Je goed voelen is niet vanzelfsprekend.

Je goed voelenDe zon schijnt weer heerlijk, we zijn veel buiten en iedereen lijkt relaxter en vrolijker. Het lijkt wel alsof het leven makkelijker is in de zomermaanden……

Gelukkig is de mens die niet achter het geluk aanzit als achter een vlinder, maar dankbaar is voor alles wat hem gegeven werd!
Phil Bosmans, Belgische pater en schrijver 1922-2012

Maar is dat wel zo? Als ik kijk naar de cijfers dan is dat idee niet terug te vinden. Onderzoek uit 2009 laat zien dat de meeste zelfdodingen in juli en augustus plaatsvinden en niet zoals velen denken in de donkere maanden aan het einde van het jaar. In het donker van huis, door het slechte weer heen en in het donker weer terug, veel kou en zelfs alle kerst-stress en de bijbehorende -familie-ruzies geven blijkbaar minder aanleiding tot depressieve gevoelens dan het voorjaar en de zomer. Wetenschappers hebben er geen verklaring voor.

De zomermaanden hebben wel wat kenmerken die evengoed voor een slecht gevoel kunnen zorgen als de donkere wintermaanden, maar dat lijkt minder geaccepteerd. De winter-dip lijkt toegestaan, maar een zomer-dip? Komaan zeg, dat kan toch niet? Toch zijn ook daar een aantal redenen voor te noemen;

  • Veel licht is niet alleen maar leuk. Rond vijf uur ’s morgens laat de zon zich al zien en pas tegen half elf wordt het weer donker. Die “overdosis” aan daglicht is niet voor iedereen prettig. Het zorgt dat er geen melatonine wordt uitgescheiden en we dus minder gemakkelijk slapen. Een tekort aan slaap heeft heel wat negatieve gevolgen.
  • Ook weinig licht is een probleem wat je in de zomer tegen kan komen. Hele dagen in een kantoor met getinte ramen en de airco aan, of mensen die echt last hebben van de warmte en daarom veel binnen gaan zitten met de gordijnen dicht.
  • Het gevoel dat alles verplicht leuk moet zijn en iedereen blij, kan juist zorgen voor een gevoel van eenzaamheid en depressie als jij je niet blij voelt.
  • En een overdosis aan “mooie mensen” kan zorgen voor een dieper gevoel van onzekerheid dan in de seizoenen waarin we bedekt zijn door een flinke laag kleding. Allemaal prachtige, gebruinde lijven en daar sta jij dan met je te dikke- of juist te dunne melkflessen.

Kortom er zijn in alle seizoenen allerlei redenen te vinden voor negatieve en depressieve gevoelens. Een dip of serieuze depressie is niet seizoensgebonden.

Wat een wezenlijk verschil kan maken is een gevoel van controle. Het gevoel dat je zelf iets kunt doen om een uitweg te vinden. Voor de daglicht- en slaapproblemen zijn natuurlijk wel eenvoudige oplossingen te vinden zoals melatonine toevoegen, verduisterende gordijnen of een slaapmaskertje gebruiken. Maar voor depressieve gevoelens, het gevoel dat iedereen gelukkiger, blijer en/of mooier is dan jij, is dat een stuk moeilijker.

Natuurlijk is het op de eerste plaats belangrijk om er eerlijk over te zijn, eerlijk tegen jezelf en tegen anderen. Op de vraag hoe het met je gaat, kun je natuurlijk blijven zeggen “goed” en dan hoef je verder niks uit te leggen. Maar uiteraard komt er op die manier geen verandering in je gevoelens, je kan zaken pas oplossen als je erkent en accepteert dat ze er zijn. Ga dus op de eerste plaats eerlijk zijn tegen jezelf, erken dat die gevoelens er zijn en ga tegen iemand -of een paar mensen- die je vertrouwt ook eerlijk antwoorden op die vraag. Maak het gewoon bespreekbaar, je goed voelen is niet vanzelfsprekend en je zal ervan staan te kijken hoeveel anderen zich ook lang niet zo happy voelen als ze doen lijken. Ben eerlijk tegen de mensen die dichtbij je staan en laat ze weten hoe je je écht voelt. Dat zou eigenlijk normaal moeten zijn; niet de Facebook- en Instagramlevens, maar échte oprechte belangstelling voor elkaar en de ruimte om eerlijk te zijn, je niet verplicht goed hoeven te voelen, maar mogen zeggen wat er echt in je omgaat.

Ga schrijven. “Ja hoor, daar heb je haar weer met haar schrijven“. Ja ik weet het, maar het is al lang niet meer alleen mijn overtuiging dat schrijven écht iets in beweging zet, er zijn al lang allerlei onderzoeken die mijn betoog onderschrijven (hahahah!). Schrijven biedt een uitlaatklep waar je je helemaal vrij kan uiten, waar je álles kwijt kan, ook die dingen waar je je voor schaamt en die je dus echt niet tegen anderen gaat zeggen. Al schrijvend maak je ruimte in je gedachten en krijg je dingen op een rijtje. Je schrijft letterlijk van je af en bent het dus -voorlopig even- kwijt. Wat geschreven is kun je terug lezen en dat voorkomt dat je óf in kringetjes ronddraait, of dingen steeds groter denkt. Je kan ervoor kiezen om het wél aan iemand te laten lezen waardoor er iemand is die echt je diepste gevoelens kent en waar je terecht kunt. En zo zijn er nog veel meer redenen te noemen waarom schrijven je écht zal helpen.

Zoek steeds naar een iets beter gevoel. Je hoeft geen reuzensprongen te maken en je morgen weer goed te voelen, steeds een heel klein stukje beter is goed genoeg. Als je je heel wanhopig voelt door iets wat er gebeurt is, dan lukt het niet om je ineens weer blij te voelen. Maar het lukt misschien wel om je boos te voelen. Dat lijkt geen vooruitgang, maar dat is het zeker wel, het zal je een beter gevoel opleveren dan de wanhoop die je voelde. En vanuit die boosheid kun je weer een stapje zetten naar frustratie of irritatie, om uiteindelijk via ongeduld en tevredenheid uit te komen bij optimisme en hoop. Steeds een heel klein stapje in de richting van een béter gevoel, niet ineens een goed gevoel. Heb geduld en ben lief voor jezelf.

En geniet en wees dankbaar voor elk klein dingetje wat je kunt vinden of bedenken. Door je aandacht te focussen op iets waar je van geniet en dankbaar voor bent, zul je je beter voelen en meer van dit soort dingen aantrekken. Je hebt dan steeds meer dingen om van te genieten en steeds meer oog voor het mooie en positieve om je heen. Al is het nóg zo klein, zoek er bewust naar, elke keer als je waardering weet op te brengen voor iets om je heen of iets in jezelf, straal je positieve energie uit en trek je die daarmee ook weer aan.

Zet kleine, haalbare stappen op weg naar jouw geluk. En niet vergeten: de zon schijnt vandaag speciaal voor jou!

Angst is een gedachte

Het is “maar” een gedachte

Angst dus. Hoe overweldigend het soms ook voelt, het is uiteindelijk alleen maar een verhaal dat we onszelf vertellen. Het is een kluwen van gedachten die we hebben gevormd op basis van onze ervaringen, overtuigingen en verwachtingen. Maar wat gebeurt er wanneer je die angstige gedachten echt op hun waarde

Lees verder »
Uiteindelijk is het ALTIJD angst

Het is uiteindelijk ALTIJD angst

“Je gedachten, gevoelens en emoties voeden je lichaam óf vergiftigen het”…. schreef ik in het vorige artikel. Dat is een stevige uitspraak misschien, maar wel een ware want wat we denken en voelen heeft directe gevolgen voor ons fysieke en mentale welzijn. Deze uitspraak is gebaseerd op wetenschap en eeuwenoude

Lees verder »
Laat je inspireren!
Wekelijks het nieuwe artikel in je mailbox én je ontvangt een gratis planner om de reis naar je lievelingsleven goed te beginnen.
Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *