In het vorige artikel kwamen een aantal vragen langs “Hoe belangrijk vind je jezelf?”. “Heb je genoeg respect voor jezelf?”. “Vind je je eigen verlangens en behoeften belangrijk genoeg dat andere dingen daarvoor moeten wachten of wijken?”. Maak je jouw eigen verlangens en je mening daarover belangrijker dan die van je ouders, partner, vrienden of collega’s? Welk gevoel roepen deze vragen bij je op? Klinkt het je egoïstisch in de oren? Heb je een antwoord op die vragen?
Het leven is voor niemand van ons gemakkelijk. Maar wat dan nog, het is noodzakelijk om doorzettingsvermogen te hebben, en vooral zelfvertrouwen.
Marie Curie, Frans natuurkundige, pionier radioactiviteit, 2x Nobelprijswinnaar (1867 – 1934)
Jezelf belangrijk vinden wordt vaak geassocieerd met egoïsme of arrogantie. De betekenissen van deze eigenschappen volgens het Nederlandse woordenboek zijn:
- egoïsme
1. het uitsluitend op eigen belangen en gewin uit zijn, met verwaarlozing van de belangen en het geluk van anderen.
- arrogantie
1. verwaande houding tegenover anderen. 2. denken dat je beter bent dan anderen en je zo gedragen.
Maar dat is geen van beiden wat ik bedoel uiteraard. Ik heb het niet over uitsluitend eigen belang of over je gedragen alsof je beter bent dan anderen. Dat zijn juist gedragingen die voortkomen uit een gebrekkige eigenwaarde en weinig zelfvertrouwen. Als die namelijk wél in orde waren dan was dat gedrag helemaal niet nodig. Dan hoef je je niet groot voor te doen of anderen te overschreeuwen. Dan spreken je daden en gedrag voor zich. Egoisme en arrogantie komen niet voor bij mensen die volkomen happy zijn met zichzelf en hun leven.
Van angst naar liefde
Wat ik bedoel is juist van die angst; angst om niet goed genoeg te zijn, angst dat anderen je voorbij streven, angst tekort te komen, enz. naar liefde. Liefde voor jezelf, voor het leven wat je leeft en voor anderen. Als je niet eerst liefde voor jezelf kan voelen, hoe zou je het dan aan anderen kunnen geven? Hoe kan je iets geven wat je zelf niet bezit? En héél veel mensen bezitten dat niet.
We zijn gewend gemeten, gewogen en beoordeeld te worden. Daar wordt je groot mee. Je ouders corrigeren je gedrag, je vriendjes sturen je allerlei richtingen in, op school wordt je non-stop beoordeeld met cijfers en ook in je werkzame leven wordt er een oordeel geveld over je functioneren. De enige vraag die nauwelijks gesteld wordt is “Wat vind je er zélf van?”. Hoe vind jij dat je het doet? Ben jij tevreden over jezelf? Voel je je goed met en over jezelf?
Prioriteit nummer 1
Met jouw eigen gedachten en gedrag, leer je anderen hoe ze met je om kunnen gaan. Ben je aanwezig en zichtbaar of ben je een figurant op de achtergrond waar niet veel rekening mee gehouden hoeft te worden? Ben je helder en duidelijk over je wensen en verlangens of vind je alles wel goed? Heb je een uitgesproken mening of hou je je op de vlakte waardoor mensen je nauwelijks kennen? Voel je je belangrijk? Ben jij voor jezelf prioriteit #1? Nogmaals; zonder de belangen van anderen te verwaarlozen of te denken dat je beter bent dan zij.
Als jij jezelf niet duidelijk laat zien en horen en dus duidelijk op de eerste plaats zet, kan je ook niet van anderen verwachten dat zij dat wel doen. Als jij jezelf niet waardevol vindt, waarom zouden anderen dat dan wel moeten vinden? Als jij geen tijd en aandacht voor jezelf reserveert, kan je dan wel verwachten dat anderen dat doen? Als jij jouw gevoelens en emoties niet erkent, moeten anderen dat dan wel?
Je kan niet bouwen zonder fundering
Zonder eigenwaarde en zelfvertrouwen is er geen fundering om op verder te bouwen. Er is slechts een wankele basis die in elke situatie anders kan zijn. Je staat niet stevig en goed verankerd, maar je bent makkelijk aan het wankelen te krijgen of zelfs omver te duwen. Je voelt je klein en onbelangrijk en dat is dan ook hoe je je gedraagt en hoe je je presenteert op elk gebied van je leven. Anderen zullen je behandelen zoals jij jezelf toont; onbelangrijk en makkelijk over het hoofd te zien. Geen “element” om rekening mee te houden.
Een stevige fundering is dus altijd de eerste stap op je weg. Omdat je alleen op een stevige fundering van eigenwaarde en zelfvertrouwen een stabiel leven op kan bouwen. Een leven waarin je de ruimte claimt die je nodig hebt om de dingen te doen die voor jou belangrijk zijn. Ongeacht wat een ander daarvan denkt, je bent niet verantwoordelijk voor de mensen en meningen om je heen, maar wél voor jezelf en jouw gedachten. En nee dat is niet egoïstisch, asociaal of arrogant. De mensen die je daarvan betichten projecteren alleen maar hun eigen gedachten op jou en dat zegt iets over hen, niet over jou. Al die meningen zijn nooit of te nimmer belangrijker dan jouw gedachten over jou!
Laat me je helpen
Heb je moeite met jezelf op de eerste plaats zetten? Vind je het lastig om jezelf op waarde te schatten en houd je je maar wat op de achtergrond? Vind je het leven over-all best een moeilijke opgave? Laat me je dan helpen.
In mijn ebook “How to re-wire your mind“ staat een heel uitgebreide uitleg over je(zelf)vertrouwen, met een aantal praktische tips/oefeningen die je direct kunt toepassen en waar je al snel de resultaten van kan voelen en ervaren. Naast dit specifieke deel over zelfvertrouwen en eigenwaarde zal het hele boek je een heleboel inzichten geven, over jezelf en over de manier waarop we onze mind gebruiken. Door deze inzichten zal het je een andere kijk geven op jezelf en op je capaciteiten om je leven de vorm en kleur te geven die jij graag wil.
Het is DIY-coaching; jij doet het zelf, maar je hoeft het niet alleen en zonder hulp te doen. In mijn PrintableCoaching-shop vind je, behalve dit boek nog véél meer hulp en inspiratie om je leven te updaten. Ebooks boordevol inspirerende inzichten om op een andere manier te gaan denken waardoor je ook andere resultaten gaat boeken. Planners om je leven op een leuke manier te organiseren en je doelen wél te bereiken. Trackers die je motiveren om je niet van de wijs te laten brengen. En card-decks of wall-art om jouw en de mensen om je heen continu te inspireren.
Ga zeker even een kijkje nemen!