Positief denken…… werkt dat wel?

Positief denkenHet is een beetje een hype geworden, al dat positief denken. Als je maar vooral heel positief denkt, dan komt alles wel goed in je leven. “Te mooi om waar te zijn” zullen velen denken. Ik denk “iets te kort door de bocht, maar wel waar!“.

De beste manier om de toekomst te voorspellen is deze te creëren.
Peter F. Drucker, Amerikaans management consultant en auteur 1909-2005

Positief denken is een heel krachtig middel om je leven vorm te geven zoals je dat graag wil, alles wat je aandacht geeft groeit en trek je aan. Maar daar komt iets meer bij kijken dan alleen het herhalen van een positieve gedachte. We weten allemaal dat we in staat zijn om gedachten te hebben die we zelf diep in ons hart niet geloven. Diep in ons hart wonen twijfels en onzekerheden en soms ronduit tegenstrijdige overtuigingen. We denken heel bewust “Ik heb alle vertrouwen in mezelf“, maar vanbinnen geloven we het niet en belangrijker nog; we VOELEN het niet.

En dat is een cruciaal punt; we moeten het VOELEN, want met dat gevoel straal je de energie uit die het gelijke aantrekt. Om het echt te kunnen voelen, moet je het geloven. Als jij niet gelooft dat iets gaat gebeuren, dan voel je geen opwinding, geen blije verwachting, dan voel je “Yeah sure“, twijfel en ongeloof. Om het echt te geloven is het natuurlijk van belang dat je alle tegenstrijdige gedachten en overtuigingen wegwerkt. Die moeten losgelaten of omgebogen naar het positieve tegenovergestelde. Er mag geen enkele “ja maar” blijven hangen, want die zaait weer opnieuw twijfels.

Als je heel positief aan de slag gaat om een andere baan te vinden en steeds herhaald “Ik krijg een hele leuke baan, ik krijg een hele leuke baan en ik krijg een hele leuke baan“, dan komen ze er nog steeds niet mee aan de deur bellen. Pas als er geen enkele twijfel is zal die leuke baan zich aandienen. Als je eraan twijfelt of dat soort banen wel voor jou zijn weggelegd of je denkt “Ik heb niet de juiste diploma’s”, “het is mij nog nooit gelukt”, “ik ben daar niet brutaal genoeg voor”, “ik weet niet of ik het wel kan”, “misschien moet ik eerst nog dit of dat”, “het is niet de goede tijd”, dan zal die baan er ook niet komen. Alle twijfels en alle onzekerheden moeten worden losgelaten of omgebogen. Het is op dit punt dat velen afhaken en zeggen “deze onzin werkt niet voor mij”. Ze herhalen een paar dagen of zelfs weken een positieve gedachte en snappen niet waarom het gewenste resultaat er nou nog steeds niet is. Geen idee dat ze dat zelf tegenhouden door de tegenstrijdige gedachten die ze hebben.

Die resultaten komen er zodra je het écht gelooft, zodra je écht overtuigd bent van hetgeen je denkt of zegt en je het dus ook voelt. Het moet een gevoel van opwinding geven, onrustige vlinders in je buik en blije verwachting. Je voelt al helemaal het blije en opgewonden gevoel dat je hebt als het resultaat er is, je ziet het voor je in geuren en kleuren en voelt daarbij de vlinders fladderen. Dat gevoel moet er nu al zijn zodat je daarmee het gewenste resultaat aantrekt. Je moet je goed voelen en wéten dat het resultaat zal volgen.

Om je goed te voelen en ruimte te maken voor het gewenste resultaat, moet je je goed voelen over je leven zoals het nu is. Met negatieve gedachten over de baan die je nu hebt of over jezelf, kun je je nooit goed voelen. Sluit vrede met alles wat er nu is en met wie je nu bent, voel je daar helemaal goed over en voel dankbaarheid. Dankbaarheid is een krachtige emotie die dat goede gevoel enorm versterkt. Wees dankbaar voor je baan, voor het leven dat je nu hebt, voor wie je bent en hoe ver je nu bent, voor de mensen in je leven en alle kansen die zich aandienen. Voel je dankbaar, voel je goed en voel de vlinders fladderen voor hetgeen je aan het aantrekken bent.

En laat het dan los! Dat is misschien een stap die je niet verwachte, maar als jij ergens alle vertrouwen in hebt, dan hoef je er niet meer mee bezig te zijn, dan kun je het loslaten. Alleen als je nog twijfelt heb je de neiging om te blijven checken, dus met blijven checken of iets er al is of al werkt spreek je eigenlijk twijfel uit. Laat het dus in alle vertrouwen los, weet dat het resultaat er zal komen en wees alert op wat er om je heen gebeurt. Zie dingen die veranderen en merk kansen die zich aandienen op. Leef bewust, zodat je opmerkt dat precies zo’n zelfde vacature langskomt, of dat je iemand hoort praten over precies dat bedrijf, of misschien doet zich eerst een andere kans voor die een opstapje kan zijn naar jouw droombaan, laat de kansen niet aan je neus voorbij gaan, maar ben er alert op en grijp ze met beide handen aan. Zie en voel de kleine veranderingen om je heen als gevolg van het werk dat je aan het doen bent. Je ziet niet de hele route naar bijvoorbeeld je droombaan, maar zorg dat je de eerste kleine stappen niet mist.

Positieve gedachten denken, tegenstrijdige gedachten oplossen, vertrouwen hebben in de uitkomst, je GOED voelen met alles wat er is en natuurlijk de kansen zien die langskomen. Een fluitje van een cent, met een fortuin aan resultaten! 🙂EllenOnline.nl

Met wat hulp gaat het nog makkelijker, download hier het ebook dat je op weg helpt.

Waar een wil is, is altijd een weg

“Ja maar….” mijn opleiding, mijn ouders, de regering, mijn financiën, mijn twee linker handen, mijn gebrek aan zelfvertrouwen, de buren, m’n vrienden, enz enz enz. Dat gaf ik in het vorige artikel aan als oorzaak voor de verschillende resultaten die mensen halen. Maar als dát de excuses zijn om dingen niet te

Lees verder »

Spookie…?

Even een berichtje tussendoor omdat ik wel weer moest lachen om iemand’s gedachten vorig weekend. Maar het gaf ook wel aan hoe onbekend de kracht van je mind nog is. Op een feestje kwam ik iemand tegen die ik al vele jaren niet meer had gezien, érg leuk en dus

Lees verder »

Voor je gezondheid!

In het vorige artikel heb ik je laten zien wat de voordelen en de vooruitgang zijn van elke dag even tien minuutjes focussen op de positieve aspecten in je leven. Even reflecteren op jezelf en je dag of week. Naast dingen als meer zelfvertrouwen, een positievere kijk op het leven,

Lees verder »
Schrijf je in!

Vul hier je e-mailadres in en je ontvangt een mailtje als er een nieuw artikel online staat.

Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *