Angst omzetten in actie

Angst kan je soms verlammen en weerhouden van het najagen van je doelen. Maar er schuilt ook een enorme kracht in angst: het kan een katalysator zijn voor moed en actie. In dit artikel wil ik je laten zien hoe je angst kunt herkennen, begrijpen en gebruiken als brandstof voor verandering. De angst omzetten in actie dus.

Wanneer we kunnen beginnen onze mislukkingen niet meer zo serieus te nemen,
dan hebben we er ook geen angst meer voor. Het is enorm belangrijk om onszelf te leren lachen.
Katherine Mansfield, Nieuw-Zeelands schrijfster van korte verhalen (1888 – 1923)

De dempende kracht van angst

Angst manifesteert zich vaak als een verlammend gevoel. Het kan je lichaam in een staat van “freeze” brengen, waarbij je mentale en fysieke energie gericht is op het vermijden van risico’s. Hoewel deze reactie evolutionair heel nuttig was in levensbedreigende situaties, zoals het vluchten voor roofdieren, past het niet altijd in de situaties die we in deze tijd tegenkomen.

Bijvoorbeeld, angst voor falen kan ervoor zorgen dat je belangrijke kansen laat liggen. Terwijl angst voor afwijzing je kan weerhouden van oprechte verbinding met anderen. Het probleem is niet de angst zelf, maar de manier waarop we erop reageren. We proberen het te vermijden of te onderdrukken, wat de intensiteit meestal alleen maar vergroot.

Angst begrijpen en accepteren

De eerste stap om angst om te zetten in actie is het erkennen ervan. Simpelweg erkennen dát de angst er ís. Dit betekent dus niet dat je je angst gaat negeren of wegdrukken, maar juist dat je ruimte creëert om het te voelen en te begrijpen. Vraag jezelf af: Waar ben ik bang voor? Wat probeer ik te beschermen?

Angst laat je vaak weten dat je op de rand van groei staat. Het wijst op iets dat belangrijk genoeg is om spanning te veroorzaken. Als je dit perspectief omarmt, verandert angst van een vijand in een bondgenoot, een teacher die je leert waar je nog kan groeien.

Van verlamming naar beweging

Hoe ga je dan van van dat verlammende gevoel naar actie? Hier zijn enkele praktische stappen:

1. Kleine acties als opstapjes

Begin met kleine, veilige stappen. Als je bijvoorbeeld bang bent om een presentatie te geven, oefen dan eerst voor een kleine groep vrienden. Deze kleine overwinningen versterken je zelfvertrouwen en verminderen de intensiteit van de angst.

2. Ademhaling en aanwezigheid

Angst kan je ademhaling oppervlakkig en snel maken, wat het gevoel van paniek versterkt. Probeer diepe ademhalingstechnieken of mindfulness-oefeningen. Een rustige geest helpt je om beter te reageren op uitdagende situaties.

3. Visualiseer het succes

Stel je voor hoe het voelt als je de situatie overwint. Door je te concentreren op het positieve resultaat in plaats van de mogelijke mislukkingen, train je je brein om hoop en moed te versterken.

4. Wijzig bewust je gedachten

In plaats van te denken: Wat als ik faal?, kun je je gedachten wijzigen naar: Wat kan ik hiervan leren, ongeacht de uitkomst? Deze verschuiving helpt je om angst als een leerervaring, een teacher te zien in plaats van een bedreiging.

Moed verzamelen

Moed wordt vaak gezien als de afwezigheid van angst, maar het is juist het tegenovergestelde: moed is handelen ondanks de angst. Je voelt de angst, maar je doet het tóch. Het gaat erom een keuze te maken om te groeien, zelfs wanneer het ongemakkelijk voelt.

Kracht uit ervaring

Elke keer dat je ondanks de angst doorgaat, bouw je een innerlijk reservoir van moed op. Je brein leert dat je moeilijke situaties aan kan, wat je veerkracht vergroot. Dit is een cumulatief proces: hoe vaker je het doet, hoe sterker je wordt.

Verbind je stevig met je waarom

Een krachtige manier om moed op te roepen is je te verbinden met je innerlijke drijfveren. Waarom wilde je deze stap zetten? Wat is het grotere doel dat je probeert te bereiken? Door je aandacht te richten op het “waarom” in plaats van het “wat-als”, wordt het makkelijker om door de angst heen te breken.

Angst gebruiken als brandstof

Angst kan je verlammen, maar het kan ook je motivatie aanwakkeren. Denk aan adrenaline: wanneer je een angstige situatie aangaat, activeert je lichaam een energiegolf die je kan gebruiken om scherp en gefocust te zijn. Als je leert hoe je deze energie kunt inzetten, wordt angst een hulpmiddel in plaats van een obstakel.

Een praktisch voorbeeld

Stel je voor dat je op het punt staat een carrièreswitch te maken, maar angst voor het onbekende houdt je tegen. In plaats van je volledig te concentreren op de mogelijke mislukkingen, stel je jezelf een deadline om actie te ondernemen: schrijf je bijvoorbeeld in voor een cursus in je nieuwe vakgebied. Dit kleine maar moedige gebaar zet de toon voor grotere stappen.

Sluit vriendschap met angst

Aan het einde van de dag is angst een natuurlijke metgezel in ons leven. Het heeft ook een positieve boodschap in zich, namelijk dat je iets probeert wat buiten je comfortzone ligt. Door angst niet als vijand te zien, maar als een gids en teacher, kun je een krachtig pad naar persoonlijke groei bewandelen. De angst laat je exact zien waar je mogelijkheden tot groei schuilen.

Onthoud, moed is niet de afwezigheid van angst. Het is de keuze om vooruit te gaan ondanks de angst. Wat je aan de andere kant van je angsten vindt, kan een leven zijn dat rijker, vrijer en betekenisvoller is dan je ooit had kunnen dromen.

Geef niet op, maar feel the fear and do it anyway!

Online training angst/paniek

 

Neemt angst écht hinderlijke vormen aan en heb je meer hulp nodig om dit definitief op te lossen?
Schrijf je dan in voor dit online programma. 

 

Change your mind to change your life

Angst is een gedachte

Het is “maar” een gedachte

Angst dus. Hoe overweldigend het soms ook voelt, het is uiteindelijk alleen maar een verhaal dat we onszelf vertellen. Het is een kluwen van gedachten die we hebben gevormd op basis van onze ervaringen, overtuigingen en verwachtingen. Maar wat gebeurt er wanneer je die angstige gedachten echt op hun waarde

Lees verder »
Uiteindelijk is het ALTIJD angst

Het is uiteindelijk ALTIJD angst

“Je gedachten, gevoelens en emoties voeden je lichaam óf vergiftigen het”…. schreef ik in het vorige artikel. Dat is een stevige uitspraak misschien, maar wel een ware want wat we denken en voelen heeft directe gevolgen voor ons fysieke en mentale welzijn. Deze uitspraak is gebaseerd op wetenschap en eeuwenoude

Lees verder »
Gezond denken

Je fysieke welzijn

Laten we nog even verder kijken naar die wolk van energie waarmee je je omringt. En waarmee je uiteraard niet alleen jezelf, maar ook je omgeving beïnvloedt. Je gedachten hebben niet alleen invloed op je humeur en je omgeving, maar ook op je fysieke gezondheid. Het lichaam en de mind

Lees verder »
Laat je inspireren!
Wekelijks het nieuwe artikel in je mailbox én je ontvangt een gratis planner om de reis naar je lievelingsleven goed te beginnen.
Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *