Hoe leer je positief denken?

We hebben altijd de neiging om het negatieve beter te onthouden dan het positieve. Als er in een functioneringsgesprek één minpuntje was tegenover vele positieve opmerkingen, dan overschaduwt dat minpuntje al de positieve respons. Er zijn wel vijf complimenten nodig om de schade van één kritische opmerking te compenseren. Hoe komt het toch dat het negatieve blijkbaar beter of sneller wortel schiet in onze hersenen? En hoe leer je positief denken?

“Eén lepel teer kan een vat honing bederven,
maar één lepel honing in een vat teer betekent niets”
Oud Russisch spreekwoord

De reden hiervoor is te vinden in de evolutie. In ver vervlogen tijden was het van levensbelang om je te focussen op gevaar. Gevaar liep vaak op vier poten en had scherpe klauwen. Dus wat was belangrijker, die heerlijk rijpe tros bananen in de boom of een enorme leeuw in de struiken? Wanneer deze jager zich zou focussen op het positieve, de bananen, dan was de afloop waarschijnlijk fataal. Onze hersenen zijn dus van oudsher geprogrammeerd om zich bezig te houden met gevaar en negatieve gevolgen van ons gedrag. En hoewel we in de huidige maatschappij geen leeuwen aantreffen in de struiken, functioneren onze hersenen nog altijd hetzelfde. Is iemand één keer gebeten door een hond, dan staat dat vaak garant voor een levenslange angst voor honden, zelfs wanneer er meerdere positieve ervaringen met die trouwe viervoeter tegenover staan. Ons brein slaat het negatieve op en houdt het levenslang vast als je er niet bewust iets aan verandert.

Dé realiteit bestaat niet.

Positief denken heeft een beetje negatieve of vermoeiende klank gekregen omdat er een hele hype rondom ontstaan is. Maar feit blijft natuurlijk dat je er wel gelukkiger, vrolijker, gezonder en gezelliger van wordt. Negatief denken mag dan van oudsher onze programmering zijn, in onze huidige maatschappij levert het niets meer op dan negatieve gevoelens met alle negatieve gevolgen van dien. Mensen die negatief denken noemen zichzelf vaak realistisch en gaan er vanuit dat de positieve denkers de realiteit uit het oog verliezen. Maar “dé realiteit” bestaat helemaal niet, die is altijd gekleurd door degene die ernaar kijkt. Mijn realiteit is altijd anders dan de jouwe, omdat ik ernaar kijk vanuit mijn perspectief en met mijn ervaringen. Ik ben bijvoorbeeld nooit gebeten door een hond, dus mijn realiteit zegt dat honden fantastisch zijn.

De beste stuurlui staan natuurlijk ook hier weer aan wal, maar in dit geval kunnen die mensen aan wal wel handig zijn. Zij zien dingen weer vanuit een heel ander perspectief dan jij en kunnen je daardoor vaak gemakkelijk attent maken op bijvoorbeeld een denk-foutje, een onlogische conclusie of helpen aan een geheel nieuwe gedachte. Zelf zit je soms helemaal vast in je negatieve gedachtegangen en zie je daardoor geen andere mogelijkheden. Door erover te praten met die stuurlui die aan wal staan, krijg je een andere kijk op dingen aangeboden die soms natuurlijk kan zorgen voor een doorbraak in je negatieve spiraal.

Leer anders denken.

Maar ook zelf kun je stappen ondernemen. De programmering van je brein is aangeleerd, dus je kan dat mooie brein ook een nieuw programma leren. Dat gaat natuurlijk niet binnen een week, maar elke stap is er één. Ga je gedachten af en toe eens bewust onderzoeken. Daar kun je je geen hele dagen mee bezig houden, maar je kunt op vaste, rustige momenten even onderzoeken waar je gedachten zoal mee bezig zijn. Bijvoorbeeld als je in de auto zit, wanneer je onder de douche staat, of als je ’s avonds net in je bed ligt. Vraag je even af wat je gedachten aan het doen zijn en of dat positief of negatief is.

Wanneer je tot de conclusie komt dat je gedachten donkere wolken zijn, wolken van zorgen, stress, spijt of angst, probeer er dan achter te komen of die gedachten wel juist zijn en of de resultaten van die negatieve gedachten je gaan helpen. Er volgen geen mooie resultaten uit negatieve gedachten, er komen geen rozen tevoorschijn wanneer je cactuszaden hebt geplant. Laat de negatieve gedachten smelten als sneeuw voor de zon door je te richten op mooie en positieve gedachten. Niet door problemen of zorgen in je leven te ontkennen, maar door je te focussen op de super-goede en briljante oplossingen die je weet te bedenken. Dát gaat je positieve resultaten opleveren, blijven hangen in een negatieve spiraal zeker niet. Laat de zon dus schijnen zodat die donkere wolken oplossen.

Met gezond verstand.

Van oudsher zijn onze hersenen dus geprogrammeerd om zich bezig te houden met gevaar en negatieve gevolgen van ons gedrag, maar dat is niet meer nodig. We hoeven gevaren niet te gaan ontkennen, het is nog steeds heel handig als je blijft opletten in het verkeer bijvoorbeeld, maar een constante angst voor ongelukken maakt je geen betere chauffeur. Steeds alert en gefocust op alles wat mis zou kunnen gaan maakt je zorgelijk en angstig, beiden geen positieve gedachten die iets moois zullen opleveren. Met gezond verstand opletten is genoeg en verder kunnen je gedachten gewoon leuke dingen gaan doen!

Let them play and create beautifull stuff!

Ebook - Keep growing | persoonlijke ontwikkeling | oefeningenIn mijn ebook “Keep going, keep growing” vind je oefeningen op alle mindset-gebieden, óók oefeningen om je bewust te worden van je gedachten.

Change your mind to change your life

Angst is een gedachte

Het is “maar” een gedachte

Angst dus. Hoe overweldigend het soms ook voelt, het is uiteindelijk alleen maar een verhaal dat we onszelf vertellen. Het is een kluwen van gedachten die we hebben gevormd op basis van onze ervaringen, overtuigingen en verwachtingen. Maar wat gebeurt er wanneer je die angstige gedachten echt op hun waarde

Lees verder »
Uiteindelijk is het ALTIJD angst

Het is uiteindelijk ALTIJD angst

“Je gedachten, gevoelens en emoties voeden je lichaam óf vergiftigen het”…. schreef ik in het vorige artikel. Dat is een stevige uitspraak misschien, maar wel een ware want wat we denken en voelen heeft directe gevolgen voor ons fysieke en mentale welzijn. Deze uitspraak is gebaseerd op wetenschap en eeuwenoude

Lees verder »
Laat je inspireren!
Wekelijks het nieuwe artikel in je mailbox én je ontvangt een gratis planner om de reis naar je lievelingsleven goed te beginnen.
Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *