Een paar minuten…. dat kan iedereen.

Wanneer we iets willen, willen we dat het liefste gisteren of, als het écht niet anders kan, morgen. Soms doen we een eeuwigheid over het nemen van een beslissing. Zal ik wel, zal ik niet, zal ik links of zal ik rechts. Maar áls we de beslissing dan hebben genomen dan moet het ook nu meteen. En het moet dan ook bij voorkeur meteen lukken en meteen goed gaan.

Kleine dingen goed doen is een stap om grote dingen beter te doen.
Vincent van Gogh, Nederlands schilder 1853-1890

We leven in een maatschappij waar geduld een uitgestorven goedje is geworden. We zijn omringt met virtuele werelden waarin alles er prachtig uitziet en instant succes als de standaard wordt gepresenteerd. Je kan 10 kilo afvallen binnen een week, een bedrijf opbouwen in 30 dagen, rijk worden binnen drie maanden en alleen de hele cursus tovenaar duurt nog 125 jaar (zegt Herman van Veen….).

Ongeduld regeert

Totdat je eraan begint, dan blijkt het meestal toch nog iets meer voeten in aarde te hebben. Dan moet je er meer tijd in steken, meer moeite voor doen en vooral meer doorzettingsvermogen voor hebben. En ook dat vindt je tegenwoordig niet meer op elke hoek van de straat. Dat is in gelijke tred afgenomen met dat geduld. We proberen iets één keer, misschien ook nog een tweede. Maar als het bij de derde keer nóg steeds geen resultaten oplevert dan doen we het af als onzin-die-niet-werkt. Óf we beginnen er niet eens aan omdat we op onze klompen aan voelen komen dat het wel wat inspanning gaat vragen.

  • Stel je wilt wel beginnen met bewuster je gedachten kiezen, maar je ziet geen tijd om steeds te checken wat je denkt. Dan kun je wél beginnen met 1 minuutje per dag je gedachten volgen, 1 minuutje per dag kan iedereen vinden. Of je doet eens gek en pakt er vijf minuten de tijd voor! Ook dat is voor iedereen haalbaar. Sta even 1 of vijf minuutjes stil bij wat je gedachten aan het doen zijn, dat lukt makkelijk.
  • Stel je wil graag wat fitter worden of wat afvallen, schrijf je dan niet meteen in bij de dichtstbijzijnde sportschool, maar begin met 1 of 5 minuutjes de trap op en neer lopen, touwtje springen of oefeningen doen. Dat lukt je altijd.
  • Stel je hebt inmiddels echt wel begrepen dat mediteren heel veel voordelen met zich meebrengt. Ga dan niet proberen om in lotushouding een half uur niet te denken, maar begin met 1 tot 5 minuutjes stil zijn en alleen maar te ademen. Volg alleen maar je ademhaling en doe verder niks, als je toch bent afgedwaald keer je weer terug naar je ademhaling, meer niet.
  • Stel je wil nu eindelijk die rommelkamer eens gaan opruimen, maar je ziet door de bomen het bos niet meer, neem je dan voor om elke dag 5 minuutjes íets op te ruimen. Dat lukt je altijd.

Geen moeite, wel een goed gevoel

Door de stappen zo klein te maken kost het je geen enkele moeite. Maar door iets consequent élke dag te doen wordt het wel een gewoonte waar je aan gewend raakt. Die je na verloop van tijd zelfs zou missen als je het niet doet. Die paar minuutjes per dag gaan vanzelf resultaat opleveren en je zal zien dat je ook vanzelf zin hebt om er steeds een paar minuutjes aan toe te voegen. Ga niet te snel, maar bouw het heel rustig op met de tijd die voor jou goed voelt, als dat uiteindelijk niet meer dan een kwartiertje is, dan is dat ook gewoon goed. Vier keer een kwartier is ook gewoon een uur!

Ik wandel bijvoorbeeld zeven uur per week. Dat lijkt heel wat misschien, maar ik laat alleen maar twee keer per dag de hond uit voor een half uurtje. Dát klinkt dan weer heel relaxt. Zou je een uur en drie kwartier stil moeten zitten en je ademhaling volgen, dan wordt je waarschijnlijk stapelgek, maar een kwartiertje per dag is een fluitje van een cent en de resultaten zullen je motiveren om het vol te houden, juist omdat het zo makkelijk gaat en nauwelijks moeite kost.

Begin dus vandaag nog aan datgene wat je graag wil doen of leren, maar doe het in hele kleine stappen die je geen enkele moeite kosten!

Ebook - Organize your life | persoonlijke ontwikkeling | 20 planners en trackersDeze bundel van planners & trackers helpt je op een leuke manier om nieuwe gewoontes aan je leven toe te voegen. Probeer het eens!

Change your mind to change your life

De automatische piloot uitschakelen

Jouw automatische piloot

NIET realistisch blijven, je NIET bezighouden met de realiteit zoals die nu is. Omdat je daarmee steeds weer opnieuw aantrekt wat er al ís. Wéér een ochtend rennen tegen de klok in. Wéér het gevoel dat je niet gewaardeerd wordt op je werk. Wéér moe en wéér hoofdpijn. Dat knagende

Lees verder »
Je moet wel realistisch blijven...?

Je moet wel realistisch blijven…?

Dat is een reactie die we ons leven lang al horen. Niet alleen van je ouders, maar ook docenten, familie, vrienden en collega’s. Het lijkt alsof iedereen met diezelfde naald is ingeënt, allemaal verkondigen ze hetzelfde. Sommige dingen zijn nou eenmaal niet realistisch volgens deze realisme-brigade. Dat roept alleen wel

Lees verder »

Zelf kiezen waar jij je aandacht aan geeft

In het vorige artikel zagen we al heel wat invloeden die niet bepaald jouw lievelingsleven ondersteunen. Alle media met elk (half?) uur alle narigheid in de wereld, talkshows waarin ze al deze narigheid tot in de treuren herkauwen, social media en de mensen om je heen. Over het algemeen komen

Lees verder »
Laat je inspireren!
Wekelijks het nieuwe artikel in je mailbox én je ontvangt een gratis planner om de reis naar je lievelingsleven goed te beginnen.
Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!