mindset zullen er niet alleen verbeteringen komen in je financiële situatie, maar verbeter je op alle gebieden van je leven. Als we het dan toch over geld hebben; dát is nog eens waardevol!

Weet in ieder geval dat er altijd mogelijkheden zijn. Dat je altijd keuzes hebt om iets aan je financiële situatie te veranderen, als je bereid bent om het werk ervoor te doen. Als je een strak zomerlijf wil hebben dan wéét je dat je daarvoor moet gaan trainen. Je moet in actie komen en gaan trainen tot het je neus uitkomt. Dat is niet altijd leuk en daar heb je niet altijd zin in. Maar met het eindresultaat voor ogen ga je door. Datzelfde geldt voor je financiële situatie. Die kán je veranderen, maar daar zal je wel wat voor moeten doen. Ze komen niet met een zak geld aan de deur, jíj zal aan de bak moeten. Met je mindset én met actie. Maar met het eindresultaat voor ogen…. en daar zijn genoeg voorbeelden van te vinden, gá je er toch voor? 

Ik help je met alle plezier op weg naar een leuk extra inkomen, op een manier die echt bij je past. In mijn ebook “How to quit the job you hate” vind je uitgebreide informatie én een hoop ideeën waar je mee aan de slag kan. Je vind mijn ebook op PrintableCoaching. Tevens kan je hier een hoop leuke en waardevolle planners, trackers en challenges vinden. In de online boekenkast vind je financiële boeken die je echt een hele hoop op kunnen leveren en bij de online trainingen een selectie van trainingen die je kunnen helpen om je financiële situatie flink te verbeteren.

Laat geen kansen liggen maar ga aan de slag. Ik help je graag!