Waarom denk je erover?

Een goede vraag…. “waarom?”. En niet waarom denk je er zó over, die vraag kennen we onderhand wel. Die leidt tot discussies waarin we elkaar ‘om de oren slaan’ met argumenten die onze eigen waarheid onderschrijven. Maar dat maakt het nog niet DE waarheid. Nee, de vraag was; “waarom denk je erover?”

“Wat de mens in verwarring brengt zijn niet de feiten, maar de dogmatische meningen over de feiten.”

Epictetus, Romeins stoïcijns filosoof 50-130

Als je volkomen vrij bent om de onderwerpen te kiezen waaraan je je tijd en aandacht besteedt, waarom zijn er dan zóveel mensen aan het piekeren en zich zorgen aan het maken? En waarom kiezen zoveel mensen voor “de meest gangbare” gedachten, zelfs als die helemaal niet logisch klinken of je zelfs tegenstaan? Waarom is het “not done” om gewoon géén mening over iets te hebben? Waarom moet je bijna verplicht mee in angst en zorgen? Als we volkomen vrij zijn om de allermooiste gedachten te kiezen, waarom dóen we dat dan niet?!

In het vorige artikel (en velen dáárvoor) hebben we al gezien dat je vaak gewoon kiest voor datgene wat je gewend bent. De manier waarop je ouders dachten is meestal ook de basis van jouw gedachtengangen. En daarnaast hebben we massaal de behoefte om ergens bij te horen en dat betekent dat afwijken van de massa een risico inhoudt. In oude beschavingen stond uitsluiting gelijk aan de doodstraf omdat je zonder je medemensen niet kon overleven. Die angst zit nog altijd ingebakken in de mens, we willen niet teveel afwijken van de groepen waar we onderdeel van zijn.

Uiteindelijk geloof je het

Dus verkondigen we vaak de meest gangbare mening, zodat we erbij blijven horen. Ook als die mening of gedachten niet positief zijn en ons zelfs schaden. We sluiten ons aan bij de mening van de massa uit angst dat we alleen komen te staan. Maar dat betekent soms (of misschien wel vaak) dat je gedachten aanneemt die niet overeenkomen met jouw overtuigingen. Jij roept bijvoorbeeld ook “doe het raam dicht anders worden we ziek”, terwijl je echt niet gelooft dat je ziek wordt van een luchtstroom. Of je praat mee over een virus terwijl je eigenlijk denkt dat die manier van praten meer schade brengt dan dat virus waar het over gaat.

Het lijkt misschien allemaal onschuldig, maar als je in elke situatie weer opnieuw op die manier meepraat, dan breng je je eigen overtuigingen aan het wankelen. En voor je het weet ga jij je ook ongerust maken of word je zelfs angstig. Elke gedachte heeft gevolgen, zelfs gedachten die je in eerste instantie niet gelooft. Als iemand voor het eerst iets hoort dan bestempel je het wellicht als onzin of je veroordeeld het zelfs. Wanneer je dat steeds vaker of zelfs elke dag hoort, ga je het normaal vinden. En uiteindelijk accepteer je het idee. Marketing afdelingen weten heel goed gebruik te maken van dit systeem.

Weigeren mee te praten

Vaak is het moeilijk om weerstand te blijven bieden aan een idee waar zoveel mensen om je heen in lijken te geloven. Je belandt steeds opnieuw in discussies waarin je je eigen overtuigingen moet verdedigen. Maar het minste wat je wel kan doen is weigeren mee te praten. Je kan gewoon zwijgen en op die manier bij je eigen overtuigingen blijven. Je kan ervoor kiezen om niet mee te varen op de stroom die voor jou de verkeerde kant op gaat. Je kan weigeren om die gedachten te gaan delen en trouw blijven aan die van jou. Je kan gewoon kiezen voor je eigen bubble in het geheel, een bubble waarin jouw waarheid de norm is.

Daarmee zijn we weer bij de vraag uit de eerste alinea “waarom denk je erover?”. Je gaat je alleen maar onzekerder en minder sterk voelen door mee te gaan in sommige gedachten. Blijf bij jezelf en blijf trouw aan de overtuigingen waar jij in gelooft en die je sterk maken. Om te groeien is ontwikkeling nodig en ook weerstand. Dus door te ervaren wat je niet wil en niet gelooft kom je erachter wat je wel wil in je leven en wat je wel gelooft. Hiervoor is het dus ook belangrijk dat je mensen tegenkomt met een andere mening. Maar verzuip jezelf er niet in. Luister één keer of misschien nog een tweede, maar zet het geluid daarna uit en vorm je eigen mening gebaseerd op jouw eigen overtuigingen.

Maak jezelf niet bang of onzeker,
maar denk je eigen blije gedachten!

Change your mind to change your life

Je moet wel realistisch blijven...?

Je moet wel realistisch blijven…?

Dat is een reactie die we ons leven lang al horen. Niet alleen van je ouders, maar ook docenten, familie, vrienden en collega’s. Het lijkt alsof iedereen met diezelfde naald is ingeënt, allemaal verkondigen ze hetzelfde. Sommige dingen zijn nou eenmaal niet realistisch volgens deze realisme-brigade. Dat roept alleen wel

Lees verder »

Zelf kiezen waar jij je aandacht aan geeft

In het vorige artikel zagen we al heel wat invloeden die niet bepaald jouw lievelingsleven ondersteunen. Alle media met elk (half?) uur alle narigheid in de wereld, talkshows waarin ze al deze narigheid tot in de treuren herkauwen, social media en de mensen om je heen. Over het algemeen komen

Lees verder »
WIL je deze realiteit?

WIL je deze realiteit?

Je creëert constant. Elke dag en elk moment van die dag. Met iedere gedachte die je denkt vertel je je mind welke kant je op wil. Dat is niks nieuws, dat is altijd al zo geweest, dat is hoe je de realiteit kleurde die je nú leeft. Als die helemaal

Lees verder »
Laat je inspireren!
Wekelijks het nieuwe artikel in je mailbox én je ontvangt een gratis planner om de reis naar je lievelingsleven goed te beginnen.
Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!