JIJ bent de sigaar.

Ohh, daar heb je die #@!F*ing#!@-buurman weer, of die @!$#k**te@##!-collega. Je kent het wel, van die mensen die je bloed doen koken alleen al als je aan ze denkt, laat staan dat je ze ook nog tegenkomt. Je hebt alle mogelijke scenario’s al voor ze bedacht, maar ze willen maar niet in een ravijn storten 😮

De wereld is als een spiegel: kijk er boos in en zij kijkt boos terug, glimlach en zij glimlacht ook.
Herbert Louis 1st Viscount Samuel, Brits politicus en diplomaat 1870-1963

Wat gebeurt er eigenlijk?

Een aantal dingen zijn natuurlijk wel duidelijk, je maakt je kwaad en daarmee activeer je allerlei processen in je lijf. Dat bloed dat gaat koken doet je bloeddruk stijgen. Je hart krijgt het druk en je spieren spannen zich aan. De bloedsomloop vertraagt. Het natuurlijke evenwicht van het zenuwstelsel en hormonale systeem worden verstoord, de testosteronspiegel stijgt. De hersenactiviteit past zich aan en overmatige gal wordt geproduceerd, die eindigt in delen van het lichaam waar het niet zou moeten zijn. Bewezen is dat boosheid kan leiden tot hartaandoeningen, de overmatige productie van gal kan leiden tot leverschade, het lichaam gaat adrenaline produceren wat kan leiden tot spierpijn die gepaard gaat met hoofdpijn, het kan diarree veroorzaken evenals maag(zuur)klachten en huiduitslag. En dat allemaal doordat iemand iets deed of zei wat je niet aanstond…..

En elke keer dat je je weer opnieuw kwaad maakt over hetzelfde voorval, activeer je ook deze processen in meer of mindere maten opnieuw. Wanneer je het ’s avonds met je partner bespreekt voel je weer dat er allerlei dingen in gang worden gezet, soms bijna net zo heftig als tijdens het voorval zelf. De volgende dag vertel je het aan een vriendin en in het weekend maak je je ouders deelgenoot van je avonturen en steeds zet je dus weer opnieuw de bovenstaande processen in gang. De buurman drinkt ondertussen rustig een bakkie koffie en die collega geniet van een heerlijk feestje……

JIJ ontvangt wat je uitzendt

Jij bent al dagen bezig met dit voorval regelmatig herhalen en roept keer op keer de negatieve energie op die erbij hoort. We weten ondertussen dat je ontvangt wat je uitstraalt, dus de kans is inmiddels zeer aanzienlijk dat de buurman nóg vervelender wordt, je collega nóg irritanter en dat je mogelijk nog een handjevol gelijksoortige ervaringen gaat opdoen. Daar is tenslotte je aandacht op gericht, dus dat is wat je laat groeien. Terwijl je buurman rustig zijn tuintje harkt en je collega vrolijk in de zon ligt……

Focus op het gevoel

We worden toch allemaal wel eens kwaad?! Ja, dat denk ik wel. Sommigen een heel enkele keer en anderen maken er een regelmatig terugkerende gewoonte van. Als je tot die laatste groep behoord is het natuurlijk zéér raadzaam om eens rustig te gaan zitten en te onderzoeken wat daarachter schuilgaat. Vaak is er dan een achterliggend probleem, wat niets met de voorvallen op zich te maken heeft, maar er wel voor zorgt dat de boosheid net onder het oppervlak blijft sluimeren. Dan is er weinig nodig om deze boosheid te triggeren en zet je dus keer op keer al de bovenstaande processen in gang. Maar ook als je maar een enkele keer boos wordt zijn er manieren om er anders mee om te gaan.

Focus je bijvoorbeeld eens op de plaats waar je die boosheid in je lichaam voelt. Ja, middenin het heetst van de strijd, terwijl die ander tegen je aan de gang is. JUIST dan want anders is dat gevoel er niet. Je zal zien dat het verdwijnt zodra jij je aandacht erop vestigt. 🙂

Voorkom dat je reageert op het moment dat je zo boos bent. Volg eerst je ademhaling en tel op elke uitademing rustig terug van tien naar nul. Je denkt misschien dat je dan bij nul ontploft, maar eer je daar bent is de woede al uit de lucht.

Maak tijd voor rust

Zorg in het jachtige leven van tegenwoordig ook eens voor tijd voor jou. Als je steeds maar van hot naar her rent en veel van je aandacht naar anderen uitgaat is het van belang om bewust tijd te nemen voor jezelf. Neem elke dag minstens een kwartiertje echt voor jezelf. Ga ergens zitten waar je even niet gestoord wordt en kom echt tot rust. Mediteer, pak een inspirerend boek of ga gewoon even naar het fluiten van de vogeltjes zitten luisteren. Even niet rennen en draven, maar je geest resetten!

Als het jou goed gaat, als je je lekker voelt en goed in je vel zit, dan word je niet snel getriggerd. Dan kan je veel meer hebben en dingen veel gemakkelijker van je af laten glijden. Emoties komen alleen naar buiten als die ook in je zitten. Dus als je gemakkelijk en snel boos wordt, ga dan op een rustig moment eens kijken waarom je boosheid in je hebt. Dat heeft niks te maken met die buurman of collega, maar met iets heel anders wat je dwars zit. Dát oplossen zorgt voor een definitieve verandering in je mindset, gevoel en gedrag.

Realiseer je dat je in dit hele artikel geen enkele consequentie voor die collega of buurman hebt gevonden, maar wel heel veel voor jou. Terwijl jij vond (en misschien vindt) dat ZIJ iets fout deden, ben JIJ de sigaar door je er kwaad over te maken.

Laat het los en focus je op goede gevoelens!

Ebook - How to rewire your mind

 

Wil je meer weten over hoe je je gedachten kan inzetten om je leven te kleuren zoals JIJ dat wil? In dit ebook leg ik het je uit!

Change your mind to change your life

De automatische piloot uitschakelen

Jouw automatische piloot

NIET realistisch blijven, je NIET bezighouden met de realiteit zoals die nu is. Omdat je daarmee steeds weer opnieuw aantrekt wat er al ís. Wéér een ochtend rennen tegen de klok in. Wéér het gevoel dat je niet gewaardeerd wordt op je werk. Wéér moe en wéér hoofdpijn. Dat knagende

Lees verder »
Je moet wel realistisch blijven...?

Je moet wel realistisch blijven…?

Dat is een reactie die we ons leven lang al horen. Niet alleen van je ouders, maar ook docenten, familie, vrienden en collega’s. Het lijkt alsof iedereen met diezelfde naald is ingeënt, allemaal verkondigen ze hetzelfde. Sommige dingen zijn nou eenmaal niet realistisch volgens deze realisme-brigade. Dat roept alleen wel

Lees verder »

Zelf kiezen waar jij je aandacht aan geeft

In het vorige artikel zagen we al heel wat invloeden die niet bepaald jouw lievelingsleven ondersteunen. Alle media met elk (half?) uur alle narigheid in de wereld, talkshows waarin ze al deze narigheid tot in de treuren herkauwen, social media en de mensen om je heen. Over het algemeen komen

Lees verder »
Laat je inspireren!
Wekelijks het nieuwe artikel in je mailbox én je ontvangt een gratis planner om de reis naar je lievelingsleven goed te beginnen.
Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!