Emoties als richtingaanwijzers

Steeds opnieuw kom je in situaties terecht waarin je je ontzettend boos maakt. Of je voelt je vaak verdrietig omdat mensen je kwetsen. Je haat echt de klusjes die je vandaag moet doen en de afspraak die je vanmiddag nog hebt maakt je angstig en zenuwachtig. Er komen heel wat emoties langs op een dag. Ze lijken random te komen en gaan. Maar dienen die emoties dan geen enkel doel?

Hoe helderder u uzelf en uw emoties begrijpt, des te meer gaat u houden van dat wat is.
Spinoza, Nederlands filosoof 1632-1677

Zijn die er allemaal zomaar? Gewoon omdat je die situaties nou eenmaal tegen het lijf loopt die die emoties oproepen? Door die situaties, die mensen, die klusjes en misschien de tandarts? Ik denk het niet. Ik denk dat emoties, net als lichamelijke klachten een signaal zijn.

Je komt in een situatie terecht die woede in je losmaakt omdat die woede in je zit. Je ervaart verdriet om je erop te wijzen dat er verdriet in je zit. Klusjes die haat oproepen zeggen je dat er haat in je zit en angstige situaties kom je tegen om te zien dat er angst in je zit. De situaties die je tegenkomt zijn er alleen om een richting aan te gegeven in welke je nog iets kunt oplossen in jezelf. Het is je innerlijk dat van zich laat horen, dat je laat zien dat je op die gebieden nog werk hebt liggen wat niet af is. 

Tegen je natuur in

Je innerlijk is steeds gericht op je ontwikkeling, op leven in vreugde en blijdschap en op gezondheid. Dat is je natuurlijke staat. Maar wij hebben allerlei gedachten en overtuigingen waarmee we dat innerlijk overschreeuwen. Je innerlijk wil graag dat je vrij en moeiteloos doet waar je gelukkig van wordt. Dát is zo dicht mogelijk bij je ware natuur, dus dat houdt je in balans en gezond.

Dat weten we allemaal, want we weten allemaal hoe we ons voelen als we lekker bezig zijn met dingen waar we blij en gelukkig van worden. Maar gek genoeg doen we weinig met deze kennis. We gaan ons toch in bochten wringen voor dingen waar we niet gelukkig van worden, maar die we denken te moeten. Dingen die tegen onze natuur ingaan en die daardoor niet bepaald vanzelf gaan. We moeten ons er echt toe moeten zetten en ze kosten ons energie. Ondertussen dromen we verder over die dingen die we eigenlijk veel liever zouden doen.

Maar we hebben allerlei aangeleerde gedachten en overtuigingen die zeggen dat dat niet zomaar kan, want stel dat dit… en wat als dat… denk aan de buren… en dat kan jij helemaal niet. Dat levert allerlei gevoelens op, frustratie, boosheid, verdriet, teleurstelling, enz. Maar die gevoelens onderdrukken we, want ja die buren hé en al die risico’s en stel dat we het niet kunnen. En dit moet toch eerst af en ik moet ook nog dit en daarna dat, enz. enz.

Emoties als richtingaanwijzers

En dan zegt je partner iets, iets wat helemaal niet zo verkeerd is, maar jij was net de hele dag druk bezig geweest met het onderdrukken van je gevoelens…. BAM! Die krijgt de volle lading! Dat had niets te maken met wat hij of zij had gezegd, maar alles met de gevoelens die in jou aanwezig zijn. Je (innerlijk) creëert een situatie waarin je kunt zien wat je nog te doen hebt!

“Ben” jij iemand die nogal makkelijk het gevecht aangaat met anderen? Dan is dat omdat die strijdlust en misschien agressie in jou woont. Het is niet wat een ander doet of zegt, dat was alleen maar de aanleiding. Het zijn dieperliggende gevoelens in jou waarmee je deze situaties naar je toetrekt en die je doen uithalen. Zoek in jezelf waar die woede woont, vergeef en laat het achter je.

Ken je veel grote en kleine angsten? Ben je gemakkelijk gespannen? Dan woont er angst en onzekerheid in jou. Steeds trek je situaties naar je toe waarin je die angst en onzekerheid voelt, maar het zijn niet die omstandigheden die je angstig maken, die zijn alleen de aanleiding. Je innerlijk wijst je op de gevoelens die je vasthoudt. Je geeft misschien te weinig liefde en geborgenheid aan jezelf, je onderdrukt jouw eigenheid en klampt je misschien aan anderen vast of je leeft aan de oppervlakkige buitenkant en durft je ware aard niet te tonen. Zoek die gevoelens op, vergeef jezelf en anderen en laat los.

Voel je haat naar mensen of situaties? Leg je de schuld voor die gevoelens bij die mensen of situaties? Zij zijn niet de oorzaak van je gevoel, slechts de aanleiding. De oorzaak woont in jou, in jouw onvermogen om jezelf en het leven fantastisch te vinden zoals het is. Van jezelf en het leven te houden. Je bent misschien ontevreden over dingen die je niet krijgt zoals je graag wil, maar het gaat in het leven niet om krijgen of willen hebben. Het gaat om ZIJN en onvoorwaardelijke liefde voor jezelf en het leven. Dus wees blij om wie je bent en dát je er bent, stel geen voorwaarden aan jezelf en je leven. Geniet en laat los.

Steeds dezelfde lessen

Elke situatie die je tegenkomt is er om je iets over jezelf te laten zien, om je te wijzen op gevoelens/emoties die in jou wonen. Leg de oorzaak niet bij een ander of de situatie, de wortels van deze emoties liggen altijd in jezelf. Neem de verantwoordelijkheid en kom tot inzicht in jezelf. Door te werken aan die oorzaken in jezelf kun je veranderingen aanbrengen en zul je deze situaties niet meer aantrekken. Wanneer je ze keer op keer laat voor wat ze zijn en de verantwoordelijkheid legt bij anderen of de situaties, dan moet je innerlijk wel op zoek naar andere signalen om je te wijzen op je mogelijkheden tot groei en ontwikkeling. Je zal steeds opnieuw dezelfde lessen voorgeschoteld krijgen, net zo lang tot je tot inzicht komt en werkt aan een wezenlijke ontwikkeling in jezelf.

Let de komende tijd eens op welke emoties er zoal langskomen en vraag je eens af wat hier de oorzaak van kan zijn.

Change your mind to change your life

Angst is een gedachte

Het is “maar” een gedachte

Angst dus. Hoe overweldigend het soms ook voelt, het is uiteindelijk alleen maar een verhaal dat we onszelf vertellen. Het is een kluwen van gedachten die we hebben gevormd op basis van onze ervaringen, overtuigingen en verwachtingen. Maar wat gebeurt er wanneer je die angstige gedachten echt op hun waarde

Lees verder »
Uiteindelijk is het ALTIJD angst

Het is uiteindelijk ALTIJD angst

“Je gedachten, gevoelens en emoties voeden je lichaam óf vergiftigen het”…. schreef ik in het vorige artikel. Dat is een stevige uitspraak misschien, maar wel een ware want wat we denken en voelen heeft directe gevolgen voor ons fysieke en mentale welzijn. Deze uitspraak is gebaseerd op wetenschap en eeuwenoude

Lees verder »
Laat je inspireren!
Wekelijks het nieuwe artikel in je mailbox én je ontvangt een gratis planner om de reis naar je lievelingsleven goed te beginnen.
Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *