Wanneer je op je knieën gaat zitten en je knelt de bloedsomloop af dan ervaar je dat meteen. Zou je dat een tijdje volhouden dan worden de gevolgen héél vervelend, dus je komt vanzelf overeind of je gaat anders zitten. Wanneer je vasthoudt aan negatieve gedachten dan ervaar je dat ook meteen. Je ervaart onmiddellijk negatieve emoties en een rotgevoel. Zou je dát een tijdje volhouden, dan zijn de gevolgen ook heel vervelend, maar gek genoeg blijven we in die houding wel zitten……
Denken is de oorzaak; al het andere is effect.
Alan Cohen, Amerikaans zakenman en auteur 1954-
We houden ons er zelfs uitgebreid mee bezig. Bekijken ze nog eens van links en rechts, onder en boven, herhalen ze in verschillende toonsoorten en halen er vaak nog vele andere varianten bij. “Ja toen ik dat de vorige keer deed ging het ook helemaal fout” en ‘bij de buurvrouw is het ook niet gelukt” of “als dat mislukt weet ik helemaal niet meer wat ik moet doen”, enz. De ene negatieve gedachte trekt de andere aan. Je bent aan het negatieve touw gaan trekken en langzaam maar zeker trek je de hele kluwen naar je toe.
Het is een waarschuwingssysteem
Het lijkt lastig om deze gedachten los te laten en van je af te zetten want ze voelen vertrouwt. En erger nog; ze voelen wáár. We zijn aan ze gewend en voor je het weet breng je een halve dag (of erger!) met ze door. Maar een negatieve emotie maakt deel uit van je waarschuwingssysteem, het rotgevoel waarschuwt je dat je aandacht niet is gericht op datgene wat je naar je toe wil trekken. Je bent vol overgave gefocust op allerlei dingen die je niet wil, of op het ontbreken van datgene wat je wel wil. Wanneer je bijvoorbeeld loopt te piekeren over rekeningen, ligt je focus op het ontbreken van geld en wanneer je je druk maakt over die presentatie die je moet houden, ben je gefocust op het ontbreken van zelfvertrouwen.
En dat terwijl we ons allemaal het liefste goed voelen. We willen vrolijk en blij zijn, vol levenslust en gezond, bruisend van de energie en vol inspirerende ideeën. We willen graag aantrekken wat we wel willen. Dat rotgevoel geeft je een duidelijk signaal en een prachtige gelegenheid om daar even bij stil te staan. Het rotgevoel laat je namelijk héél duidelijk zien wat je niet wil en geeft je daardoor een hele mooie gelegenheid om het om te draaien naar wat je dan wél wil. Als je er heel even bij stilstaat en je realiseert dat je hiermee negatieve gevolgen aantrekt, zul je dat negatieve touw met liefde en plezier loslaten.
Je hersenen doen wat jij ze opdraagt…
De relatie tussen jouw focus en hoe je je voelt is wetenschappelijk verklaard door de werking van de hersenen. Wanneer je je op een gevoel richt, activeer je specifieke delen van het brein, zoals de amygdala die emoties zoals angst of vreugde reguleert. Tegelijkertijd speelt de prefrontale cortex een belangrijke rol bij focus en zelfregulatie. Door bewust je aandacht te richten op wat je wél wil, op positieve emoties, versterk je verbindingen tussen deze gebieden, wat leidt tot meer emotionele controle en een verbeterd gevoel. Dit proces heet neuroplasticiteit: je hersenen passen zich aan op basis van je gedachten en gewoontes.
Onderzoek heeft ook aangetoond dat mindfulness- en focusoefeningen zoals meditatie, affirmaties of positieve visualisatie, de activiteit in het limbisch systeem verminderen (dat betrokken is bij stressreacties) en de prefrontale cortex versterken. Dit helpt je dan weer om meer grip te krijgen op je gevoelens en doelgericht actie te ondernemen, zelfs in uitdagende situaties.
Draai het dus om!
Je voelt tot in je tenen wat je niet wil en weet dat je daarmee afkoerst op negatieve gevolgen, dus nu kun je de gedachten omdraaien en je hersenen positieve opdrachten geven. Misschien voelt dat in eerste instantie heel vreemd maar als je reikt naar dat positieve touw dan is het díe kluwen die je naar je toetrekt. Liep je te tobben over een presentatie, draai die negatieve gedachten dan om naar vertrouwen, zeg tegen jezelf “natuurlijk kan ik dat, dat gaat me heel goed af en iedereen zal er enthousiast over zijn“. Was het geld waar je je druk over maakte, focus je aandacht ook dan op een positieve uitkomst en spreek het vertrouwen uit dat het geld er altijd zal komen.
Dat wat je aandacht geeft groeit, dus focus je niet op tekort of op het ontbreken van datgene wat je wil, maar op alles wat er wél is en op overvloed. Geef je hersenen positieve opdrachten. Afgestemd op die positieve gedachten trekken ook die weer meer positieve gedachten aan en ben je naar je toe aan het trekken wat je wel wil.
Zie je gedachten als een magneet
Je gedachten trekken precies datgene aan waarmee ze overeenstemmen. Gedachten aan tekorten en het ontbreken van dingen creëren dus meer tekorten en meer gebrek. Maar gedachten van dankbaarheid voor alles wat je hebt en gedachten aan overvloed zorgen dat je dat aantrekt. Focus je steeds op dingen die je een goed gevoel geven, dat is een hele gemakkelijke graadmeter; geeft deze gedachte je een goed gevoel, ja of nee?
Nee?
Draai de gedachte om en focus je op wat je wél graag wil hebben, zijn of doen.
Ja?
Lekker zo doorgaan en je trekt steeds meer mooie en gewenste dingen naar je toe!
Wil je meer weten over hoe je gedachten aantrekken waarmee ze overeenstemmen? In dit ebook vertel ik je er alles over!
Eén reactie