Hoe breng je de rust terug in je hoofd?

Is het in jouw hoofd ondertussen ook een beetje rommelig? Regels die om de haverklap veranderen, je werk dat misschien op een heel andere manier verloopt. Onzekerheden om je heen. Vrienden en familie die zich wel of niet druk maken. Social media die je met honderden berichten om je oren slaat. Je brein draait overuren. Hoe krijg je die weer zo ver dat ie z’n gemak houdt? Hoe breng je de rust terug in je hoofd?

Doe je uiterste best in moeilijke tijden je rust te bewaren.
Horatius, Romeins dichter 65 v.C. – 8 v.C.

Je brein heeft de fijne gewoonte om honderd-en-één gedachten voor de dag te halen als je in je bed ligt, rustig even gaat zitten, een wandeling maakt met de hond of onder de douche staat. Stel je wil je dag beginnen met een rustige meditatie, dan besluit je brein om te beginnen met het opstellen van een to-do lijst. Of je ligt ´s avonds na een drukke dag eindelijk in je bed en je brein besluit om nog even na te praten over die opdracht die deze week af moet zijn. En bedankt hé, gedaan met de rust!

Hoe krijg je die kwebbel stil?

Gelukkig zijn er wel manieren om een betere band op te bouwen met deze vriendelijke vriend. Vijf tips:

Tip 1: Een mooie, rustige plek

Je brein is soms net een klein kind en weet van geen ophouden. Het draaft een beetje door in waar het goed in is; gedachten produceren. Maar gelukkig kun je je brein ook als een klein kind aan de hand nemen en met wat afleiding naar rustiger oorden leiden. Blijf daarbij vriendelijk, tegen een klein kind zou je ook niet gaan snauwen. Leid je gedachten vriendelijk naar een rustige plek die je een goed gevoel geeft. Creëer die plek in gedachte en je zult merken dat je brein, misschien na enig gesputter graag meedoet aan dit spelletje. Maak de plek zo levendig mogelijk met zoveel mogelijk details en voel hoe goed het daar voelt.

Tip 2: Meditatie oefening

Toch mediteren? Ga rustig zitten of liggen en richt je aandacht op je ademhaling. Volg gewoon je ademhaling zonder daar iets aan te veranderen. Zie jezelf als een strak blauwe lucht en je gedachten als witte wolkjes. Ze drijven gewoon voorbij, je hoeft er niet op in te gaan en je hoeft niet met ze mee tot ze uit het zicht zijn. Je hoeft er geen mening over te hebben en ze niet te veroordelen. Soms zijn er veel wolken, soms maar een paar en soms is het zo bewolkt dat je de blauwe lucht niet meer kan zien. Toch weet je dat die er is en dat daar de zon altijd schijnt. Laat rustig de bewolking dunner worden en uiteindelijk oplossen tot kleine wolkjes die je voorbij laat drijven. Wanneer je toch even met de wolkjes bent meegereisd richt je opnieuw je aandacht op je ademhaling.

Tip 3: Schrijf je hoofd leeg

Schrijf de gedachten eerst even op. Ook dat is een heel fijne manier om je hoofd leeg en tot rust te krijgen. Waarom maken we een boodschappenlijstje? Zodat je het niet meer hoeft te onthouden! Ook de dingen die je ’s avonds in je bed bezighouden of ’s morgens je meditatie verstoren kun je even opschrijven, zodat ze uit je hoofd zijn. Maak lijstjes en/of overzichtjes zodat je je er even niet meer mee bezig hoeft te houden. Schrijf het van je af en laat het vervolgens los, dat is voor later of morgen.

Tip 4: Afleiding in dankbaarheid

Kijk en zie ook echt iets. Wij zijn er heel goed in om totaal in gedachte te verzinken. We gaan totaal op in onze gedachtewereld en maken even geen deel uit van die wereld om ons heen. Al zou er iemand een dansje voor je neus doen, het zou je compleet ontgaan. Haal jezelf weg uit die gedachtewereld door eens heel bewust te kijken. Binnen of buiten, dat maakt niet uit. Kijk eens om je heen en zoek minstens vijf dingen waar je vrolijk of blij van wordt, waar je dankbaar voor bent of die je waardeert. Door écht even bezig te zijn met de wereld om je heen raken de gedachten waarin je verstrikt zat op de achtergrond om meestal niet in volle omvang weer terug te komen.

Tip 5: Beren knuffelen 😉

En als laatste; geloof niet alles wat je denkt! Net als ieder ander denk je heel veel onzin. Wie ik? Ja jij! En ik en iedereen. We maken ons zorgen, we maken ons druk, we piekeren en tobben, we zijn ongerust, we zijn bang en twijfelen. En waarom? Hoeveel van de dingen die je in je leven al hebt bedacht zijn ook daadwerkelijk gebeurt? Precies, heel weinig of zelfs geen. Je brein kan soms een heel hoog pas-op, kijk-uit en stel-dat gehalte hebben en je alle mogelijke beren achter elke boom laten zien. Maar eigenlijk wéét je dus al dat de soep helemaal niet zo heet gegeten wordt. Geloof die onzin dus niet en houd je er niet mee bezig. Weet dat je leven oké is en alles uiteindelijk altijd op z’n pootjes terecht komt. Ga die beren knuffelen!

Ontspan en richt je aandacht op al het moois wat er ook is! Zie je fijne huis, hoor de vogeltjes of mooie muziek, voel de liefde van mensen om je heen en geniet van dat alles!

Ebook - Keep growing | persoonlijke ontwikkeling | oefeningenIn dit ebook heb ik meer dan 30 oefeningen voor je uitgeschreven. Op zeven verschillende gebieden ga je aan de slag om te ontspannen en leer je om je gedachten bewust in te zetten voor jouw welzijn.

 

 

Ook de online training Nooit meer zorgen of stress kan een prachtgeschenk aan jezelf zijn als je nu echt eens van die zorgelijke gedachten af wil.

Change your mind to change your life

De automatische piloot uitschakelen

Jouw automatische piloot

NIET realistisch blijven, je NIET bezighouden met de realiteit zoals die nu is. Omdat je daarmee steeds weer opnieuw aantrekt wat er al ís. Wéér een ochtend rennen tegen de klok in. Wéér het gevoel dat je niet gewaardeerd wordt op je werk. Wéér moe en wéér hoofdpijn. Dat knagende

Lees verder »
Je moet wel realistisch blijven...?

Je moet wel realistisch blijven…?

Dat is een reactie die we ons leven lang al horen. Niet alleen van je ouders, maar ook docenten, familie, vrienden en collega’s. Het lijkt alsof iedereen met diezelfde naald is ingeënt, allemaal verkondigen ze hetzelfde. Sommige dingen zijn nou eenmaal niet realistisch volgens deze realisme-brigade. Dat roept alleen wel

Lees verder »

Zelf kiezen waar jij je aandacht aan geeft

In het vorige artikel zagen we al heel wat invloeden die niet bepaald jouw lievelingsleven ondersteunen. Alle media met elk (half?) uur alle narigheid in de wereld, talkshows waarin ze al deze narigheid tot in de treuren herkauwen, social media en de mensen om je heen. Over het algemeen komen

Lees verder »
Laat je inspireren!
Wekelijks het nieuwe artikel in je mailbox én je ontvangt een gratis planner om de reis naar je lievelingsleven goed te beginnen.
Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

3 reacties

  1. Ellen, dankzij jou als inspiratiebron is mijn leven ondertussen ingrijpend veranderd. Bewuster, mooier en rijker! Daarvoor wil ik je bedanken. Ik hoop, dat je nog vele anderen mag inspireren.

    Liefs…..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!