Je moet wel realistisch blijven…?

Dat is een reactie die we ons leven lang al horen. Niet alleen van je ouders, maar ook docenten, familie, vrienden en collega’s. Het lijkt alsof iedereen met diezelfde naald is ingeënt, allemaal verkondigen ze hetzelfde. Sommige dingen zijn nou eenmaal niet realistisch volgens deze realisme-brigade. Dat roept alleen wel een paar vragen op. 1. Wélke dingen zijn dat precies? 2. Wie bepaald hoe die realiteit eruitziet waar je je aan dient te houden? en 3. Wat valt er te halen buiten dit zogenaamd realistische kader…..?

The only limit to our realization of tomorrow will be our doubts of today.
Franklin D. Roosevelt, Amerikaans staatsman en president (26e) (1882 – 1945)

Laten we in dit artikel eens kritisch gaan kijken naar de vraag óf je inderdaad realistisch moet blijven. Wat dat betekent, wat het je brengt en of we antwoorden kunnen vinden op de bovenstaande vragen.

Wat ís precies realistisch?

Dat is de eerste vraag waarop je een antwoord zou moeten hebben, want het is moeilijk realistisch te blijven als je geen idee hebt wat dat ís. Maar daar loopt het ook al meteen spaak vrees ik. Van Dale zegt hierover;

re·a·lis·tisch (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1. de werkelijkheid zo getrouw mogelijk weergevend
2. in staat de dingen te zien zoals ze zijn; = nuchter

Oké “de werkelijkheid”, bedoelen ze dan de jouwe of de mijne? Dan “zo getrouw mogelijk”…. dat is niet bepaald een objectief of vast gegeven, volgens wie dan precies? En “de dingen zien zoals ze zijn”? daar kan je helemaal alle kanten mee op want de kans dat ik de dingen exact hetzelfde zie als jij is vrij klein. Toch ben ik wél nuchter en jij waarschijnlijk ook. Dat je de dingen heel anders ziet als je niet nuchter bent is wel een vast gegeven 😉

Maar met deze uitleg komen we dus niet echt verder mochten we realistisch willen blijven. Je weet nog steeds niet hoe of wat dat dan is of wat daar dan wel of niet bij hoort.

Sommige dingen zijn niet realistisch 

Ja die eerste vraag; welke dingen zijn dat dan? is dan ook heel moeilijk te beantwoorden. Is het realistisch om te willen leven van je hobby of passie? Is het realistisch om je geld online te willen verdienen? Is het realistisch om je dromen na te jagen no matter what they are? Is het realistisch om wereldkampioen in de F1 te willen worden, of wereldberoemde dj? Wie kan jou vertellen wat realistisch is en wat niet? Willen winnen met basketbal als je 1 meter 50 bent klinkt misschien niet realistisch, maar ook niet onmogelijk. En is het niet doorslaggevend wat jij zélf realistisch vindt?

Natuurlijk is ook dat heel erg beïnvloedt door de mensen om je heen. Je bent tenslotte opgevoed en opgegroeid binnen bepaalde kaders en die leerden je wat realistisch was en wat niet. Het probleem is alleen dat je daar de rest van je leven aan vast blijft houden als je er niet een keer bewust en kritisch naar kijkt. En als jij je neerlegt bij “willen leven van je hobby” is niet realistisch, dan zal het dat voor jou ook niet worden omdat je het niet eens zal proberen. Je gelooft het niet en veegt het hele idee op voorhand al van tafel.

Maar de enige dingen die écht niet realistisch zijn, is:

  • altijd gelukkig zijn
  • iedereen tevreden houden
  • nooit meer fouten maken
  • alles onder controle hebben
  • altijd gemotiveerd zijn
  • nooit meer negatieve gedachten hebben
  • perfect zijn en zo nog wat van die onhaalbare verwachtingen
  • ow ja….en naar boven vallen, dat is ook niet echt te doen

 

Wie bepaald hoe dé realiteit eruit ziet?

Je ouders? Leerkrachten? Je baas? De regering? De media? Zeg het maar, wie is er bij machte om dat te bepalen? Ze proberen het allemaal, de één wat fanatieker dan de ander. Je ouders voor jouw eigen bestwil (als het goed is) en omdat zij zelf ook niet anders wisten. Leerkrachten vanuit een voorgeschreven stramien, zodat je straks heel mooi in de maatschappij past. Je baas vanuit zijn wens en idee om geld te verdienen. De regering wil graag een bestuurbare samenleving en de media vormen vaak het doorgeefluik daarvoor. Geen van deze partijen is objectief dus heb je altijd met een gekleurd beeld te maken, met een realiteit die het beste past in hún kaders. De realiteit bestaat niet, het gaat altijd over een realiteit.

Het gaat altijd over een verzameling gedachten en overtuigingen die een bepaalde groep mensen met elkaar gemeen hebben. Ouders, scholen, werkgevers of de overheid, hebben een gedeelde realiteit en die is voor ouders weer anders dan voor werkgevers bijvoorbeeld. En voor Jan Modaal (als die al bestaat) is de realiteit heel anders dan voor mensen die duizenden euro’s per maand verdienen. Mijn realiteit met een hond en vier katten is anders dan die van iemand die is gebeten door een hond of slechte ervaringen heeft met katten. Enz. enz. Dat laat al duidelijk zien dat je voor een groot deel je eigen realiteit bepaald met de keuzes die je maakt in je leven.

NIET realistisch blijven!

Helaas hebben we dát niet geleerd. Je werd meestal niet gewezen op je keuzes en op het feit dat de keuzes die je vandaag maakt bepalend zijn voor je toekomstige realiteit. Je leerde niet om ook eens naast de gebaande paden te gaan kijken en ook eens buiten de standaard kaders. Niemand heeft je erop gewezen dat je je huidige realiteit creëerde met de waarheden die je aannam en vervolgens naleefde. Dus zag je ook niet dat je die realiteit keer op keer opnieuw creëerde doordat je naar dezelfde waarheden bleef leven. Je hoopte misschien dat je wensen werkelijkheid werden, maar je kan geen andere resultaten verwachten als je exact hetzelfde blijft geloven en doen.

Jouw lievelingsleven bevindt zich juist buiten die kaders, buiten je comfortzone en buiten dat wat jij als realistisch hebt betiteld. Daar waar de meeste mensen stoppen omdat ze het niet meer realistisch vinden, moet je juist nog een klein stukje rechtdoor. Het lijkt misschien onrealistisch maar dat is niet meer dan een massa-geloof en dat houdt stand totdat iemand eraan voorbij gaat. Totdat iemand inziet dat het alleen maar gedachten zijn die je bent gaan geloven en dat je kan kiezen voor andere!

Ga op weg naar een andere realiteit

Wat je dus te doen staat als je een andere realiteit wil is NIET realistisch blijven! Je niet blijven bezighouden en focussen op hoe het nu ís, maar al je aandacht juist gaan richten op hoe jij wil dat het wordt. Op de realiteit zoals jij die graag wil hebben. Word je er heel, HeeL, HEEL bewust van dat je exact op die manier je huidige realiteit vorm hebt gegeven en dat je dus ook een nieuwe richting kan kiezen. Op precies dezelfde manier, namelijk die realiteit als waarheid aannemen. Die realiteit voor je zien, zoals je je huidige realiteit ook steeds voor ogen hield. Keuzes maken die in lijn zijn met de realiteit zoals jij die wil en stappen zetten in de richting die jij op wil. Negeren wat je elke dag ziet, dat is het gevolg van oude gedachten, je gaat nu lekker aan de slag met nieuwe!

NIET realistisch blijven dus, want dat gaat je niks nieuws brengen!

Change your mind to change your life

Zelf kiezen waar jij je aandacht aan geeft

In het vorige artikel zagen we al heel wat invloeden die niet bepaald jouw lievelingsleven ondersteunen. Alle media met elk (half?) uur alle narigheid in de wereld, talkshows waarin ze al deze narigheid tot in de treuren herkauwen, social media en de mensen om je heen. Over het algemeen komen

Lees verder »
WIL je deze realiteit?

WIL je deze realiteit?

Je creëert constant. Elke dag en elk moment van die dag. Met iedere gedachte die je denkt vertel je je mind welke kant je op wil. Dat is niks nieuws, dat is altijd al zo geweest, dat is hoe je de realiteit kleurde die je nú leeft. Als die helemaal

Lees verder »

Je mind is goedgelovig

Al eerder heb ik hierover geschreven, over het feit dat je mind alles gelooft wat je haar voorhoudt. Niet wat je één of twee keer hoort of ziet, maar alles wat je bij herhaling aanbiedt wordt opgeslagen. Je mind heeft geen goed of fout filter en kent het verschil niet

Lees verder »
Laat je inspireren!
Wekelijks het nieuwe artikel in je mailbox én je ontvangt een gratis planner om de reis naar je lievelingsleven goed te beginnen.
Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!