Je kent ‘m vast wel; die ene gedachte die je de hele dag achtervolgt. Eerst is het een achteloos klein zinnetje (“Wat als het niet lukt?”), maar voor je het weet zit je middenin een innerlijke, zelfbedachte storm van rampscenario’s. Je wilde je aandacht richten op fijne dingen… maar oeps, daar ging je weer.
Geen zorgen. We doen het allemaal. Maar het goede nieuws is dat je áltijd opnieuw kan kiezen waar je je aandacht aan geeft. En ja, ook als je nét nog een half uur lag te piekeren over iets wat waarschijnlijk niet eens gebeurt.
Every day when I wake there’s a choice I can make, to be glad or be sad, forgive or stay mad.
It’s all up to me what I focus on will be in my life.
Uit “I love my life” – Karen Drucker
Aandacht = energie
Denk maar aan planten. Geef je ze licht, water en liefde? Dan gaan ze groeien. Laat je ze wegkwijnen in een donker hoekje zonder aandacht? Dan wordt het niks. Zo werkt het ook met je gedachten. Alles wat je aandacht geeft, groeit en neemt steeds meer ruimte in beslag in je (belevings)wereld. Of het nu gaat om zorgen, dankbaarheid, frustratie, dromen, onzekerheid of enthousiasme – jouw aandacht/focus werkt als voeding.
Sta daar eens even bij stil: wat voed jij op dagelijkse basis met jouw aandacht? En blijf gewoon vriendelijk voor jezelf als het antwoord is: “Nou… best vaak dingen waar ik eigenlijk niet blij van word.” Je bent mens. En je mag leren. Juist dát bewustzijn is de eerste stap.
Je brein wil je beschermen (maar overdrijft graag)
Je brein is een overlevingsmachine. Het scant continu op gevaar. En hoewel dat vroeger handig was als er een sabeltandtijger in de bosjes zat, is het nu meestal gewoon irritant. Want je brein ziet deadlines, meningen van anderen of onzekerheid over geld als een potentieel levensbedreigend risico. Gevolg? Je aandacht wordt automatisch naar het negatieve getrokken en voor je het weet ben je verdwenen in die negatieve wervelwind.
Maar… jij bént niet je gedachten. Jij bent de waarnemer van die gedachten en dat betekent dat je ze kan sturen. Je kan bewust kiezen waar je je aandacht op richt. Niet om te ontkennen wat er lastig is, maar om jezelf ruimte te geven voor iets beters, iets leukers.
Hoe kies je voor LEUK(er)?
Want eerlijk is eerlijk: als je moe bent, gefrustreerd of onzeker, is het makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig zijn er simpele manieren om jezelf weer op een fijner spoor te zetten. Hier komen er een paar:
1. Vraag jezelf: “Wat wíl ik eigenlijk voelen?”
Wil je je rustig voelen? Ontspannen? Vrij? Blij? Dan kun je je afvragen: helpt deze gedachte daar nu bij? Zo niet, dan is het tijd om zachtjes door te schuiven naar iets anders. Niet forceren, niet vechten – gewoon kiezen voor iets dat beter voelt. Iets leuks, iets geks, iets vrolijks.
2. Verzamel blijmakers
Een lijstje met dingen waar je blij van wordt. Dat ene nummer (ik heb gewoon een playlist met happy-music), een geur, een herinnering, een filmpje waar je hardop om moet lachen, een fijne quote of een droom waar je helemaal happy van wordt. Alles kan. Haal het erbij als je voelt dat je afglijdt.
3. Gebruik je zintuigen
Kijk even écht om je heen. Wat zie je? Luister bewust, wat hoor je? Wat voel je in je lichaam? Door terug te keren naar het nu, geef je jezelf een frisse start. Eén bewuste ademhaling kan al genoeg zijn om je aandacht te verleggen.
4. Focus op wat er wél is
Er is áltijd iets wat goed gaat. Iets wat fijn is. Iets wat je blij en dankbaar maakt. Door daar bewust bij stil te staan, maak je ruimte voor meer daarvan.
5. Ga voor afleiding
Doe bijvoorbeeld de “Noem vier….-oefening”. Noem vier soorten noten, noem vier bomen, vier bloemen, vier landen met een A of meisjesnamen met een ….. You get the picture. Bedenk een supermooie route om te wandelen of fietsen. Of ontwerp in gedachte jouw droomhuis, met alles erop en eraan.
Jij bent de zender
Zie jezelf als een radiozender. Wat jij uitzendt – qua energie, gedachten, gevoel – bepaalt wat je terugkrijgt. Ben jij afgestemd op zorgen, dan hoor je vooral dát kanaal, maar stem je af op plezier, dan hoor je opeens de muziek weer. Het is geen magie, het is bewustzijn.
Het gaat er niet om dat je nóóit iets naars voelt of denkt. Het gaat erom dat je je bewust wordt van je eigen invloed. En dat je tot in je tenen wéét dat je altijd weer opnieuw kan kiezen!
Maar wat als er écht iets aan de hand is?
Dat is een goeie vraag, want soms ís er gewoon iets moeilijks. Ziekte, verlies, financiële stress, relatiegedoe of afgescheurde pezen en schouderfracturen 😉 En dan is het niet de bedoeling om alles maar weg te glimlachen of te doen alsof het er niet is.
Maar wat kan je dan wel doen? Op de eerste plaats erkennen en accepteren wat er is. Ga er niet de strijd mee aan, maar leg je neer bij het feit dat het zo ís. Je mag verdrietig zijn, boos, bang. En tegelijk mag je ook daarbinnen je aandacht verdelen. Hoe kan je hier doorheen komen, wat heb je nodig? Wat voelt een heel klein beetje minder slecht? Waardoor zou je je gesteund voelen? Waar zit een sprankje licht? Zelfs in donkere tijden kun je kiezen voor een gedachte die iets zachter en lichter voelt. En die -bewuste- keuze maakt het verschil!
Kies voor LEUK(er)!
Het mooie van aandacht is: je hoeft geen radicale veranderingen te maken. Het zit ‘m in de kleine dingen. Een andere gedachte. Een andere focus. Een ander gesprek met jezelf, een ander verhaal. Vandaag een beetje vaker kiezen voor licht, luchtigheid en liefde. En morgen gewoon weer! Je hoeft het niet meteen perfect te doen, je hoeft alleen maar elke keer opnieuw te kiezen.
Jouw aandacht is goud waard, dus geef het aan iets wat jouw leven lichter en leuker maakt. Aan wat je blij maakt, je hoop en vertrouwen geeft. Want alles wat je aandacht geeft, groeit en jij verdient toch een leven waarin je laat groeien wat jou laat stralen, of niet dan….?!
Dus kies voor LEUK(er) en laat het mooie en positieve groeien.
En natuurlijk helpt het om elke week een inspirerend artikel te lezen! Vaak met concrete tips en oefeningen waar je direct mee aan de slag kan. Schrijf je dus HIER in om het nieuwe artikel elke vrijdagmorgen in je mailbox te ontvangen.