NIET realistisch blijven, je NIET bezighouden met de realiteit zoals die nu is. Omdat je daarmee steeds weer opnieuw aantrekt wat er al ís. Wéér een ochtend rennen tegen de klok in. Wéér het gevoel dat je niet gewaardeerd wordt op je werk. Wéér moe en wéér hoofdpijn. Dat knagende gevoel dat het niet is zoals je wil. Zolang je je aandacht daarbij houdt, creëer je die realiteit steeds weer opnieuw. Where attention goes, energy flows and everything grows. Dus wat is hier de oplossing? De andere kant op denken!
Day by day I pave the way with every little thought I think.
Karen Drucker, singer-songwriter, message to heal.
Al vaker hebben we gezien dat negatieve, angstige en ongeruste gedachten veel sneller in ons opkomen dan positieve, inspirerende en motiverende. We zijn veel vaker met onze aandacht bij alles wat fout kan gaan, dan bij hoe gaaf het zou zijn als het allemaal goed gaat. We zien rampscenario’s veel sneller voor ons, dan droomscenario’s. En we voelen veel makkelijker nerveuze, gespannen gevoelens dan opwinding en positieve verwachting. Onze gedachten maken vaak de ene looping na de andere, om weer op hetzelfde negatieve punt uit te komen.
Jouw automatische piloot
Jouw mind werkt net als de automatische piloot in een vliegtuig. Eenmaal in de lucht schakelt een piloot de automatische piloot in. Hij kan dan met een gerust hart even de benen strekken of naar het toilet. Mocht het vliegtuig van koers raken door bijvoorbeeld turbulentie, dan grijpt de automatische piloot in. Die kent de bestemming en brengt het vliegtuig altijd weer snel terug op de koers naar die bestemming. Zolang de automatische piloot is ingeschakeld is het dus niet mogelijk de koers te wijzigen, want dat zal de automatische piloot altijd direct corrigeren.
Stel je even voor dat jouw leven een vliegtuig is en jij bent de piloot. Alleen… als jij al jaren op automatische piloot vliegt, dan kom je ook al jaren op dezelfde plek uit. Zelfs als je onderweg denkt: “Deze keer ga ik het anders doen!”, grijpt die automatische reactie weer in. Want hij is geprogrammeerd. En die programmering bestaat uit al jouw oude overtuigingen, gewoontes en reacties.
Dus als je wéér in een situatie komt waarin iemand iets van je wil, dan zeg je automatisch ja. Als er iets fout gaat, dan geef je jezelf automatisch de schuld. Als je een idee hebt dat je blij maakt, denk je automatisch: “Wie zit daar nou op te wachten?” En zo blijf je steeds dezelfde kant op vliegen. Naar je oude vertrouwde land van stress, zelftwijfel, te veel moeten en te weinig genieten.
Maar hé, wat als je een andere bestemming kiest? Iets zonnigers, luchtigers. Iets als rust, vertrouwen, ruimte, plezier? Dan moet je eerst… juist ja, die automatische piloot uitschakelen.
De automatische piloot = jouw innerlijke gewoonte-stem
Die piloot is niet je vijand. Hij is alleen een beetje te trouw aan z’n oude script. Hij denkt dat hij je helpt. Want hij is ingesteld op wat je vroeger nodig had. Misschien veiligheid, controle, hard werken om gezien te worden. Maar je bent nu niet meer waar je toen was. Je mag een nieuwe koers kiezen.
En dat begint met opmerken wanneer je weer automatisch reageert. Wanneer je weer iets doet wat je eigenlijk niet meer wil. Wanneer je merkt: “Hee, dit voelt bekend – maar niet goed.” Dat is het moment waarop je mag zeggen: “Dankjewel, automatische piloot, maar ik neem het vanaf hier even over.”
Hoe zet je die automatische piloot uit?
Daar is geen knopje voor, helaas. Maar er zijn wel manieren om jezelf bewust terug in de cockpit te zetten:
1. Stop even!
Voel je je opgejaagd, gespannen, aan het rennen? Pauzeer. Al is het maar 30 seconden. Haal adem. Kijk om je heen. Dat moment van bewustwording is goud waard.
2. Stel een nieuwe vraag
In plaats van: “Hoe moet ik dit oplossen?”, vraag jezelf: “Wat zou ik nu kiezen als ik helemaal vrij was?” Of: “Wat zou de versie die ik wil zijn nu doen?”
3. Maak contact met je nieuwe bestemming
Herinner jezelf even aan hoe je je wil voelen? Wat wil je ervaren? Zie het voor je. Voel het al een beetje. Lach erom. Je geeft je systeem hiermee een nieuwe koers-instructie.
4. Vang je oude stemmetje op – en geef het een bijnaam
Noem je automatische piloot bijvoorbeeld Mevrouw Moetveel, Kapitein Kritiek, of Miss Twijfel. Als je ‘m een naam geeft, kan je er veel luchtiger naar luisteren. “Ach, daar heb je Miss Twijfel weer. Dank je voor je input, maar ik vlieg vandaag even anders.”
De magie van bewust vliegen
Zodra je vaker de automatische reacties doorbreekt en bewust kiest, ga je merken dat er iets verandert. Je hoeft niet meteen een radicale ommezwaai te maken – kleine koerscorrecties doen al wonderen.
• Je zegt een keer nee zonder schuldgevoel.
• Je rust even uit zonder je nutteloos te voelen.
• Je kiest iets wat je blij maakt, zonder uitleg.
Dat zijn de momenten waarop jij weer aan het stuur zit.
En ja, af en toe springt die automatische piloot weer aan. Dat is oké. Je merkt het sneller en je kiest bewust weer opnieuw. Je leert hem een nieuwe route naar een nieuwe bestemming. Een nieuwe manier van leven die beter bij je past. En weet je wat het mooie is? Wanneer die nieuwe route er een beetje inzit kan je de automatische piloot weer aanzetten, want dan werkt die weer in je voordeel. Als je dan zo af en toe wat turbulentie hebt en toch nog onzekere of angstige gedachte hebt, zal de automatische piloot je corrigeren en weer op de juiste koers naar je gekozen bestemming zetten.
Elke dag baan je een weg met elke kleine gedachte die je denkt.
Dus let op je gedachten en kies bewust.
Dit werkboek is de perfecte hulp bij het instellen van je automatische piloot. Naar een nieuwe manier van leven, die beter bij je past.