Het zegt niks over jou…

In het vorige artikel kwam deze uitspraak ook al voorbij omdat iedereen natuurlijk reageert vanuit zijn eigen gedachten en emoties. Mensen kunnen soms ineens best heftig reageren op iets of op jou, terwijl daar eigenlijk nauwelijks reden voor is. Dat heeft niks met jou te maken, jij was alleen degene die “voorhanden” was, maar verder zegt het alleen iets over de gedachten en emoties waar die ander op dat moment mee te maken heeft. Het zegt niks over jou…

“Betrokkenheid begint met begrip. Snappen hoe de werkelijkheid van de ander er uit ziet.”

Aad van den Heuvel, Nederlands journalist, schrijver en programmamaker 1935-

Je herkent het waarschijnlijk ook wel van jezelf. Dat je nogal heftig reageert op iets onbeduidends omdat je in je hoofd en je gevoel met andere dingen bezig was. Ik kan me nog een voorval herinneren van jaren geleden waarbij ik uitviel tegen één van de dames die bij mij werkte, over….. jawel, het halen van een broodje! Dat sloeg helemaal nergens op en had natuurlijk geen f*ck te maken met dat broodje, maar alles met dingen waar ik op dat moment mee bezig was. Zij was helemaal flabbergasted (het is niet mijn gewoonte om uit te vallen tegen mensen) en ik had iets uit te leggen….. Gelukkig konden we er later hartelijk om lachen, maar dat pakt natuurlijk niet altijd zo goed uit.

Ook van hen is het niet persoonlijk

Terwijl je het bij jezelf eigenlijk best herkent ervaar je het van een ander toch vaak als een persoonlijke aanval. Vaak worden er natuurlijk niet zo gezellige dingen gezegd en die trek je je dan persoonlijk aan. Maar ook van een ander is het geen persoonlijke aanval, maar “slechts” een uiting van frustraties, stress of angsten. Met name dat laatste hoor je nu veel om je heen. De veroordeling van mensen die andere keuzes maken dan jij heeft ook niets met jou te maken want ze kennen je niet eens. Dat heeft uitsluitend te maken met eigen frustraties en angsten. Eigenlijk niets om je zorgen over te maken, over het algemeen waait dat vanzelf over als de persoon in kwestie dealt met die frustraties en angsten. Dát is nu dus even een dingetje omdat het er nogal veel zijn 😉

Maar juist als je te maken hebt met frustraties en angst bij de ander, is het volkomen zinloos om daarin te vliegen. De ander zal zijn of haar standpunt met hand en tand verdedigen want anders wordt zijn of haar belevingswereld nóg onzekerder en dus beangstigender. Dat is met het uitwisselen van meningen niet op te lossen. Eerst zal er ruimte moeten zijn voor die angst en dat kan de persoon in kwestie alleen zelf onder ogen zien. Je kan hooguit eens informeren waar de ander bang voor is.

Je kan er anders mee omgaan

Als je kunt gaan zien dat de reacties van anderen voortkomen uit hún gedachten en emoties en dus eigenlijk helemaal niets zeggen over jou of over wat je deed, dan komen die reacties heel anders binnen. Ook dat herken je waarschijnlijk wel wanneer bijvoorbeeld je partner heel kortaf is na een week van lange diensten en weinig slapen. Dat heeft niets met jou te maken maar alleen met zijn of haar belevingswereld van dat moment. 

Toch kiezen we er -veel te- vaak voor om het heel persoonlijk op te vatten. En ik zeg natuurlijk niet dat alles maar oké moet zijn als iemand moe, gefrustreerd of angstig is. Maar je kan er vaak wat meer begrip voor opbrengen als je snapt waar het vandaan komt en er op een andere manier mee omgaan. Ga bijvoorbeeld even niet in op wat er precies gezegd werd maar vraag hoe het gaat met die persoon, waar hij/zij bang voor is of wat je voor hem of haar kunt doen om te helpen. Die onvriendelijke opmerking kun je altijd nog ten sprake brengen als de ander weer relaxt is.

Probeer eens anders te luisteren 

Probeer vanaf nu eens anders naar mensen te luisteren. Kijk eens of je kan “oppikken” vanuit welke gemoedstoestand iemand reageert. Soms snap je echt wel dat iemand geïrriteerd reageert nadat hij of zij al voor de derde keer iets niet kan vinden bijvoorbeeld. Ook al kun jij daar niks aan doen, je bent er nu eenmaal en die persoon moet even stoom afblazen. “Waar kan ik je mee helpen?” of “Wat kan ik voor je doen?” zijn vragen die zo’n geïrriteerde bui als sneeuw voor de zon doen verdwijnen, heel vaak zelfs gevolgd door excuses. 

Je komt er dan al snel achter dat er heel andere dingen ten grondslag lagen aan de irritatie en dat eventuele onvriendelijkheden helemaal niets met jou te maken hadden. Maak het dus niet persoonlijk door die onvriendelijkheden op jezelf te betrekken want ook al staat iemand tegen jou te toeteren, dat zegt iets over die persoon en niet over jou!EllenOnline.nl

Jij bent alleen verantwoordelijk voor jouw reacties, die zeggen iets over jou….

All about mindset

Angst is een gedachte

Het is “maar” een gedachte

Angst dus. Hoe overweldigend het soms ook voelt, het is uiteindelijk alleen maar een verhaal dat we onszelf vertellen. Het is een kluwen van gedachten die we hebben gevormd op basis van onze ervaringen, overtuigingen en verwachtingen. Maar wat gebeurt er wanneer je die angstige gedachten echt op hun waarde

Lees verder »
Uiteindelijk is het ALTIJD angst

Het is uiteindelijk ALTIJD angst

“Je gedachten, gevoelens en emoties voeden je lichaam óf vergiftigen het”…. schreef ik in het vorige artikel. Dat is een stevige uitspraak misschien, maar wel een ware want wat we denken en voelen heeft directe gevolgen voor ons fysieke en mentale welzijn. Deze uitspraak is gebaseerd op wetenschap en eeuwenoude

Lees verder »
Laat je inspireren!
Wekelijks het nieuwe artikel in je mailbox én je ontvangt een gratis planner om de reis naar je lievelingsleven goed te beginnen.
Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *