Je lijf reageert op wat je denkt

Dat weten we allemaal, toch? We voelen allemaal de kriebels in ons buik als we iets heel spannend vinden. We krijgen allemaal stramme schouders als we gespannen zijn. Hoofdpijn als we lopen te tobben en een hoge bloeddruk als het echt stressvol wordt. Dat zijn allemaal fysieke verschijnselen die we volledig accepteren als gevolg van wat zich in onze mind afspeelt.

“Nee, dat speelt zich echt om mij heen af. Het zijn de omstandigheden waar ik in zit en de mensen waar ik mee moet dealen.”

Maar je zus, je collega of je vriend kunnen in exact dezelfde omstandigheden zitten en daar toch heel anders op reageren. Het zijn dus niet de omstandigheden, maar het is wat jij dénkt over die omstandigheden. Hoe jij die ziet en ervaart, dát maakt het verschil. Wat voor jou spannend is en stress oplevert vind ik misschien peanuts en andersom. Jij krijgt misschien geen verhoogde hartslag bij het zien van een spin en ik wel. Die spin -de situatie- is niet veranderd, die is voor beiden hetzelfde, maar de gedachten die we erbij hebben zijn duidelijk verschillend en hebben hun invloed op de fysieke reacties.

Wanneer we schrikken of in situaties terecht komen die we spannend vinden zetten we een heel arsenaal aan fysieke acties in gang. Je hart begint sneller te kloppen om meer bloed naar de spieren en vitale organen te pompen, klaar voor actie. Je ademhaling versnelt om het lichaam van meer zuurstof te voorzien. De spijsvertering vertraagt, omdat energie wordt omgeleid naar de spieren en organen. Je pupillen verwijden zich om meer licht binnen te laten, waardoor het zicht verbetert en de waakzaamheid toeneemt. Spieren spannen zich aan in voorbereiding op actie. Het lichaam kan gaan zweten als reactie op de verhoogde lichamelijke activiteit, wat helpt om het lichaam af te koelen tijdens een stressvolle situatie. Behoorlijk wat acties die je geen van allen bewust in gang zet, maar die wel belastend zijn voor je lichaam.

Onze taal vertelt je een hoop

Welke belasting een situatie voor het lichaam oplevert kan je vaak al vinden in onze taal. Je kan lasten op je schouders dragen. Ergens mee in je maag zitten. Moeite hebben met wat je allemaal moet slikken. Met je rug tegen de muur staan. Ergens benauwd voor zijn. Je tanden ergens inzetten. Jezelf op de nek zitten. Met beide benen op de grond staan. Iets of iemand omarmen. Je wil iets niet onder ogen zien. Je kan je oren ergens naar laten hangen. Iets op je lever of hart hebben. Je de mond laten snoeren. Iets aan de kaak stellen. enz enz. Onze taal vertelt je precies hoe je je lichaam beïnvloed met je mind.

Maar we zijn ons vaak niet bewust van de invloed die je mind heeft op je lichaam. We accepteren “stress” wel als oorzaak van vele gezondheidsklachten, maar borduren daar niet op verder. Stress speelt zich af in je mind, het zijn gedachten over de situaties waarin je terecht komt of over de mensen waar je mee te maken hebt. We accepteren dus dat gedachten een behoorlijke invloed hebben op je fysieke gesteldheid. Als je boos bent voel je dat in je lijf, net als wanneer je gefrustreerd bent of ongerust, angstig, zorgelijk, jaloers, onzeker, verdrietig of ontevreden. En natuurlijk richt dat nauwelijks schade aan als je éven boos bent omdat je hond een kuil heeft gegraven in je pas aangelegde tuin. Maar het wordt een ander verhaal als je jaren later nog steeds de woede op voelt komen als je aan een bepaalde situatie denkt, of wanneer je constant in een waakzame staat bent omdat je zo onzeker bent.

Metafysica

 

“Het is belangrijker om te weten wat voor mens een ziekte heeft

dan om te weten wat voor ziekte een mens heeft.”

HippocratesGrieks arts (grondlegger van de geneeskunde) 460 v.C. – 377 v.C.

Uiteraard zijn niet alleen hoofdpijn of een hoge bloeddruk fysieke reacties op mentale acties. Het zou vreemd zijn als dat wél het geval is bij die ongemakken, maar niet geldt voor de honderden anderen die we kennen. Maar toch erkennen we de mind (stress) wél als oorzaak van heel wat fysieke kwalen, maar haken we af als het gaat over serieuzere ziekten. Die gaan we uitsluitend fysiek te lijf met medicatie of operatie. Let op; ik heb niets tegen de medische wetenschap! Daar wordt veel goed werk verricht als het gaat over acute zorg en het repareren van ‘onderdelen’. Maar dat blijft symptoombestrijding, zij kijken naar de fysica, niet naar wat erachter schuilgaat. 

Klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, hartklachten en verhoogde bloeddruk zijn signalen dat er iets in het gehele systeem niet lekker loopt. In een vroeg stadium zijn het dus eigenlijk cadeautjes, bedoeld om je te laten zien dat je ergens een grens hebt bereikt of die zelfs al bent gepasseerd. Het laat je zien dat je ergens in je leven tegen de stroom in gaat in plaats van mee en dat houd je maar een beperkte tijd vol. Zouden we op tijd luisteren naar deze fluisteringen en begrijpen wat ze je willen vertellen, dan hoeft je lichaam niet te gaan schreeuwen met steeds serieuzere klachten of uiteindelijk een ziekte.

Bij de metafysica van gezondheidsklachten kijk je dus niet -alleen- naar de symptomen en klachten die zintuiglijk of instrumenteel waarneembaar zijn, maar ga je op zoek naar wat er achter zit. Welk signaal wordt jou hier gegeven? Op die manier krijg je de mogelijkheid om het probleem bij de wortel aan te pakken in plaats van het alarmsignaal alleen maar uit te zetten. En nogmaals; ik ben geen tegenstander van de medische wetenschap en zal nooit iemand aanraden om geen medische hulp in te schakelen. Onderzoeken wat de onderliggende oorzaak van een klacht is gaat stukken beter als je niet wordt gehinderd door pijn én als je een duidelijke diagnose hebt waarop je kan zoeken.

 

“De kunst van de geneeskunde is om de patiënt af te leiden

terwijl de natuur haar geneest. 

VoltaireFrans schrijver en filosoof 1694 – 1778

Mind & body

Zij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en zijn dus ook nooit afzonderlijk van elkaar te behandelen. Medicatie kan je -tijdelijk- van de symptomen afhelpen en een operatie kan onderdelen repareren, maar alleen de mind kan de balans herstellen. Alleen daar kan je de gedachten en overtuigingen vinden waarmee je de disbalans creëerde. Op welk gebied ben je tegen de stroom in aan het zwemmen en jezelf aan het uitputten, dát is de vraag die beantwoord moet worden om definitief af te rekenen met de signalen die je krijgt.

De placebo (medicatie of behandeling zonder werkzame stoffen) laat ons zien hoe snel er verbetering of genezing kan optreden als er 100% vertrouwen en overtuiging is, maar dat kan je ook bereiken zonder placebo. Je kan vinden waar de schoen wringt en daar verandering in brengen. Uiteraard altijd vanuit een begrip- en liefdevolle houding naar jezelf en met geduld. Als je de oorzaak van de disbalans te pakken hebt, kan de klacht in no-time verdwijnen, maar omdat je vaak al een hele tijd met de klachten en dus ook met de oorzaak te maken hebt, is er soms echt wat meer tijd en moeite nodig. 

Ik wil je graag verder helpen met deze materie en schreef daarvoor het ebook “How your body talks to you“. Hierin vind je behalve uitgebreide uitleg ook een lijst met meer dan 200 gezondheidsklachten en de denkrichting waarin je de oorzaak zou kunnen vinden. Verder vind je op PrintableCoaching eindeloos veel inspiratie en motivatie om met je gezondheid en je leven aan de slag te gaan. Planners, trackers, ebooks, carddecks, wall-art en challenges om je te helpen tijdens je reis naar een gezond en happy leven. In de online boekenkast staan eindeloos veel boeken die je inspireren en motiveren en bij de online trainingen vind je een selectie van mooie en goede online trainingen op allerlei gebieden. 

Laat geen kansen liggen maar ga lekker op weg naar een gezond en happy leven!