We hebben gezien dat de heftige reacties die je soms van anderen krijgt eigenlijk niks met jou te maken hebben, maar alleen iets zeggen over de gemoedstoestand van de ander. We reageren allemaal vanuit de gedachten en emoties die er op dat moment zijn. Maar dat betekent dus ook dat jij laat zien wie je bent met jouw reacties. Jouw reacties zeggen iets over jou…
“Een wijs man zoekt het in zichzelf, de dwaas zoekt het in anderen.”
Confucius, Chinees filosoof 551 v.C. – 479 v.C.
Mijn uitval over zoiets onnozels als een broodje had niets te maken met dat broodje en ook niet met de medewerkster in kwestie. Het had uitsluitend te maken met mij en met de toestanden in mijn hoofd. IK had dus iets op te lossen, niet degene waar ik tegen uitviel. Maar hoe vaak staan we daarbij stil? Hoe vaak lóssen we dan ook inderdaad die issues op van waaruit we reageerden? Doen we daar iets mee of blijven we onze reacties recht praten en de schuld toch afschuiven op die ander?
Kwestie opgelost?
Als je op dit moment om je heen kijkt dan heeft het er alle schijn van dat we meestal voor dat laatste kiezen. In het hele corona-gedoe hebben we een zondebok gevonden in degene die om verschillende redenen niet voor die prik kiezen. Die kunnen we dan mooi de schuld geven van het hele gedoe en dan hoeft niemand z’n eigen angst en onzekerheid onder ogen te zien. Kwestie opgelost.
De kwestie ís natuurlijk niet opgelost, die is alleen maar een eindje van je af geschoven. Je hebt de verantwoordelijkheid bij die ongevaccineerden gelegd en hoeft daardoor zelf niet te dealen met de angsten en onzekerheden rondom deze hele kwestie. Je kan je frustratie en angst voluit botvieren op die zondebokken en al je aandacht daarop richten. Maar ook al deze reacties zeggen uitsluitend iets over de sprekers en niet over de ander. Het zijn de gedachten en emoties van de spreker die de reactie veroorzaken. In dit geval alle angst die er is verspreid.
Een kans om iets te leren over jezelf
In elke situatie kun je kritisch kijken naar je eigen reacties en die eens onder de loep nemen. Waarom reageerde je zo heftig? Welke emotie werd er geraakt? Welke angst of frustratie werd getriggerd? De kwestie speelt zich af in jouw gedachten, jij vindt er iets van, het raakt iets in jou anders zou het geen -heftige- reactie oproepen. Dus eigenlijk is elke, al dan niet heftige reactie een kans om iets wijzer te worden over je eigen ideeën en overtuigingen. Een kans om frustraties, angsten of andere negatieve emoties op te lossen en achter je te laten.
Maar dat lukt alleen als we bereid zijn om naar ons eigen aandeel te kijken, naar onze eigen reacties en naar de redenen die we denken te hebben om de schuld af te schuiven op een ander of een groep anderen. Wat speelt er op dat moment in jouw mind? “Door hem moet ik nu….” of “Dankzij haar zit ik met….”, “Het is hun schuld dat….” is natuurlijk veel te kort door de bocht. Anderen zijn niet verantwoordelijk voor hoe jij je voelt, dat ben jij zelf omdat jij kiest voor je reactie en daarmee voor het gevoel wat het oproept. Zelfs als anderen beweren dat het toch écht hun schuld is dat jij….. Dan nog is de keuze aan jou of je dat idee accepteert en hoe je daar vervolgens mee omgaat.
Kijk eens naar binnen want het zegt niet alleen iets over jou, maar eigenlijk ook tegen jou.
“Hallo, hier is een kans om wat negatieve emoties op te lossen”.