Ham of kaas? …..keuzestress.

Zal ik nou naar dat feestje gaan of niet? Ga ik die cursus wel of niet doen? Zal ik mijn auto wegdoen? Wil ik deze baan houden? Misschien kan ik haar een brief schrijven? Enz. enz. Allemaal keuzes waarover we onszelf duizend vragen stellen en evenveel twijfels oproepen. Ham of kaas? …..keuzestress.

Tachtig procent van alle keuzes is gebaseerd op angst. De meeste mensen kiezen niet wat ze willen. Ze kiezen voor wat ze denken wat veilig is.
Philp McGraw, Amerikaans psycholoog en televisiepresentator

We kunnen zo ontzettend blijven hangen in allerlei keuzes die we moeten maken en beslissingen die genomen moeten worden, dat we er helemaal dol van worden. Nou….. dol is niet het juiste woord, maar woorden als chagrijnig, gestresst, negatief, moe en depressief komen helaas wel in aanmerking als gevolgen van deze keuzestress. Vaak zijn er evenveel voors als tegens te bedenken en raken we volledig de weg kwijt in het woud van meningen van de mensen om ons heen. Elke keer als we denken dat we eruit zijn, gebeurt er toch weer iets waardoor we drie stappen terug komen te staan.

Je hebt geen glazen bol

Waarom vinden we beslissingen nemen of keuzes maken zo moeilijk? Het antwoord op die vraag komt denk ik altijd neer op hetzelfde, namelijk; angst. We zijn bang dat een beslissing of een keuze niet de juiste blijkt te zijn, we zouden het liefst een glazen bol hebben waarin we kunnen zien wat de toekomst gaat brengen. We zijn bang voor de gevolgen van onze beslissing of keuze, bang voor spijt. En we zijn bang voor de reactie van de omgeving, van “dat zei ik toch” tot “je had het niet moeten doen”, alle stuurlui aan wal laten van zich horen.

Met “stel dat dit of dat” en “wat als” komen we nauwelijks van z’n plek. Als je probeert rekening te houden met alles wat je kan bedenken en ieder commentaar van de omgeving, zal er geen keuze of beslissing komen. En waarom zou je rekening moeten houden met alle spook-scenario’s die je kunt bedenken? Je bent dan bang voor de angst op zich, want de kans is niet zo groot dat al die doem-scenario’s ook werkelijk op je pad komen. En zelfs als je er wel een paar van tegenkomt, dan los je die toch op als het zover is? Het enige wat eigenlijk de waarheid spreek is je gevoel.

Je gevoel weet het al

Je hebt dus een keuze, er zijn verschillende opties. Vaak weet je eigenlijk meteen al wel wat je wil, want je gevoel laat meteen van zich horen. Maar de professor in ons brengt een eindeloze discussie op gang. Nou zeg ik niet dat we met z’n allen maar meteen op de eerste impuls in actie moeten schieten, dat is het andere uiterste. Maar ik denk wel dat we kunnen leren om beter naar dat eerste gevoel te luisteren. Ons niet zo gemakkelijk van de wijs laten brengen. Het is uiteindelijk de bedoeling dat we ons allemaal goed voelen bij wat we doen, zijn en hebben, dus is de keuze voor wat goed voelt altijd de beste.

Kijk eens om je heen naar alle dingen die goed voelen in je leven. Kies er één uit en focus je daar even op. Je voelt meteen wat dat met je doet, het geeft je een fijn gevoel. En vraag je dan eens af hoe datgene (of diegene) in je leven is gekomen. Misschien was dat ook na een eindeloze discussie met jezelf of alle mensen om je heen. Maar hoe vaak zeg je achteraf “ik had dit veel eerder moeten doen”? Als het fijn en goed voelt moet je het denk ik gewoon doen. Het is niet voor niks dat het je zo’n goed gevoel geeft.

Luister naar dat gevoel

Hoe beslis je of je ham of kaas op je brood doet? Daar houd je geen eindeloze discussie over, je gaat gewoon op je gevoel af dat je vertelt waar je zin in hebt. En ja, bij deze “kwestie” heb je de optie om het allebei te doen, je neemt de ham én de kaas. Die optie is er in je leven lang niet altijd, maar je gevoel wel en dat liegt nooit. Dat laat je altijd onmiddellijk weten wat het beste voelt. Waar je voorkeur naar uitgaat, waar je zin in hebt en waar je blij en gelukkig van wordt. Luister daarnaar en laat je niet gemakkelijk op andere gedachten brengen. Niet door je omgeving en vooral ook niet door alle tegen-argumenten die je zelf weet te bedenken. Weet dat het allemaal eigenlijk maar vage angsten zijn en dat het verlangen er niet voor niks was.

Raadpleeg wat vaker je gevoel, daar vind je de beste antwoorden! 

Een leuke oefening om dat gevoel duidelijker boven water te krijgen is de oefening met het muntje. Neem een muntje. Kop is de ene optie en munt de andere. Gooi het muntje dan in de lucht. Vóórdat het muntje terug in je hand of op de grond valt, voel je al naar welk antwoord je voorkeur uitgaat. Op welk antwoord je hoopt.

Change your mind to change your life

Angst is een gedachte

Het is “maar” een gedachte

Angst dus. Hoe overweldigend het soms ook voelt, het is uiteindelijk alleen maar een verhaal dat we onszelf vertellen. Het is een kluwen van gedachten die we hebben gevormd op basis van onze ervaringen, overtuigingen en verwachtingen. Maar wat gebeurt er wanneer je die angstige gedachten echt op hun waarde

Lees verder »
Uiteindelijk is het ALTIJD angst

Het is uiteindelijk ALTIJD angst

“Je gedachten, gevoelens en emoties voeden je lichaam óf vergiftigen het”…. schreef ik in het vorige artikel. Dat is een stevige uitspraak misschien, maar wel een ware want wat we denken en voelen heeft directe gevolgen voor ons fysieke en mentale welzijn. Deze uitspraak is gebaseerd op wetenschap en eeuwenoude

Lees verder »
Laat je inspireren!
Wekelijks het nieuwe artikel in je mailbox én je ontvangt een gratis planner om de reis naar je lievelingsleven goed te beginnen.
Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *