Al eerder heb ik hierover geschreven, over het feit dat je mind alles gelooft wat je haar voorhoudt. Niet wat je één of twee keer hoort of ziet, maar alles wat je bij herhaling aanbiedt wordt opgeslagen. Je mind heeft geen goed of fout filter en kent het verschil niet tussen realiteit en voorstelling. Het gelooft gewoon alles waarvan jij besluit dat het zo ís, al is het nog zo’n onzin….
Your brain simply believes what you tell it most.
Dr. Joe Dispenza, neuroloog en auteur, (22 maart 1962 – )
Onze geest is een wonderlijk mechanisme. Hij verzamelt en interpreteert continu informatie uit onze omgeving en vormt op basis daarvan onze realiteit. Maar wat als die realiteit lang niet zo’n objectieve waarheid is als je denkt? Wat als onze geest helemaal niet in staat is om het verschil te zien tussen wat werkelijk gebeurt en wat jij je voorstelt?
Je mind gelooft álles
Dat is precies waar het op neerkomt: je mind gelooft álles wat je haar vertelt. Het heeft geen ingebouwd systeem om goed van fout te onderscheiden op basis van objectieve maatstaven. In plaats daarvan vertrouwt het op herhaling, overtuiging en de emoties die jij eraan koppelt. Als jij een bepaalde gedachte keer op keer herhaalt, zal je onderbewustzijn het op een gegeven moment als waarheid gaan beschouwen, of het nu gebaseerd is op feiten of niet. Dit is zowel een risico als een kans: je kan jezelf onderdompelen in belemmerende overtuigingen, maar je kan ook doelbewust een realiteit scheppen die jou vooruit helpt.
Belemmerende overtuigingen zijn bijvoorbeeld angsten. Ik sprak recent iemand die al járenlang met angsten leeft. Haar mind heeft het idee geaccepteerd wat zij het jarenlang heeft voorgehouden en nu lijken de gevaren heel reëel. Of negatieve conclusies die je hebt opgepikt. Zoals iemand die vol overtuiging zei dat ze “nou eenmaal een zwak bloedvatenstelsel heeft”. Je mind gelooft dat allemaal en creëert een realiteit die daarbij aansluit.
Vertrouwt met het gewenste resultaat
Maar als je kijkt naar sporters die visualisatietechnieken gebruiken dan zie je een heel mooie, pósitieve werking. Wanneer een topsporter zich herhaaldelijk voorstelt dat hij de perfecte sprong maakt of moeiteloos over de finishlijn snelt, bereidt zijn brein zich daar namelijk daadwerkelijk op voor. Neurowetenschappelijk onderzoek laat zien dat wanneer we ons iets echt levendig voorstellen, dezelfde hersengebieden actief worden als wanneer we die handeling daadwerkelijk uitvoeren. Met andere woorden: door je een situatie levendig voor te stellen, begin je je geest en lichaam daarop af te stemmen. En wat voor topsporters werkt, kan jij natuurlijk ook toepassen in je eigen leven.
Het mooie hieraan? Je kunt deze eigenschap van je brein inzetten in je voordeel. In plaats van je te laten meeslepen door beperkende gedachten, kun je bewust positieve overtuigingen kiezen en die versterken. Wil je zelfverzekerder worden? Visualiseer jezelf dan herhaaldelijk als een zelfverzekerd persoon. Wil je succesvoller zijn in wat je doet? Zie jezelf dan keer op keer als iemand die met gemak en plezier zijn doelen behaalt. Hoe vaker je dit doet, hoe vertrouwder het voor je brein voelt en hoe natuurlijker het wordt om je er ook echt naar te gaan gedragen.
Wat kies jij?
Naast visualisatie helpt herhaling enorm. Denk bijvoorbeeld aan affirmaties. Wanneer je bepaalde uitspraken steeds herhaalt, zoals “Ik ben succesvol in alles wat ik doe” of “Ik ben het waard om geliefd en gerespecteerd te worden,” zal je onderbewuste deze boodschappen als waar gaan beschouwen. Wetenschappelijke studies tonen aan dat herhaling van positieve affirmaties bepaalde neurale paden versterkt, wat bijdraagt aan een positievere zelfperceptie en een verhoogd gevoel van eigenwaarde.
Dit alles betekent niet dat we de realiteit moeten negeren of doen alsof er geen uitdagingen bestaan. Het betekent wél dat we onze mentale focus kunnen trainen om de aspecten van het leven die we wél kunnen sturen, te versterken. Door bewust je gedachten te kiezen en je aandacht te richten op wat goed voelt, ga je vanzelf een andere realiteit ervaren. Jouw brein volgt jouw overtuiging – de enige vraag is: wat kies je om te geloven?
Je creëert constant
Elke gedachte die je keer op keer herhaalt, is als een zaadje dat geplant wordt in je onderbewustzijn. Hoe vaker je het water geeft met aandacht en emotie, hoe sterker het groeit. Daarom is het belangrijk om bewust na te denken over wat je jezelf dagelijks vertelt. Vervang negatieve verhalen door positieve en gun jezelf elke dag een moment om iets te visualiseren dat je écht gelukkig maakt. Hoe meer je jouw geest traint in positieve denkpatronen, hoe natuurlijker het wordt voor je brein om jouw gewenste realiteit als de enige waarheid te zien.
Zoals het nu “automatisch” kiest voor angst of onzekerheid, zo zal het gaan kiezen voor positieve opwinding als jij het élke dag voorhoudt dat het wellicht spannend is, maar dat het echt de weg naar je lievelingsleven is! Of dat je je een héél stuk beter zal voelen als je deze keuze wél maakt. Vertel je mind dat het oké is, dat het mooi is, dat het goed komt, dat je ijzersterk bent en alles op z’n pootjes terecht komt. Precies zoals jij dat graag wil. Op die manier raakt je mind vertrouwd met deze nieuwe gedachten en gaat nieuwe verbindingen aanleggen in je brein ter voorbereiding op déze realiteit. Het activeert dezelfde hersengebieden als wanneer die gedachten al realiteit zíjn. Dus uiteindelijk voelt het volkomen natuurlijk om je naar de nieuwe gedachten te gedragen en gaat het vanzelf, zonder nadenken.
Wat wordt jouw nieuwe verhaal?
Wil je echt aan de slag met de verhalen die je je mind voorhoudt en op weg gaan naar het leven zoals jij het graag ziet? Dan helpt dit werkboek je absoluut op weg! Of het nou gaat om één gebied in je leven of alles tegelijk, met dit werkboek pak je het stap voor stap aan en creëer je nieuwe verhalen.