We hebben allemaal verlangens, wensen en dromen. Je zou best meer geld willen hebben, of een mooier huis. Die auto zou leuk zijn, een heel andere carrière of een heel andere vent 😉 We dromen allemaal over van alles en nog wat, maar we hebben vaak ook al besloten dat het niet gaat gebeuren. We hebben ingebouwde hindernissen.
“Als we handelen in harmonie met de dingen, ontmoeten we de minste weerstand”
– Tao Meng –
Waarom hebben we al besloten dat het niet zou kunnen, nog vóórdat we het überhaupt geprobeerd hebben?! “Ik zou wel graag meer geld willen hebben, MAAR……”. “Het liefste zou ik van mijn passie mijn beroep willen maken, MAAR……”. “Die vrouw die ik steeds tegenkom is écht leuk, ik zou haar willen leren kennen, MAAR……”. “Ohh in zo’n huis zou ik echt graag willen wonen, MAAR……”. En na die MAAR komt dan steeds de uiteenzetting van de redenen die we zélf hebben bedacht waarom het NIET kan. We hebben zelf alle hindernissen al ingebouwd en dat maakt de kans dat het gaat lukken inderdaad heel klein.
Maar dan zijn we wel aan een paar dingen voorbij gegaan;
Het lukt anderen wel, dus het kan, ook voor jou!
Klopt die hele uiteenzetting die je eraan toevoegde wel? En
Als jij er zelf al niet in gelooft, als je zelf zoveel blokkades opwerpt, hoe kan het dan nog lukken?
Wat zijn ingebouwde hindernissen?
Ingebouwde hindernissen zijn mentale, emotionele of gedragsmatige obstakels die ons belemmeren om te groeien en veranderen. Ze ontstaan vaak door vroegere ervaringen, overtuigingen en patronen die stevig wortel hebben geschoten. Denk aan onzekerheden, perfectionisme, angst om te falen of een gebrek aan zelfvertrouwen.
Volgens de cognitieve psychologie spelen automatische gedachten een grote rol. Deze gedachten zijn snel en vaak negatief, zoals: “Ik ben niet goed genoeg” of “Wat als ik faal?”. Ze ontstaan onbewust en kunnen onze acties (of het gebrek daaraan) sterk beïnvloeden.
Herkomst van interne blokkades
Deze blokkades zijn niet zomaar ontstaan. Vaak liggen de oorzaken in:
- Opvoeding en omgeving: Overtuigingen zoals “Je moet altijd hard werken om succesvol te zijn” kunnen diepe indruk achterlaten.
- Angst voor afwijzing: Negatieve ervaringen of kritiek kunnen leiden tot een diepe behoefte om fouten te vermijden.
- Sociale druk: De maatschappij legt ons normen op over hoe we zouden moeten presteren, eruitzien en leven.
- Zelfbeschermingsmechanismen: Ons brein probeert ons te beschermen tegen risico’s door ons vast te houden in vertrouwde patronen.
De eerste stap in het overwinnen van interne blokkades is ze herkennen. Stel jezelf de volgende vragen:
- Welke gedachten houden mij tegen bij het zetten van een volgende stap?
- Welke patronen herhaal ik steeds zonder vooruit te komen?
- Wat voel ik als ik uit mijn comfortzone probeer te stappen?
Het beantwoorden van deze vragen kan confronterend zijn, maar het is een cruciaal startpunt.
Hoe overwin je ingebouwde hindernissen?
Door een beslissing te nemen en daar heel duidelijk over te zijn. Niet “ik zou wel willen dat…..” maar “ik ga nu…..” vul maar in wat je graag wil doen, hebben of zijn. De mensen die wel in die auto rijden, in dat huis wonen, van hun passie hun beroep hebben gemaakt of hun droompartner hebben gevonden, die lieten het niet bij “ik zou wel willen dat…..”. Die hebben niet zitten wachten tot ze met hun dromen aan de deur stonden, maar die hebben een beslissing genomen. Die hebben gewoon besloten dat het er ging komen, linksom of rechtsom. Ze hebben hun bestelling heel duidelijk, zonder andere opties en zonder ge-MAAR de lucht in geslingerd.
Luister de volgende keer eens heel nauwkeurig naar wat je na die “MAAR”….. allemaal zegt. Schrijf al die maar-en een keer op en ga ze dan één voor één eens goed bekijken. Zijn ze überhaupt wel waar? Zijn het échte, onoverkomelijke hindernissen? Of zijn het misschien drogredenen om geen actie te ondernemen? Zijn het excuses om te kunnen blijven waar je bent, waar het vertrouwd en veilig is? Zijn het wel echt jouw overtuigingen, of heb je ze overgenomen van anderen? Is het allemaal écht of zijn het angsten en onzekerheden die je jezelf voorhoudt?
Als jij het al niet gelooft
Dan heeft het weinig kans van slagen denk je niet? Al jouw maar-en zijn weerstanden die er voor zorgen dat je je wensen niet kan vervullen. Datgene wat je wenst kan geen werkelijkheid worden als jij zelf het tegenovergestelde gelooft. “Ow dat lukt me toch nooit!” Nee, natuurlijk niet als je er zelf niet in gelooft. Je zal eerst ruimte moeten maken in je leven en in je hoofd, eerst geloven dat het kan, dan zien. Als jij geen weerstanden meer hebt, geen maar-gedachten, dan kun je de weg gewoon zien. Niet de hele weg, maar wel de eerste stap die je kan zetten. Het is JUIST de weg van de minste weerstand die je moet nemen! Je kan je misschien wel voorvallen herinneren waarin je de weerstand liet varen, het ge-maar achter je liet en je ineens zag hoe je het voor elkaar kon krijgen, hoe je er kon komen. De weg van de minste weerstand.
Wij hebben allemaal geleerd dat de weg van de minste weerstand een soort zwaktebod is. Dat is lui, of die neem je alleen als je zwak bent. Maar waarom geloven we dat we bedoelt zijn om constant tegen de stroom in te zwemmen? Tenzij je een zalm bent, is dat helemaal geen logische gedachte! “Go with the flow” is zo’n zweverige zin die velen niet willen horen, maar het is wel het meest logische om te doen. Laat je meevoeren met de stroom, de stroom van wat goed voelt, van wat je graag doet, wat bij je past en waar je energie van krijgt. Dan voel je geen weerstanden waar je tegenin moet.
Probeer eens iets kleins
Het zal misschien niet meevallen om nu ineens in actie te schieten om je grootste dromen waar te maken. Daar heb je al zoveel gedachten omheen, heel veel maar-en, dat dat misschien nog even wat hoog gegrepen is. Maar je kan jezelf laten zien hoe gemakkelijk dit “bestellen” in de praktijk werkt door te beginnen met iets kleins. Iets waar je niet veel gedachten over hebt, wat niet omringt is met weerstanden.
Bijvoorbeeld iets wat je al een tijdje zoekt, niet heel belangrijk, maar gewoon iets wat je graag zou vinden. Ga er vanuit dat je het binnenkort zal vinden, weet dat gewoon zeker en laat het vervolgens los. En als je dan een ingeving krijgt, zo één van “misschien moet ik daar eens kijken of die eens bellen”, ga dan niet tegen de stroom inzwemmen door te denken “ja maar dat heb ik al gedaan en ik kan hem of haar daar toch niet mee lastig vallen”, maar neem de weg van de minste weerstand; gewoon even kijken of bellen. Die ingeving krijg je niet voor niks, er is geen weerstand dus de antwoorden waaien zo je leven binnen. En….
Niet geschoten is altijd mis!
Wil je meer leren over hoe al die gedachten zijn ontstaan en hoe je ze zou kunnen inzetten om je wensen en dromen wél te realiseren?
In deze twee ebooks leg ik het je uit!