Blijven hangen

Dromen waarmaken, angsten overwinnenBijna iedereen wil wel iets. Iets nieuws beginnen, van baan wisselen, de relatie beëindigen, meer geld verdienen, een boek schrijven, vertrekken of juist terug gaan en ga zo maar door. Er zijn honderden ideeën en dingen te bedenken die we zouden willen. En vervolgens weten we nog veel méér redenen te bedenken waarom het NU -nog- niet kan.

Wat men moet leren doen, leert men door het te doen.
Aristoteles, Grieks filosoof 384 v.C. – 322 v.C.

En ik kan het weten. Ik schreef het al eerder, ik had van uitstellen en voor me uitschuiven een ware kunstvorm gemaakt. Er waren altijd wel plannen, altijd wel iets waar ik me vol enthousiasme in wilde storten. Maar er waren ook altijd honderd-en-één redenen waarom dat nog even moest wachten, waarom dat NU -nog- niet kon. Eerst moest ik meer ervaring hebben, bepaalde boeken hebben gelezen, meer geld hebben, een andere plek hebben, meer rust, meer tijd, ga maar door. De excuses zijn eindeloos. En de één nog meer bullshit dan de andere.

Waarom we écht blijven hangen in de situatie waarin we zitten is -daar zijn ze weer- angst, twijfel en onzekerheid (Repelsteeltje weet je nog). Het is veel veiliger om maar te blijven waar je bent en te doen wat je deed. Je hoeft geen risico’s te nemen, niet buiten je comfortzone te stappen, alles blijft vertrouwt, bekent en dus veilig. Geen oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt, met deze “wijsheid” zijn de meesten van ons opgevoed.

Maar, met deze veilige manier van leven blijf je dus waar je bent. Mocht je daar perfectly happy mee zijn, blijf dan vooral zitten waar je zit en doen wat je deed. Maar de meesten van ons willen vooruit, willen meer verdienen, nu eindelijk eens gaan voor dat eigen bedrijf, dat boek, die eigen praktijk, of welke mooie droom dan ook. En dan is die comfortzone dus precies de plek waar niets gebeurt en waar je niet verder zult komen. Als je doet wat je deed, zul je creëren wat je al had. Die praktijk gaat echt zichzelf niet opzetten en met ideeën voor dat boek komen ze niet aan de deur bellen. Jij zal die deur uit moeten, jij moet uit je comfortzone stappen.

En daar wringt de schoen, want dan moeten we eerst nog dit en eerst nog dat. En als dit en dat zijn opgelost, komen er weer nieuwe dit’s en dat’s. Onze vriendelijke vrienden angst, twijfel en onzekerheid houden ons precies waar we zijn. Dat kleine stemmetje waar ik het al meerder keren over gehad heb, doet ongelooflijk zijn best om je ervan te overtuigen dat het goed is zoals het is. Vooral niets veranderen, alles lekker veilig houden zoals het is. En daar haalt hij alle mogelijke onzin voor uit de kast.

Ga de excuses die je hebt eens goed bekijken. Liefst met een beetje gevoel voor humor, want als je het écht gaat doorgronden -en dat ga je nu!- is het allemaal best lachwekkend. Het één nog onzinniger dan het ander, je bent werkelijk heel creatief en vindingrijk als het gaat om smoesjes voor uitstel. Het is bewonderenswaardig wat we allemaal weten te verzinnen om vooral te blijven zitten waar we zitten. Maar nu we dat weten kunnen we de bullshit de deur uit doen en kijken naar de werkelijke angsten. Ook die zijn te doorgronden want ze zijn allemaal “slechts” aangeleerd. Buig ze om tot positieve statements die je uitdagen en vooruit helpen, of verwijs ze regelrecht naar het land der fabelen als het echt flauwekul is.

Om nog even mijn eigen excuses door te nemen; Eerst bepaalde boeken gelezen moeten hebben, is natuurlijk echt nonsens, ik kan prima lezen én schrijven het één hoeft niet te wachten voor ’t ander. Bovendien héb ik honderden boeken gelezen! Meer ervaring doe je op in de praktijk, niet door te blijven zitten waar je zit en je droom altijd ergens in de toekomst te laten. Meer geld is helemaal niet nodig, schrijven kost geen geld. Een andere plek, meer rust, meer tijd, allemaal onzin. Je kan prima een plek voor jezelf creëren en rust en tijd maak je ook zelf. Voilà, niets over van de rij onzin-argumenten die ik op wist te sommen. Maar nu…. de werkelijke angsten, die moeten opgelost, omgebogen naar positieve statements of doorgestuurd naar het rijk der fabelen.

In ieder geval een begin maken helpt enorm om angsten te overwinnen. Gewoon doen. sommige angsten verdwijnen vanzelf omdat ze gewoon echt niet reëel zijn en anderen overwin je onderweg door gewoon door te gaan. De teksten op deze site de wereld in sturen vond ik al een hele stap, maar toen ik die eenmaal had gezet bleek het helemaal niet eng, maar gewoon leuk. En zo ga ik één voor één al die spoken het hoofd bieden. Gewoon DOEN!

Want één ding weet ik dan weer wél heel zeker: Als ik het niet ga doen, zal er altijd een gevoel van spijt blijven! Dus doe gezellig mee, weg met angst en twijfel, gewoon nu de eerste stap zetten op weg naar je droom!EllenOnline.nl

Waar een wil is, is altijd een weg

“Ja maar….” mijn opleiding, mijn ouders, de regering, mijn financiën, mijn twee linker handen, mijn gebrek aan zelfvertrouwen, de buren, m’n vrienden, enz enz enz. Dat gaf ik in het vorige artikel aan als oorzaak voor de verschillende resultaten die mensen halen. Maar als dát de excuses zijn om dingen niet te

Lees verder »

Spookie…?

Even een berichtje tussendoor omdat ik wel weer moest lachen om iemand’s gedachten vorig weekend. Maar het gaf ook wel aan hoe onbekend de kracht van je mind nog is. Op een feestje kwam ik iemand tegen die ik al vele jaren niet meer had gezien, érg leuk en dus

Lees verder »

Voor je gezondheid!

In het vorige artikel heb ik je laten zien wat de voordelen en de vooruitgang zijn van elke dag even tien minuutjes focussen op de positieve aspecten in je leven. Even reflecteren op jezelf en je dag of week. Naast dingen als meer zelfvertrouwen, een positievere kijk op het leven,

Lees verder »
Schrijf je in!

Vul hier je e-mailadres in en je ontvangt een mailtje als er een nieuw artikel online staat.

Een andere kijk op gezondheid

Laat dit boek je helpen bij het begrijpen van de signalen die je lichaam je geeft en verbeter daarmee niet alleen je mentale en emotionele, maar ook je fysieke gezondheid!
Archieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *