Toen je vanmorgen de kamer in kwam en zag dat de rommel van gisteren er nog stond werd je daar niet vrolijk van. De kritiek van je collega een paar uur later, maakte je boos en teleurgesteld. Je was zelf niet erg vriendelijk tegen de kassière in de supermarkt omdat het daar zo druk was en je humeur ver beneden peil. Het nieuwe recept dat je ging uitproberen viel in het water doordat je partner later thuis kwam.
Gevoel creëert gedachten. Daar is iedereen het wel over eens; maar men heeft meer moeite met het idee dat gedachten ook gevoel creëren, hoewel dit nauwelijks minder waar is.
Nicolas Chamfort, Frans schrijver, journalist en toneelschrijver 1741-1794
We zien hier een redelijk doorsnee dag zoals we die allemaal regelmatig beleven denk ik. Er gebeuren altijd allerlei dingen om je heen en die hebben invloed op jouw humeur. Tenminste in het voorbeeld hierboven is dat heel duidelijk het geval. De rommel van gisteren, de kritiek van een collega, drukte in de supermarkt en een partner die wat later komt, bepalen het humeur. Wat we dus steeds zien is een situatie, gevolgd door een gevoel en van daaruit onderneem je actie. Dat lijkt heel logisch, maar is het eigenlijk niet. Je leeft op deze manier achterstevoren!
Je bent namelijk steeds aan het reageren op je omgeving en dus afhankelijk van die omgeving voor een goed gevoel. En zoals we al vaak hebben gezien is je gevoel toonaangevend in je leven. Hoe jij je voelt bepaald wat je doet en wat je uitstraalt. En wat je uitstraalt is ook wat je ontvangt. Het is dus van groot belang om uit te stralen wat je wíl ontvangen!
Wil je chagrijn ontvangen, straal dat dan vooral uit als je ‘s morgens beneden komt. Wil je onredelijke reacties ontvangen, geef die dan zoveel mogelijk als een collega kritiek uit. Is het ongeduld wat je graag ziet komen, zorg dan dat je je flink opwindt over drukte in een supermarkt. En heb je een hekel aan liefde en harmonie in je relatie, voorkom dan ten alle tijden dat je die geeft. Op deze wijze kun je consequent voorkomen dat je overvallen wordt door vriendelijkheid, redelijke gesprekken, geduld of een liefdevolle relatie.
Maar mocht je dit scenario nou niet zien zitten, dan zijn er gelukkig andere wegen. Dan is het van belang dat je gaat ontdekken wat je wél wil. Wat wil je doen, hebben of zijn? Hoe wil je zijn, maar vooral hoe wil je je voelen? Wanneer je heel bewust zelf aan het roer van je leven gaat staan en dus bewust kiest voor hoe je je wil voelen, dan komen je acties vanuit dát gevoel en creëer je situaties die dat gevoel weerspiegelen. Dan hebben we dus eerst een gevoel, dan een actie en daarmee creëren we de situaties die we tegenkomen. Dat is duidelijk een andere volgorde dan in de eerste alinea en levert ook heel andere resultaten op.
Als jij nog in je bed hebt besloten dat je je vandaag dankbaar en blij wil voelen, dan storen die kopjes en glazen van gisteren je niet, maar ruim je die op met een dankbaar gevoel voor de gezellige avond die je had. Je collega slaat je niet uit het veld met haar kritiek, maar je bent haar dankbaar dat ze met je meedenkt. Dankbaar voor de tijd die je hebt om nog boodschappen te doen manoeuvreer je vrolijk tussen de andere klanten door, op weg naar een kassière die je vriendelijke te woord staat. En dat je partner wat later komt is geen enkel probleem, dat geeft je de tijd om het extra gezellig te maken.
Steeds opnieuw kies je bewust voor het gevoel dat je wil hebben en straal je dat uit. Met deze dankbare houding trek je dankbaarheid aan en zal je zien dat je in situaties terecht komt waarin men jou dankbaar is voor je hulp, advies, geduld of wat dan ook. Je leeft niet meer achter de feiten aan, maar trekt naar je toe wat je graag ziet komen. Kies hoe je je wil voelen, neem acties die zorgen dat je je zo voelt en zie wat er om je heen gebeurt….. een hele leuke én verslavende manier van doen .
Jij bepaalt en je omgeving reageert op jouw keuze.