Heb je gekeken naar de verwachtingen waar je mee leeft? En heb je je ook afgevraagd waarom je die eigenlijk hebt? Want veel ervan zijn helemaal niet logisch. Voor jou lijken ze heel logisch omdat ze voortkomen uit jouw gedachten en overtuigingen. Waarden, normen en gewoonten die jij hebt aangenomen als jouw waarheden. Maar zoals we zeker de afgelopen jaren hebben gezien, hebben andere mensen hun eigen waarheden en voldoen ze niet altijd aan jouw verwachtingen.
“Je eigen leven is zoals het is door jou en de keuzes die je hebt gemaakt – of hebt nagelaten.”
Neale Donald Walsch, Amerikaanse schrijver van spirituele boeken 1943-
Maar waarom willen we dat eigenlijk? Waarom verwachten we zoveel van de mensen om ons heen? Waarom vinden we dat zij moeten bijdragen aan het leven zoals wij dat graag willen? Dat is op sommige punten natuurlijk eenvoudig. We verwachten dat ze stoppen voor een rood licht omdat dat veiliger is, we verwachten dat ze hun werk doen omdat ze daarvoor aangenomen zijn en we verwachten dat ze op een fatsoenlijke manier met ons omgaan omdat het anders vechten wordt hahaha. Maar hier ontstaat al het eerste euvel; wat is fatsoenlijk? Dat is voor mij wellicht al heel anders dan voor jou.
Wat is “normaal”?
We gaan allemaal uit van wat we zélf normaal zijn gaan vinden en als waarheid hebben aangenomen. “Dat zijn normale omgangsvormen” zei iemand ooit tegen mij. Waarop ik dacht “Waar kunnen we dat nalezen?” want de omgangsvorm die deze persoon verwachtte was voor mij helemaal niet normaal. “Een getrouwde vrouw hoort niet alleen in een café te zijn” was er ook één waarvan mijn oren gingen klapperen. Blijkbaar krijg je bij je huwelijk ook een caféverbod, dus ik heb dat hele huwelijk maar weggedaan 😉 Er gelden heel wat ongeschreven regels voor iedereen. Verwachtingen waaraan we zouden moeten voldoen of die we een ander opleggen.
Wat het meeste opvalt aan dit hele systeem is dat het volledig naar buiten gericht is. We zijn niet bezig met onszelf en onze eigen gedachten en overtuigingen, maar we zijn anderen aan het (be)sturen. We gebruiken onze wil niet om ons eigen leven te creëren, maar we leggen die op aan een ander. We kijken niet wat er achter die verwachtingen zit, waarom we die eigenlijk hebben, maar we maken ons druk over de ander die daar niet naar wens aan voldoet. Waarom verwacht je bepaald gedrag van anderen?
Omdat jij je dan beter voelt
Dat is het antwoord op heel veel van die verwachtingen. Je wil dat graag op die manier, je verwacht dat van hen omdat jij je dan beter, gelukkiger, relaxter, veiliger, meer gewaardeerd, belangrijker, leuker, mooier of wat dan ook voelt. Waarom verwacht je een dank-je-wel als je iets voor iemand doet? Omdat dat “normale” omgangsvormen zijn? Nee, omdat je graag waardering wil voor wat je hebt gedaan. Waarom verwacht je dat je vriendin steeds tijd voor je heeft? Omdat dat “normaal” is als je vrienden bent? Nee, omdat je je belangrijk en gewaardeerd wil voelen. Waarom verwacht je dat je vriend het voor je opneemt? Omdat dat “normaal” is in een relatie? Nee, omdat jij je veilig en beschermd wil voelen.
De redenen voor je verwachtingen zijn altijd in jezelf te vinden en niet bij de ander. Maar toch vlieg je die in de haren als ze niet doen wat jij graag wil!? Niet erg logisch om van hen te verwachten dat ze jou een bepaald gevoel bezorgen toch? Mooi als ze dat doen, maar niet logisch dat ze dat zouden moeten. Jij bent namelijk zelf verantwoordelijk voor je gevoelens en ook voor het creëren daarvan. Je beter, gelukkig, relaxt, veilig, gewaardeerd, belangrijk, leuk, mooi, enz. voelen behoort tot jouw taak in het leven. Gelukkig maar, want anders was je permanent afhankelijk van wat die anderen wel of niet doen!
Het is allemaal een keuze…
Het is jouw keuze hoe je je voelt. Jouw keuze hoe je reageert op anderen. Jij bepaalt hoeveel je verwacht van anderen en dus ook hoe afhankelijk je jezelf maakt. Je kiest zelf wat je denkt over het gedrag van anderen. Dat lijkt misschien vanzelf te gaan, maar dat is ooit gekozen op basis van jouw waarheden. Daar hoef je niet teleurgesteld of zelfs boos op te reageren, je kan gewoon kiezen voor een andere reactie. Liefst één die leukere resultaten oplevert en waar iedereen zich dus beter bij kan voelen. Het is allemaal een keuze…
Welke keuzes zou jij kunnen herzien?